«Αισθάνεται ντροπή (σ.σ.: ο Αλέξης Τσίπρας) που διέσυρε διεθνώς την πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του πρωθυπουργού;», αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας: «Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό».
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα μιλά για σκηνοθεσία του θανάτου της μικρής Μαρίας. Ειδικότερα, αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι ο διακινητής, τον οποίο είχαν πληρώσει οι πρόσφυγες, έδωσε την εντολή να σκηνοθετήσουν το θάνατο του παιδιού χρησιμοποιώντας ακόμα και μέικ-απ. Η μαρτυρία προέρχεται από Σύρο πρόσφυγα που ταξίδευε με την ομάδα των «38».
Κομβικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έπαιξε μία γυναίκα, η οποία μετέφερε τις οδηγίες του διακινητή, ο οποίος έδινε εντολές εξ αποστάσεως στους υπόλοιπους μετανάστες. Ηταν το άτομο που ξάπλωσε το παιδί, το έβαψε και του έβαλε φαγητό στο στόμα για να φαίνεται ότι πέθανε από δάγκωμα σκορπιού. Εβγαλε φωτογραφία και στη συνέχεια έπλυνε το παιδί και του έκοψε τα μαλλιά για να μη μοιάζει με αυτό της φωτογραφίας. Η γυναίκα αυτή ισχυρίστηκε στους άλλους πρόσφυγες ότι σύντομα θα καταφέρουν να απεγκλωβιστούν από το σημείο.
Αστυνομικός της Βουλής: Πορνογραφικό υλικό ανήλικων βρέθηκε στο κινητό του 45χρονου
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο διακινητής είναι πιθανόν να είναι Ελληνας. «Δεν έχουμε την πληροφορία πως ήταν Τούρκος. Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατασκευής του θανάτου παιδιού είναι πιθανό να εμπλέκονται Ελληνες», σημείωσε.
Με την υπόθεση ασχολήθηκε και η ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung», κάνοντας επίθεση στο «Spiegel». «Ενα ερώτημα παραμένει: Είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου μέσου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και τις περισσότερες παραπομπές στη Γερμανία απλώς αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από έναν μάρτυρα που ήταν περισσότερο φαντασιόπληκτος απ’ ό,τι αξιόπιστος;», αναρωτιέται η εφημερίδα και κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις fake news από την εποχή του σκανδάλου με τον Κλάας Ρελότιους, ο οποίος το 2018 παραδέχθηκε ότι σε τουλάχιστον 14 άρθρα είχε διαστρεβλώσει γεγονότα ή επινοήσει δηλώσεις. Σχετικά με την εμπλοκή της γυναίκας με το όνομα Μπάιντα, η εφημερίδα αναφέρει ότι εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κοσμοπολίτισσα «influencer» και ξαφνικά βρέθηκε τον περασμένο Αύγουστο να ζητάει βοήθεια για λογαριασμό 38 προσφύγων.
Επιδοτήσεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Απολογείται για βιασμό ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού»