Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ, ήταν δυσοίωνα μετεωρολογικά δεδομένα, που μελλοντικά θεωρούνται μόνιμα. Στελέχη της πολιτικής προστασίας και ειδικοί αναφέρουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη επιπλέον προληπτικών μέτρων άμεσης αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα σημεία έναρξης και απόκτησης προγνωστικών «εργαλείων» τα οποία συνυπολογίζοντας μετεωρολογικές συνθήκες, καύσιμη ύλη, τοπογραφία, αλληλεπίδραση της φωτιάς με τον καιρό, μπορούν να έχουν εξάωρη πρόβλεψη «συμπεριφοράς» της πυρκαγιάς για την καλύτερη κατανομή επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.
Μια φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα στις 15:02 το μεσημέρι της Κυριακής, σχεδόν 23 ώρες μετά έφθασε στις αστικές περιοχές της Πεντέλης, Χαλανδρίου και Βριλησσίων. Σε όλη αυτή την πύρινη διαδρομή, περίπου 30 χιλιομέτρων, προκάλεσε καταστροφές, οικιών, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων σε Βαρνάβα, Καλέντζι, Σταμάτα, Μικροχώρι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Ροδόπολη, Ραπεντώσα, Διόνυσο, Ντράφι, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Νταού Πεντέλης, Νέα και Παλιά Πεντέλη, Πάτημα Βριλησσίων, Χαλάνδρι και άλλες περιοχές.
Η κατανομή των εναέριων μέσων φαίνεται πως δεν ήταν απόλυτα ενδεδειγμένη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ωστόσο αιτιολογία ήταν η διασπορά τους σε διάφορα σημεία, που και αυτά αντιμετώπιζαν ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Από τα συνολικά 36 (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα) εναέρια μέσα, που επιχειρούσαν σταδιακά, σχεδόν 15-18 βρίσκονταν στον αέρα προβαίνοντας σε ρίψεις. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη περιορίζονταν σε ρίψεις που τους επέτρεπε το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο των περιοχών που πλήττονταν από την πυρκαγιά. Οι ορεινοί όγκοι, οι χαράδρες και τα κοιλώματα, απαιτούσαν τις ρίψεις από τα ευέλικτα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ήταν αναγκαίο το αίτημα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων να υποβληθεί νωρίτερα.
Επίσης, όταν η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε αστικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στη Νέα και Παλιά Πεντέλη, στο Πάτημα Βριλησσίων και Πάτημα Χαλανδρίου, τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα εμφανίστηκαν δυσκίνητα να επέμβουν έγκαιρα.
ΣΕ 14,5 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΟΡΟΣ!
Τη μία έναρξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα κατέγραψε το drone της Πάρνηθας στις 15:02 και 18 δευτερόλεπτα και λίγο αργότερα αυτό του Διονύσου. Στις 15:06 εμφανίζεται το πρώτο ελικόπτερο και στις 15:07 προβαίνει σε ρίψη. Οι άνεμοι που πνέουν με ένταση 8 μποφόρ και οι έντονες κηλιδώσεις αναπτύσσουν γρήγορα τη φωτιά. Στις 15:12 φθάνει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα το οποίο εγκλωβίζεται και παραδίδεται στις φλόγες. Σχεδόν 10 λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς ένα 2ο εναέριο μέσο προβαίνει σε ρίψη, ένα 3ο στις 15:25 και ένα 4ο στις 15:35. Στο σημείο της πυρκαγιάς στις 15:23 και 15:25 έφθασαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα με 6 πυροσβέστες. Από εκεί και έπειτα τα εναέρια μέσα που καλούνται να εκτραπούν και να συγκλίνουν στη φωτιά, σταδιακά γίνονται 12, έπειτα 16, μετά 19 για να καταλήξουν 29 έως ότου έρθει η νύχτα. Σε αυτές τις περίπου 6 ώρες συνεχών ρίψεων, η πυρκαγιά είχε κινηθεί προς Μικροχώρι, Καλέντζι, Σταμάτα, Λίμνη Μαραθώνα, Γραμματικό, Μαραθώνα, δημιουργώντας ένα πύρινο «τόξο». Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά έκανε παρακάμψεις και μέσω Ροδόπολης και Ραπεντώσας έφθασε στο Διόνυσο και από εκεί σε 14,5 λεπτά πέρασε στο Πεντελικό Ορος, απειλώντας Ντράφι, Διώνη, Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη, Δασαμάρι Ραφήνας και στη συνέχεια Νέα Μάκρη, Μαραθώνα και Γραμματικό.
Τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους», σχεδόν τα μισά από αυτά που ήταν διαθέσιμα, καθώς τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονταν με καύσιμα ή προέβαιναν σε υδροληψίες για να επιχειρήσουν ξανά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, στις 11 Αυγούστου επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα), στις 12 Αυγούστου 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα) και στις 13 Αυγούστου, 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα).
Το κρίσιμο χρονικό διάστημα που η φωτιά βρισκόταν σε αστικό περιβάλλον, από τις 19:30 έως τις 21:00 το βράδυ της περασμένης Δευτέρας επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα.
Συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που προκάλεσε «έμφραγμα» στην Αττική Οδό
Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ
Αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, τα αρμόδια στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τις επισημάνσεις για δύο σημεία έναρξης, το ένα στην αρχή του χωριού και το άλλο πίσω από το γήπεδο, με καταγγελίες για την πιθανότητα εμπρησμού. Σε αυτό το επίπεδο αναζητούν μαρτυρίες και βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας οικιών και καταστημάτων. Το δεύτερο σημείο είναι αυτό που αποτυπώνεται στην εικόνα που μετέφεραν τα drones Πάρνηθας και Διονύσου.
Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος σε μία σύνδεση καλωδίων ηλεκτροδότησης κατοικίας στην οδό Αμάλθειας.
Φθαρμένα μεταλλικά υλικά στήριξης και καλυμμάτων στις εξωτερικές ηλεκτρικές συνδέσεις, μπορεί να προκάλεσε βραχυκύκλωμα, σπινθήρες, πτώση πυρακτωμένων τμημάτων σε ξερά χόρτα και έναρξη της φωτιάς, όπως αναφέρουν στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνέλεξαν πειστήρια.
Ενας 76χρονος κάτοικος εκεί κοντά κατέθεσε ότι ένα άγκιστρο που συγκρατεί την πλεξούδα της χαμηλής τάσης, λόγω φθοράς ή αέρα κρέμασε και δεν αποκλείεται λόγω τριβής να προκλήθηκε βραχυκύκλωμα.
Ωστόσο το συγκεκριμένο σημείο δεν φαίνεται να είναι το ίδιο με αυτό της έναρξης που έχουν καταγράψει τα drones Πάρνηθας και Διονύσου, στο λόφο μέσα στο χωριό του Βαρνάβα, στις 15:02 το μεσημέρι της Κυριακής.
Υπάρχει και μία καταγγελία, πως η φωτιά ξεκίνησε από το «ψήσιμο» κρέατος σε κατοικία της περιοχής, χωρίς προς το παρόν να επιβεβαιώνεται, αλλά αποτελεί αντικείμενο έρευνας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
«Οι ακραίες συνθήκες κάνουν το πρόβλημα ανυπέρβλητο»
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας εξηγώντας τι συνέβη με την καταστροφική πυρκαγιά είπε μεταξύ άλλων: «Παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση -το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν- όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7-8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά -βουνό, δάσος αλλά και οικισμοί διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε… Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους, σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν αντιμετωπίσαμε».
Ειδήσεις σήμερα
Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές προκάλεσαν μεγάλες εκλύσεις CO2 πέρυσι
Δρομολόγιο πλοίου Ιταλία προς Ηγουμενίτσα: Ένας 79χρονος επιβάτης έχασε την ζωή του
Καιρός: Έρχονται ξανά τα 40αρια – Ποιες περιοχές θα έχουν υψηλή θερμοκρασία;