Λίγα λόγια για τις φακές Εγκλουβής
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι φακές Εγκλουβής αναφέρονται στους σπόρους του φυτού μιας τοπικής ποικιλίας φακής που καλλιεργείται στην Εγκλουβή της Λευκάδας. Οι εν λόγω φακές έχουν λεία επιφάνεια και είναι λιγότερο επίπεδες από τους σπόρους άλλων ποικιλιών. Είναι ιδιαίτερα μικρές και πολλές έχουν μαύρα ή σκούρα στίγματα ή κηλίδες. Κατά το μαγείρεμα, η φακή Εγκλουβής θερμαίνεται πιο γρήγορα από τις μεσαίες έως μεγάλες ποικιλίες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται λιγότερο τα θρεπτικά συστατικά του.
Λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Αν είχα ενημερωθεί θα το σφράγιζα εκείνη τη στιγμή» είπε η Δήμαρχος Κασσάνδρας
Οι φακές της Εγκλουβής, ένα προϊόν σπάνιο όσο και πολύτιμο, καλλιεργείται και παράγεται πατροπαράδοτα και παραδοσιακά, στο ομώνυμο χωριό. Ένα χωριό άγριας ομορφιάς, από τα αρχαιότερα και το ορεινότερο του νησιού της Λευκάδας, στο κέντρο του ακριβώς και στα 750 μέτρα υψόμετρο. Παραδοσιακό και πετρόκτιστο, εγκλωβισμένο, εξού και το όνομά του και περιτριγυρισμένο από ορεινούς όγκους, με τις κορυφές των Σταυρωτών, του Μέγα Όρους, του Αη Λιά και της Ελάτης, να προεξέχουν. Κοντά στο χωριό και σε υψόμετρο 900 μέτρων, βρίσκεται το οροπέδιο Βουνί και εκεί, στα λιγοστά χωράφια του -στα 700 και πλέον στρέμματα υπολογίζεται η συνολική εκμεταλλεύσιμη έκταση- ευδοκιμεί και αναπτύσσεται αυτός ο σπάνιος θησαυρός. Οι μικροί κάμποι, οι αναβαθμίδες, τα πηγάδια, οι μύλοι, τα αλώνια και οι λιθιές που συναντά κανείς εκεί κάνουν την τοποθεσία μαγευτική και μαρτυράνε τον σκληρό αγώνα επιβίωσης αλλά και την προσπάθεια επιβολής των ανθρώπων στον τόπο τους.
https://twitter.com/EEAthina/status/1738136275268362747?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1738136275268362747%7Ctwgr%5Eace080eba36cd35050c533036a1d7f40d78e3f60%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FEEAthina2Fstatus2F1738136275268362747provider%3Dtwitter
Γιατί ξεχωρίζουν οι φακές Εγκλουβής
Η γεωγραφική περιοχή παραγωγής της φακή Εγκλουβής περιλαμβάνει το χωριό Εγκλουβή του Δήμου Λευκάδας. Από την άποψη κλιματικών συνθηκών, οι μήνες που αφορούν την καλλιέργεια φακής είναι μεταξύ Ιανουαρίου (σπορά) και Ιουνίου (συγκομιδή). Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις και οι άνεμοι που πνέουν από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και την ποσότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος. Την περίοδο αυτή ο βροχερός καιρός και οι δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν από το Ιόνιο πέλαγος οδηγούν σε εξαιρετική λίπανση και επομένως πολύ καλή παραγωγή. Η φακή Εγκλουβής καλλιεργείται στην περιοχή τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα και δεν έχει αναμειχθεί με άλλες ποικιλίες φακής.
Ειδήσεις σήμερα
Εορταστικό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τις επόμενές μέρες
Κίνηση Τώρα: Στα «κόκκινα» όλο το λεκανοπέδιο – Ποιους δρόμους πρέπει να αποφύγετε [Χάρτης]
«Λύση» κατά της ακρίβειας η λαϊκή αγορά – Κουραμπιέδες και μελομακάρονα έως και 50% φθηνότερα
Έθιμα και παραδόσεις των Χριστουγέννων – Γιατί λέμε τα κάλαντα στις γιορτές