Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, και οι τέσσερις ασθενείς προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και είναι ηλικίας 65 έως 78 ετών. Μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό που γίνεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και χρειάστηκαν νοσηλεία.
Μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό που γίνεται μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα) και χρειάστηκαν νοσηλεία.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 21 Ιουλίου 2022.
Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Λάρισα – Το πέμπτο στη χώρα
Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη στη Λάρισα και αποτελεί το πρώτο για την Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα ένας 76χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε καλή κατάσταση, είναι και το πέμπτο κρούσμα του ιού στη χώρα. Ο ασθενής είχε διασωληνωθεί μάλιστα και στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Πλέον, παρακολουθείται από τους ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και επίσκεψη πραγματοποίησε ο καθηγητής παθολογίας κ. Γιώργος Νταλέκος.
Σάμος: Χειροπέδες σε διακινητή που μετέφερε παράνομα 30 μετανάστες
Πώς μεταδίδεται ο Ιός του Δυτικού Νείλου – Μέτρα προφύλαξης
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής (πυρετός, κεφαλαλγία, εξανθήματα, αίσθημα κόπωσης) και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Ο ΕΟΔΥ σε κάθε περίοδο μετάδοσης, διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης.
Τα μέσα ατομικής προστασίας του πληθυσμού από το τσίμπημα κουνουπιών, πρέπει να τηρούνται με συνέπεια, ιδιαίτερα από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Περιλαμβάνουν χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ανεμιστήρες, κατάλληλα μακριά ρούχα κ.ά. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η διατήρηση στάσιμου νερού, που αποτελεί εστία αναπαραγωγής κουνουπιών.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στην Πεντέλη: Βίντεο – ντοκουμέντο που «δείχνει» εμπρησμό
Φωτιές στην Αττική: Αυτά είναι τα 12 μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Νέα παράταση μέχρι τις 30 Αυγούστου