Όπως έγινε γνωστό εδώ και λίγες ημέρες έχουν αποσταλεί τα σχετικά ειδοποιητήρια από την Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Κρήτης προκειμένου να κατεδαφιστούν και να απομακρυνθούν οι αυτοσχέδιες καλύβες που χαρακτηρίζονται ως «αυθαίρετα παραπήγματα».
Πρόκειται για τα «δεντρόσπιτα» των «Survivors» που αποφάσισαν να αφήσουν τη ζωή σε αστικό περιβάλλον και ζήσουν μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Ωστόσο η δήμαρχος της Γαύδου, πιστεύοντας ότι η απουσία των Survivors θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού, έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να τους απομακρύνει.
Η δράση της αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινότητα όσο και από επισκέπτες. Πέρυσι, απομακρύνθηκαν γυμνιστές από τις παραλίες, και έγιναν συλλήψεις για προσβολή της δημόσιας αιδούς. Οι ενέργειες αυτές προκαλούν αίσθηση καθώς η Γαύδος ήταν γνωστή για την ελευθερία και την ανεκτικότητα που προσέφερε στους επισκέπτες της.
Έλληνες μαθητές: Όλη ημέρα στο κινητό, αλλά χαμηλές ψηφιακές επιδόσεις
«Υποβαθμίζουν το περιβάλλον»
Το 2022 είχε γίνει και πάλι προσπάθεια απομάκρυνσης των «survivors» με πρωτοβουλία της δημάρχου Γαύδου της Λίλιαν Στεφανάκη. Τότε υποστήριζε ότι «οι πρόχειρες κατασκευές αυτές, που έχουν αναγερθεί στις παραλίες του νησιού, από τη μια μεριά υποβαθμίζουν το περιβάλλον και από την άλλη ελλοχεύουν μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς».
Όπως έλεγε «αυτές οι κατασκευές των «survivors» και η διαμονή τους στις παραλίες για μένα είναι παρασιτικές συμπεριφορές και δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές. Οπως δεν γίνεται να στήσει κάποιος μια σκηνή στην Κνωσό και να παραμείνει εκεί, έτσι δεν γίνεται να μπορεί να το κάνει στη Γαύδο, επειδή το νησί βρίσκεται μακριά».
Παράλληλα, η κυρία Στεφανάκη είχε κάνει κάλεσμα σε όσους θέλουν να μείνουν μόνιμα στο νησί: «Οποιος θέλει να έρθει στη Γαύδο να δουλέψει, να δημιουργήσει, να χτίσει τη ζωή του είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό είναι αυτή η συμπεριφορά. Να οικειοποιείσαι, δηλαδή, τους φυσικούς πόρους του τόπου, τα δάση και τους αρχαιολογικούς χώρους προς ίδιον όφελος, να παρασιτείς σε αυτούς τους τόπους και να έχεις παραβατική συμπεριφορά».
Συγκινητικές ιστορίες
Η ιστορία της Μάρως είναι χαρακτηριστική της κοινότητας των Survivors. Η Μάρω, αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο, είχε επιλέξει να ζήσει με ηρεμία στο νησί. Οι φίλοι της κατασκεύασαν ένα δεντρόσπιτο στην παραλία, προσφέροντάς της υποστήριξη και φροντίδα. Τους χειμώνες υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες και τα καλοκαίρια ζούσε στη Γαύδο, με τη βοήθεια της κοινότητας που της παρείχε φαγητό και νερό. Παρότι πάλεψε με τον καρκίνο για 13 χρόνια, η Μάρω τελικά έφυγε φέτος από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της ένα άδειο δεντρόσπιτο και μια συγκινητική ιστορία που χαράχτηκε στις καρδιές των φίλων της.
Ειδήσεις σήμερα
Κέιτ Μίντλετον: Παρούσα στο Wimbledon για τον τελικό Αλκαράθ – Τζόκοβιτς [βίντεο]
Η Μαφία της Μυκόνου σε Real Estate, διασκέδαση και παραλίες
Πανικός στη Γερμανία: Πυροβολισμοί και αναφορές για νεκρούς και τραυματίες
Ντόναλντ Τραμπ: Οι New York Times «έπιασαν» τη σφαίρα δίπλα από το κεφάλι του [εικόνα]