Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από αύριο (Τρίτη) θα υπάρξει σταδιακά υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, με αισθητή μείωση στις υψηλές τιμές του υδράργυρου.
Ο εξαντλητικός καύσωνας του Ιουλίου έχει προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες αρκετά προβλήματα, με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή ιδίως στις ευάλωτες ομάδες. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η Ελλάδα είναι συνηθισμένη σε ακραίες θερμοκρασίες το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.
Πριν από έναν χρόνο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε παρουσιάσει μία έρευνα για τους παρατεταμένους καύσωνες που ταλαιπώρησαν τη χώρα.
Μέσα σε διάστημα 40 ετών -από το 1981 έως και το 2022- η Ελλάδα έχει βιώσει εννέα καλοκαίρια με αποπνικτικές θερμοκρασίες, μετρώντας μέχρι και θύματα, ξεκινώντας από τον πολύνεκρο καύσωνα του Ιουλίου του 1987. Τότε, η θερμοκρασία, σύμφωνα με την έρευνα, για 8 ημέρες κινούταν μεταξύ 41-44 βαθμών Κελσίου, ενώ το φαινόμενο κράτησε τουλάχιστον 12 ημέρες.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Κοντά στα φετινά επίπεδα, που πλέον μετράμε σχεδόν 15 ημέρες πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ήταν και o καύσωνας του 1988, ο οποίος κράτησε 14 ημέρες, με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να είχε αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Δύο χρόνια μετά, το 2000, σε έναν καύσωνα που διήρκεσε 11 ημέρες, η Πελοπόννησος έπεσε θύμα των πολλών πυρκαγιών, με 200.000 στρέμματα να έχουν καεί εκείνη τη χρονιά σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας.
Τις υψηλότερες τιμές τις είδαμε στους καύσωνες του 2007, μία από τις δύο χρονιές, που, σύμφωνα με τη μελέτη, κατεγράφησαν δύο μεγάλα θερμά κύματα, διάρκειας 10 ημερών το καθένα. Οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν στους 46 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας ρεκόρ για τη χώρα.
Αντίστοιχα, δύο ισχυρά κύματα καύσωνα, αρχές και τέλη Ιουλίου και διάρκειας 11 ημερών, κατεγράφησαν και στο πιο πρόσφατο 2021, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να αγγίζουν και πάλι τους 46 βαθμούς Κελσίου και 265 σταθμούς του Μeteo να καταγράφουν τουλάχιστον 40 βαθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συνεχίζοντας με τα ρεκόρ σε θερμοκρασίες, το 2010 και το 2012 δύο ακόμα καύσωνες χτύπησαν τη χώρα, με την πρώτη χρονιά να χαρακτηρίζεται ως ο θερμότερος Αύγουστος για το Θησείο με μέγιστες θερμοκρασίες έως 41 βαθμούς Κελσίου και τη δεύτερη ο θερμότερος Ιούλιος για το Θησείο και μέγιστη θερμοκρασία τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Και τις δύο χρονιές, ο καύσωνας διήρκεσε από 10 έως 13 ημέρες.