Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).
Πιο αναλυτικά:
1. Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
5. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39, στο εσωτερικό της Στερεάς και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
6. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται μικρή αλλά πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά, ανά εικοσιτετράωρο.
Καύσωνας «Κλέων»: Οι θερμοκρασίες ανά περιοχή από Τετάρτη έως Κυριακή
«Δεν χρειάζεται πανικός» είναι το μήνυμα που στέλνει με νεότερη ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο ίδιος «βλέπει» γενικότερη αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών σε όλη τη χώρα από τις 20 Ιουλίου.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι ο καύσωνας Κλέων καταφτάνει «φορτωμένος» με θερμοκρασίες που αναμένεται να «σκαρφαλώσουν» έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, εκτιμώντας ότι θα έχει διάρκεια έως την προσεχή Κυριακή (16.07.23), όταν και θα αρχίσει να σημειώνεται σταδιακή αποκλιμάκωση, η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω από την άλλη εβδομάδα.
«Ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως; Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό», τονίζει ο γνωστός μετεωρολόγος.
Μάλιστα, ο ίδιος παραθέτει και χάρτες όπου καταγράφονται οι μέγιστες και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις πρωινές ώρες και μεσημεριανές ώρες.
Καύσωνας «Κλέων»: Αναλυτικά η ανάρτηση του Μαρουσάκη
«ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΖΕΣΤΗΣ
Με το ισχυρό κύμα ζέστης να βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας, φαίνεται να οδηγούμαστε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Ένα κύμα ζέστης για το οποίο μιλάμε κάμποσα 24ωρα σε βαθμό τέτοιο ώστε να νομίζουν αρκετοί ότι βρισκόμαστε ήδη σε συνθήκες καύσωνα.
Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να ξεκαθαρίσουν κάποια σημεία του όλου θέματος γιατί πραγματικά διακρίνω έναν έντονο πανικό με όσους τουλάχιστον προσωπικά έρχομαι σε επικοινωνία.
- Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί κελσίου).
Ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία όπως:
– Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στον πρώτο μας χάρτη μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για τις θερμοκρασίες που προβλέπονται νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ στον δεύτερο χάρτη μας τις μέγιστες για την ίδια ημέρα το μεσημέρι.
– Τα ποσά σχετικής υγρασίας θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα άρα και η δυσφορία. Σαφώς στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι πιο επιβαρυμένη η κατάσταση μιας και οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα είναι σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα από Παρασκευή και στη συνέχεια.
– Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του έντονου αυτού φαινομένου η οποία θα εξελιχθεί περαιτέρω στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Η δυτική Ελλάδα παρόλα αυτά θα αντιμετωπίσει πιο υψηλές θερμοκρασίες μιας και θα βρίσκεται πιο κοντά στην πολύ θερμή αυτή αέρια μάζα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα δέχεται την ευεργετική επίδραση του μελτεμιού.
– Σε γενικότερη απομακλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η δυτική Ελλάδα να πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς.
– Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κτλ.
– Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο αλλά και τα ανατολικά ηπειρωτικά θα λειτουργήσει ευεργετικά όπως επίσης και ο μηχανισμός της θαλάσσιας αύρας, σε παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που φαίνεται και στον τελευταίο μας χάρτη.
- Ισχυρά κύματα ζέστης έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μετά όμως και το φονικό κύμα καύσωνα (πραγματικού καύσωνα όμως), το 1987 η χώρα μας εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό θωρακισμένη. Αυτό αποδείχτηκε και στα διαδοχικά κύματα καύσωνα το 2021 που θύμισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση του καύσωνα του 1987. Ποιο ήταν το πρόβλημα το 2021 όμως? Οι καταστροφικές πυρκαγιές! Κι εκεί είναι που θα πρέπει να προσέξουμε στον μέγιστο βαθμό.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!
Καύσωνας «Κλέων»: Νέα έξαρση βλέπει ο Κολυδάς
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με μια ανάρτησή του στο Twitter αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάρκειας του καύσωνα καθώς μια νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, έχει την τάση να κινείται ανατολικά και αναμένεται να δώσει νέες υψηλές θερμοκρασίες.
Ο ίδιος αναφέρει: «Παρότι στην περιοχή μας την ερχόμενη Κυριακή η θερμοκρασία πέφτει – και το έχουμε αναφέρει στο έκτακτο – παρακολουθούμε στενά την νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, η οποία έχει την τάση να κινηθεί κι αυτή ανατολικά».
Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
Παρότι στην περιοχή μας την ερχόμενη Κυριακή η θερμοκρασία πέφτει -και το έχουμε αναφέρει στο έκτακτο- παρακολουθούμε στενά την νέα έξαρση που παρουσιάζεται στη Δυτική Μεσόγειο, η οποία έχει την τάση να κινηθεί κι αυτή ανατολικά. Θα σας ενημερώνουμε τακτικά @EMY_HNMS @GSCP_GR pic.twitter.com/ZJmXY7LYuZ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 11, 2023
Ειδήσεις σήμερα
Βάσεις ΑΕΙ-3ο πεδίο: Η εκτίμηση για τις ιατρικές και φαρμακευτικές σχολές
Νέες ταυτότητες: Θα έχουν δεκαετή ισχύ, τι θα αναγράφουν