Ο σχεδιασμός που διαμόρφωσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, προβλέπει υποστήριξη από άλλα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και ΣΔΙΤ, δηλαδή παροχή βοήθειας από τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μοιράζεται το «βάρος» από τα περιστατικά. Αλλωστε, η εικόνα των ράντζων προκαλεί δυσφορία και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος. Τα αποτελέσματα από το νέο μοντέλο εφημεριών δείχνουν σημαντική εξομάλυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο, τον «Ευαγγελισμό», δεν έχουν αναπτυχθεί επικουρικές κλίνες από τις 30 Ιανουαρίου (εκτός των ψυχιατρικών περιστατικών), ενώ στο νοσοκομείο «Αττικό» καταγράφεται μείωση κατά 61%-68% τον τελευταίο μήνα.
Τρία επίπεδα
Πιο αναλυτικά, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: Τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, την υποστήριξη από άλλα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και εσωτερικές παρεμβάσεις μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία για καλύτερη διαχείριση των περιστατικών. Η ενεργοποίηση της ενιαίας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης εφημεριών «Φιλόλαος» είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το εγχείρημα αφορά σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό», το «Αττικό», το νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το «Λαϊκό». Για καθένα έχουν οριστεί ένα ή περισσότερα μικρότερα νοσοκομεία που συνδράμουν και βοηθούν στην όσο το δυνατόν πιο μικρή ανάπτυξη ράντζων.
» «Ευαγγελισμός»: Το νοσοκομείο υποστηρίζεται στις εφημερίες του από το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Από τις 22 Φεβρουαρίου έχουν διατεθεί 50 κλίνες από το ΝΙΜΤΣ. Οσες είναι διαθέσιμες αξιοποιούνται για να μεταφέρονται εκεί περιστατικά που θα πήγαιναν στον «Ευαγγελισμό». Τα αποτελέσματα ήδη από την πρώτη εφημερία ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα ράντζα, εκτός της ψυχιατρικής κλινικής, μηδενίστηκαν.
Στο ΝΙΜΤΣ πηγαίνουν μόνο περιστατικά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, δηλαδή άνθρωποι που θα πήγαιναν στον «Ευαγγελισμό» μεταφέρονται στο ΝΙΜΤΣ, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας να κερδίζει… χώρο. Παράλληλα, εξίσου σημαντική είναι η διακομιδή ασθενών προς άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς υπάρχει μεγάλη αποσυμφόρηση στην αναμονή για αξονικές τομογραφίες και άλλες εξετάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στις 22/1 αναπτύχθηκαν 58 επικουρικές κλίνες στον «Ευαγγελισμό», στις 26/1 αναπτύχθηκαν 28 επικουρικές κλίνες και έκτοτε για τις εφημερίες στις ημερομηνίες 30/1, 3/2, 7/2, 11/2 και 15/2 δεν καταγράφονται ράντζα.
» «Αττικό»: Εάν κάποιο νοσοκομείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη ράντζων, αυτό είναι το Αττικό στο Χαϊδάρι. Τα ράντζα είναι η μεγάλη του «πληγή» καθώς η προσέλευση είναι τεράστια και μετά από κάθε εφημερία συνήθιζε να νοσηλεύει στους διαδρόμους των κλινικών περισσότερους από 100 ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εφημερία της 18ης Ιανουαρίου αναπτύχθηκαν 122 ράντζα έναντι 39 ράντζων στην εφημερία της 11ης Φεβρουαρίου και 47 στην εφημερία της περασμένης Τετάρτης, 15/2. Πρόκειται, δηλαδή, για μείωση κατά 68% και 61% αντίστοιχα. Πώς έγινε αυτό; Εχουν διατεθεί από την ιδιωτική κλινική «Ιατρικό Περιστερίου» 30 κλίνες από τις 3 Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά, στις 11/2 μεταφέρθηκαν εκεί 15 περιστατικά από το Αττικό. Επίσης, η διάθεση από το Κέντρο Αποκατάστασης «Attica» 15 κλινών επιτρέπει την αποσυμφόρηση του μεγάλου νοσοκομείου από κοινωνικά περιστατικά, δηλαδή ανθρώπους με χρόνια προβλήματα που δεν θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε ένα γενικό νοσοκομείο. Ηδη μεταφέρονται επτά τέτοια περιστατικά.
