Από τα περάσματα του Έβρου, ακολουθώντας διακινητές, έφτασε πεζή στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο η 28χρονη MASHKHURAKHON από το Ουζμπεκιστάν, μαζί με μια ομοεθνή της 21 ετών. Συνεργός των μαστροπών, που συνελήφθη από την Αστυνομία, παρέλαβε τις δύο γυναίκες και τις μετέφερε στην Αθήνα για να εγκατασταθούν. Εκεί ξεκίνησε η φρίκη.
Η 28χρονη, που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες στην πατρίδα της, είχε έρθει σε επαφή με το κύκλωμα trafficking μέσω της εφαρμογής WhatsApp, όταν μια φίλη της ανέφερε ότι στην Ελλάδα μπορούσε να απασχοληθεί με καλές απολαβές. Οι μαστροποί κατάφεραν να τη δελεάσουν, υποσχόμενοι νόμιμη εργασία σε οίκους ανοχής, με ημερήσιο κέρδος που θα φτάνει τα 600 ευρώ.
Όταν η 28χρονη συμφώνησε, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε να σχεδιάζει το ταξίδι, οδηγώντας αρχικά τις δύο γυναίκες από το Ουζμπεκιστάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμειναν σε ξενοδοχείο για περίπου 20 ημέρες, μέχρι να καταστεί δυνατό να περάσουν τα σύνορα από τον Έβρο.
Συναγερμός στα δικαστήρια Ευελπίδων: Τηλεφώνημα για βόμβα - Εκκενώνονται τα δικαστήρια
Το ποσό των 1.000 ευρώ ζήτησαν από την 28χρονη οι προαγωγοί, όταν στις 11 Απριλίου, λίγο μετά την άφιξή της στην Αθήνα, της παρουσίασαν έγγραφο που νομιμοποιούσε την παραμονή της στη χώρα. Το νέο… χρέος που αφορούσε στη συγκεκριμένη διευκόλυνση ήρθε να προστεθεί σε αυτό που είχε δημιουργηθεί από το ταξίδι για την Ελλάδα. Μάλιστα, οι μαστροποί, θέλοντας να ασκήσουν περαιτέρω οικονομική πίεση στην άτυχη γυναίκα, την εγκατέστησαν σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μιχαήλ Βόδα, ζητώντας το ποσό των 150 ευρώ το μήνα. Την ίδια ακριβώς διαδικασία είχαν ακολουθήσει και με μια συγκάτοικό της στο συγκεκριμένο σπίτι, με το όνομα UMIDA, επίσης από το Ουζμπεκιστάν. Με αυτό τον τρόπο το κύκλωμα trafficking ξεκίνησε την παρακράτηση των χρημάτων από τις παγιδευμένες γυναίκες, που εργάζονταν «αφιλοκερδώς» στους οίκους ανοχής για την αποπληρωμή του τεχνητού χρέους.
Ακόμα και κατά την εμμηνορρυσία εργάζονταν στους οίκους ανοχής οι συνολικά 10 γυναίκες από το Ουζμπεκιστάν, που έπεσαν στα «δίχτυα» των μαστροπών. Μάλιστα, για τα 8 πρώτα ερωτικά ραντεβού («Τζαζ») που πραγματοποιούσε η καθεμία, δεν υπήρχε αμοιβή, καθώς το ποσό κατέληγε σε ένα από τα μέλη του κυκλώματος trafficking, ως πληρωμή για την παροχή προστασίας. Τις εξοντωτικές και απάνθρωπες συνθήκες περιέγραψε στους αστυνομικούς η 28χρονη, κάνοντας λόγο για δεκάδες ερωτικά ραντεβού την ημέρα και για βάρδιες που έφταναν τις… 12 ώρες, χωρίς ανάπαυση. Βάσει της συμφωνίας, η παγιδευμένη γυναίκα από το Ουζμπεκιστάν θα κρατούσε τα 5 από τα 10 ευρώ της πληρωμής του κάθε ραντεβού, ενώ τα υπόλοιπα θα πήγαιναν στα χέρια των προαγωγών. Ομως, λίγες ώρες αργότερα, υπό την πίεση του δυσβάσταχτου χρέους, η 28χρονη υποχρεωνόταν να δίνει και το υπόλοιπο ποσό στους μαστροπούς της. Με αυτό τον τρόπο, μέσα σε δύο μήνες, τα τέσσερα ταυτοποιημένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατάφεραν μόνο από το ένα θύμα τους να αποκομίσουν παράνομο κέρδος που ξεπερνούσε τις 37.000 ευρώ.
Οιδήματα, εκχυμώσεις και αιμάτωμα στο σώμα της 28χρονης διαπίστωσε εφημερεύων γιατρός στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» κατά την εξέτασή της στις 15 Ιουνίου. Λίγες ώρες πριν, η άτυχη γυναίκα είχε εκμυστηρευτεί στους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης που την απελευθέρωσαν ότι είχε δεχτεί επίθεση από μέλος του κυκλώματος trafficking. Αφορμή για τις βιαιοπραγίες ήταν το γεγονός ότι η 28χρονη είχε καταφέρει να κρατήσει και να στείλει το ποσό των 1.500 ευρώ στη μητέρα της στο Ουζμπεκιστάν. Οταν η προαγωγός της αντιλήφθηκε τι συνέβη, άρχισε να τη χτυπάει μπροστά στα μάτια άλλου θύματος του κυκλώματος για παραδειγματισμό, ενώ στη συνέχεια τη μετέφερε στο σπίτι της. Εκεί, αρχικά απείλησε ότι θα τη σκοτώσει προτάσσοντας ένα μαχαίρι και έπειτα την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο και ξεκίνησε να τη χτυπάει με τα χέρια της και με άλλα αντικείμενα στο πρόσωπο και το σώμα της. Επιχειρώντας να σωθεί, βρέθηκε κρεμασμένη στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας. Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν, πιστεύοντας ότι είναι απόπειρα αυτοκτονίας, άκουσαν τις δύο γυναίκες να ανταλλάσσουν έντονα λόγια σε άγνωστη γλώσσα και τις οδήγησαν στο Τμήμα. Εκεί αποκαλύφθηκε η δράση των μαστροπών και τα στελέχη της Ασφάλειας πέρασαν χειροπέδες στην προαγωγό.
Έβρος: Είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν
Για διαφορετική υπόθεση μαστροπείας είχαν συλληφθεί και στο παρελθόν δύο από τους κατηγορουμένους που αναζητούνται για την υπόθεση της 28χρονης. Συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες φέρεται να είχαν αρχηγικό ρόλο σε κύκλωμα trafficking που εξαρθρώθηκε το 2019, το οποίο εκμεταλλευόταν γυναίκες από τη Μολδαβία, έχοντας δράση και τότε στο κέντρο της Αθήνας. Ηταν τέτοιο το θράσος τους, που ενόσω έτρεχε το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, αποφάσισαν να δράσουν ξανά με πανομοιότυπο τρόπο, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς οίκους ανοχής και αλλάζοντας την εθνικότητα των θυμάτων που προσέγγιζαν.