Η 29χρονη πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο, κόρη του διαδόχου του ιαπωνικού θρόνου και ανιψιά του αυτοκράτορα, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μέχρι τις 31 Μαΐου.
Το 2024 ανακηρύχθηκε ως Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρυσι τον Ιανουάριο στο Τόκιο και καθ’ όλη τη διάρκειά του διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων και στις δύο χώρες.
Παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση, το νήμα του πολιτισμού συνδέει στενά Ελλάδα και Ιαπωνία χρόνια τώρα.
Συνοδεία
Αυτό το νήμα θα οδηγήσει την πριγκίπισσα, καθώς και την πολυπληθή αντιπροσωπεία που τη συνοδεύει, την Τετάρτη και στο νησί των Φαιάκων, καθώς στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας στεγάζεται μία από τις σημαντικότερες συλλογές ιαπωνικής τέχνης στην Ευρώπη.
Το μουσείο ιδρύθηκε το 1928 με αφορμή τη δωρεά της σινοϊαπωνικής συλλογής του Γρηγορίου Μάνου και σήμερα έχει μία συλλογή περίπου 15.000 αντικειμένων ασιατικής τέχνης. Η συλλογή ιαπωνικής τέχνης αριθμεί περίπου 6.200 αντικείμενα και καλύπτει όλες τις περιόδους της ιαπωνικής τέχνης από την αυγή της την προϊστορική περίοδο μέχρι και τον 19ο αιώνα.
Μεταξύ πτυσσόμενων παραβάν, κυλίνδρων ανάγνωσης, αριστουργημάτων της ιαπωνικής κεραμικής και χαρακτικής, ξυλογραφιών ουκίγιο-ε και ενός από τα ελάχιστα σωζόμενα ζωγραφικά έργα του Toshusai Sharaku, κορυφαίου καλλιτέχνη του 18ου αιώνα, η πριγκίπισσα και οι οικοδεσπότες της θα μιλήσουν για πολιτισμό και τουρισμό, καθώς στην Κέρκυρα προγραμματίζεται να την υποδεχθεί η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη. Η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού είναι ένα από τα ζητούμενα.
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Κάκο είναι πολύ σημαντική για την Κέρκυρα και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η διευθύντρια του μουσείου, Δέσποινα Ζερνιώτη.
Κοινές αναφορές
Το μουσείο έχει φιλοξενήσει πληθώρα εκθέσεων και εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια για να γνωρίσει στο κοινό τον ιαπωνικό πολιτισμό και να αναδείξει όσα μας ενώνουν με την Ιαπωνία, όπως ο Λευκάδιος Χερν ή Γιάκουμο Κοϊζούμι, ένας σημαντικός συγγραφέας για τους Ιάπωνες. Ο γιος ενός Ιρλανδού ταγματάρχη του βρετανικού Στρατού και της Ελληνίδας Ρόζας Κασιμάτη γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850 και πέθανε στο Τόκιο το 1904, αφήνοντας πίσω του πολύτιμες συλλογές για ιαπωνικούς θρύλους και παραδόσεις που επηρέασαν τη δυτική γνώμη για την Ιαπωνία.
Η πριγκίπισσα Κάκο αγαπά τον πολιτισμό και τα παιδιά. Στην Κέρκυρα αναμένεται να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, ένα ορφανοτροφείο και στην Αθήνα θα συναντηθεί με άτομα με προβλήματα ακοής, καθώς γνωρίζει άπταιστα τη νοηματική γλώσσα.