«Ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών είναι πιο ορατός από ποτέ. Οι εταιρίες ήδη μας ενημερώνουν ότι για διαφόρους λόγους αδυνατούν να εφοδιάσουν την αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα. Οι συνεχιζόμενες παράλληλες εξαγωγές εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα φάρμακα με αποφάσεις των εταιριών αποσύρονται από την ελληνική αγορά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), καλώντας την Πολιτεία να παρέμβει, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να βρίσκουν τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία τους. «Ο ΕΟΦ επίσης οφείλει να σταματήσει την έγκριση των παράλληλων εξαγωγών όλων των φαρμάκων και να αντιληφθούν όλοι οι αρμόδιοι ότι η υγεία των πολιτών είναι υπεράνω πειραματισμών και κερδών», προσθέτει ο ΦΣΑ.
Ενώ αρκετά καθημερινά σκευάσματα είναι δυσεύρετα, φαινόμενο που παρατηρείται πανευρωπαϊκά, την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα χαμηλού κόστους που αποσύρονται καθώς οι εταιρίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον να τα διαθέτουν. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με ανακοίνωσή του, φέρνει το παράδειγμα του σκευάσματος Prezolon tabl 5mg, που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρίας που το παράγει.
«Το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν. Είναι βέβαιο ότι, εφόσον και αυτά αποσυρθούν, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισαγάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλλουν λόγω της αύξησης της τιμής», σημειώνει ο ΠΦΣ.
Ο Σύλλογος ζητά άμεσα μέτρα στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, ώστε να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.
Συναγερμός στα δικαστήρια Ευελπίδων: Τηλεφώνημα για βόμβα - Εκκενώνονται τα δικαστήρια
Παραμένει το πρόβλημα με το Ozempic
Στο μεταξύ, με αφορμή την έλλειψη του γνωστού φαρμάκου Ozempic για τον διαβήτη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι το φάρμακο χορηγείται σε διαγνωσμένους διαβητικούς ασθενείς μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. «Υπάρχει σκεύασμα της ίδιας οικογενείας που βοηθά όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, η λιραγλουτίδη (saxenta), το οποίο περιέχει ποσότητα δραστικής ουσίας κατάλληλη για αυτόν το σκοπό (και μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για τη ρύθμιση του διαβήτη). Το φάρμακο αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και δεν συνταγογραφείται ηλεκτρονικά», σημειώνει.
Με βάση τα παραπάνω, ο ΠΙΣ τονίζει ότι οι γιατροί οφείλουν να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς τη διάγνωση του διαβήτη. Επίσης, «οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν τη λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού», σημειώνει.
Ειδήσεις σήμερα
Δεκατρία χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία της Marfin