Κάθε Τρίτη πρωί, η Κατερίνα Παπαδοπούλου παρακολουθεί μαθήματα στη Λέσχη Φιλίας στον Αγιο Ελευθέριο του Δήμου Αθηναίων, για να αποκτήσει ψηφιακά εφόδια. «Είμαι καλή μαθήτρια, δάσκαλε;», πειράζει τον ψηφιακό βοηθό Κώστα Τάγκαλο, που μιλάει για τη χρησιμότητα του viber. «Ναι, ναι, ο άνθρωπος με εμάς κάνει γαϊδουρινή υπομονή, είναι πολύ καλός. Χωρίς αυτόν δεν θα μαθαίναμε τίποτα», σχολιάζει η 75χρονη Μαίρη Σαφαρίκα και σκύβει στις σημειώσείς της.
Ο κ. Τάγκαλος εξηγεί στον προτζέκτορα τη λειτουργία του viber. Πώς μπορεί κάποιος να βρει τις επαφές, να στείλει μηνύματα, αλλά και να επικοινωνήσει με βιντεοκλήση. Οι ηλικιωμένες κυρίες ακούνε με προσοχή. Μάλιστα, για να κατανοήσουν καλύτερα, στέλνουν μεταξύ τους μηνύματα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. «Πάλι έφυγε (σ.σ.: το μήνυμα), βρε παιδί μου. Α! Όχι, να! Τώρα το είδα», λέει σαν μικρό παιδί η κ. Παπαδοπούλου. «Ωραία φωνή έχει η άτιμη», συνεχίζει, ακούγοντας τελικά ένα ηχητικό μήνυμα από τη διπλανή της.
«Για εμένα, κάθε Τρίτη είναι μία ευχάριστη νότα στην καθημερινότητά μου. Μαθαίνω πολλά που δεν γνώριζα. Ξέρετε, εμείς είμαστε μία αδικημένη γενιά, γιατί τότε, στην εποχή μας, δεν υπήρχε η τεχνολογία. Εδώ, στη Λέσχη Φιλίας στον Αγιο Ελευθέριο, περνάω πολύ καλά. Συμμετέχοντας στα μαθήματα, δουλεύω παράλληλα και το μυαλό μου. Και σε αυτή την ηλικία που είμαι -όπως λένε και οι γιατροί- είναι απαραίτητο. Παλιά αγγάρευα τον γιο μου να μου δείξει έστω λίγα πράγματα στον υπολογιστή και στο κινητό, για να μπορώ να εξυπηρετούμαι. Ομως τώρα, με τη βοήθεια του δασκάλου, σιγά σιγά καταλαβαίνω αρκετά», λέει η ίδια.
«Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Η γνώση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ», επισημαίνει και η κ. Χρυσούλα, που με αφοσίωση προσπαθεί να καταλάβει την ορολογία του Διαδικτύου.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
«Δάσκαλε, έχω μία απορία. Πώς καταλαβαίνεις τους ιούς; Αυτά που μοιάζουν με καρτέλες τι ακριβώς είναι; Τι σημαίνει καρφίτσωμα; Εγώ που είμαι συνέχεια μέσα στο σπίτι είναι ανάγκη να έχω ανοικτά τα δεδομένα;», είναι ορισμένες από τις πολλές απορίες των ηλικιωμένων προς τον κ. Τάγκαλο.
Ο ίδιος, όπως σημειώνει, δεν κουράζεται να εξηγεί και να εξηγεί, «μέχρι να το εμπεδώσουν». Στη Λέσχη Φιλίας στον Αγιο Ελευθέριο στο πρόγραμμα συμμετέχουν δεκαεπτά άτομα. «Ολοι τους είναι επιμελείς, έρχονται στην ώρα τους και ακούνε με προσοχή…».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη «που μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες» δηλώνει η Ευγενία Μελισσουράκη. «Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ καλό και χρήσιμο. Σιγά σιγά έχω μάθει και χειρίζομαι το Διαδίκτυο, έχω και facebook και μιλάω με συγγενείς μου…».
ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΟΣ
Το πρόγραμμα υλοποιείται στις 25 Λέσχες του Δήμου Αθηναίων και η συμμετοχή των ηλικιωμένων είναι ιδιαίτερα θετική. Ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ενδιαφέρον τους, το πάθος, αλλά και η περιέργεια που δείχνουν για να ενημερωθούν».