Παράλληλα, για να επιτευχθεί ο… άθλος μείωσης των ράντζων στο «Αττικό» νοσοκομείο, κοινωνικά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας θα μεταφέρονται στην Παμμακάριστο, ενώ το Ασκληπιείο Βούλας θα βοηθά με ορθοπεδικά περιστατικά. Εξετάζεται η συνεργασία και με το «Therapis General Hospital» για «ψυχρά» χειρουργεία.
Η λύση στο πρόβλημα, όμως, δεν άπτεται μόνο της βοήθειας στις εφημερίες από άλλα, μικρότερα νοσοκομεία. Για αυτό τον λόγο, λειτουργεί Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (18 κλινών), ενώ έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας (Discharge Team) που βοηθά στη γρήγορη ολοκλήρωση των εξιτηρίων. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ενισχύθηκε με δύο γιατρούς για να λειτουργήσει καλύτερα η fast-track διαδικασία για μέρος των περιστατικών, ενώ αναμένεται η πρόσληψη πέντε τεχνολόγων προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος για αξονικές/μαγνητικές τομογραφίες.
Η καινούργια πραγματικότητα σε «Γ. Γεννηματάς» και «Λαϊκό»
Μια μικρή μείωση των επικουρικών κλινών έχει επιτευχθεί και για το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Από 30-40 ράντζα που αναπτύσσονταν κατά μέσο όρο, πλέον έχουν μειωθεί σε περίπου 25. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, στην εφημερία της 14ης Φεβρουαρίου αναπτύχθηκαν 26 επικουρικές κλίνες. Για την υποστήριξη των εφημεριών του νοσοκομείου έχουν διατεθεί 54 κλίνες από τρεις ιδιωτικές κλινικές.
Οι γιατροί, πάντως, του νοσηλευτικού ιδρύματος διαφωνούν με την απόφαση διακομιδής των ασθενών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η διακομιδή γίνεται τόσο την επόμενη ημέρα από τη γενική εφημερία όσο και στις μικρές εφημερίες. «Αυτή η κίνηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς, αφού η παραμονή τους στα ΤΕΠ θα είναι χωρίς ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση, καθώς και η μεταφορά στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο θα γίνεται χωρίς συνοδεία γιατρού και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς αυτός θα επιστρέφει στο «Γεννηματάς», διακόπτοντας έτσι τη συνοχή της νοσηλείας του», σημειώνει.
Οσον αφορά στο νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου επίσης αναπτύσσονται περί τα 30 ράντζα, αναμένεται η υποστήριξη από την «Παμμακάριστο» και από το υπουργείο Υγείας είναι αισιόδοξοι ότι στις επόμενες εφημερίες θα φανεί αποτέλεσμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας
«Η προσπάθειά μας έχει υποστηριχθεί θερμά από το ιατρικό προσωπικό»
«Η εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση κατά τους χειμερινούς μήνες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ηδη μάλιστα καταγράφεται σημαντική μείωση των επικουρικών κλινών τόσο στο “Αττικό” όσο και στον “Ευαγγελισμό”. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο “Ευαγγελισμός” δεν έχει αναπτύξει καθόλου επικουρικές κλίνες στις τελευταίες εφημερίες ενώ το “Αττικό” τις έχει περιορίσει σχεδόν στο ένα τρίτο.
Είναι πολύ σημαντικό ότι η προσπάθεια αυτή έχει υποστηριχθεί θερμά από το ιατρικό προσωπικό και των δυο νοσοκομείων κι έχει δρομολογηθεί πλήθος εσωτερικών παρεμβάσεων που θα επιφέρουν σημαντικές συνέπειες στην καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά στο “Αττικό” έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας βραχείας νοσηλείας, ενώ κοινωνικά περιστατικά που χρονίζουν, κατευθύνονται ήδη σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης καθώς και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με χαμηλή πληρότητα».