Η εξόδιος ακολουθία εψάλη από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ η ταφή του θα γίνει στο Κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ηρακλείου, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου “Ν.Καζαντζάκης”, Μιχάλης Ταρουδάκης και ο καθηγητής Στέφανος Τραχανάς.
“Στέκομαι εδώ και θέλω να ακούσω τη φωνή σου” – είπε στην αρχή του λόγου ο Αλ.Καλοκαιρινός. “Καλοτάξιδος Γιώργο, Χαιρετίσματα στα αδέρφια σου” – είπε, κλείνοντας τον δικό του επικήδειο ο Β.Λαμπρινός.
Με λυγμό εκφώνησε το λόγο του ο Στ.Τραχανάς, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Συλλέκτες στιγμών είμαστε και στη δική μου συλλογή, οι στιγμές με τον Γιώργο και την Εύα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου”.
Γιώργος Γραμματικάκης: Η επιθυμία της οικογένειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για χρηματικό βραβείο που θα απονεμηθεί σε φοιτήτρια ή φοιτητή του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Προϋπόθεση είναι ο φοιτητής που θα βραβευθεί να ασχολείται με το γνωστικό αντικείμενο της αστροφυσικής.
Η κατάθεση των δωρεών θα γίνεται στον λογαριασμό:
Τράπεζα Πειραιώς, ΙΒΑΝ GR31 0172 7550 0057 5503 1552 329
Ποιος ήταν Ο Γιώργος Γραμματικάκης
Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1939. Διέγραψε έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, ο “Δημόκριτος” και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε ακόμα στο πείραμα “Νέστωρ”, που είχε ως στόχο να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου.
Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1990-1996. Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμήματος το 2006. Για μια τετραετία διετέλεσε πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, πρόεδρος του Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης” στην Κρήτη και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική, και οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, έχουν παρουσιαστεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος σε επιτροπές Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της Παιδείας και της Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εξελέγη ευρωβουλευτής με “Το Ποτάμι” το 2014. Στη διάρκεια της μακράς ακαδημαϊκής του πορείας είχε τιμηθεί με ποικίλες διακρίσεις. Εκτός από την “Κόμη της Βερενίκης”, μεταξύ άλλων, έγραψε τα βιβλία “Η αυτοβιογραφία του φωτός” και “Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής”, όπως και τα “Κοσμογραφήματα”. Η “Κόμη της Βερενίκης”, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1989, έγινε και τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ1.
Περισσότερες εικόνες δείτε ΕΔΩ