Ο παραιτηθείς -λόγω υποψηφιότητας στις ευρωεκλογές- πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υποστηρίζει μιλώντας στον «Ε.Τ.» ότι η ρύθμιση αυτή αναμένεται να βοηθήσει κυρίως τους κατοίκους της περιφέρειας, οι οποίοι στερούνται δομών ιδιωτικής Υγείας. Τώρα θα μπορούν να χειρουργούνται σε νοσοκομείο εντός του νομού της κατοικίας τους χωρίς να μετακινούνται σε αστικά κέντρα.
«Το όφελος για τον ασθενή είναι ότι δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί για να υποβληθεί σε επέμβαση. Θα χειρουργείται στον τόπο του, ενώ μέχρι σήμερα έπρεπε να αλλάξει νομό, αν ήθελε να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει ο ίδιος.
Μέσω των διατάξεων της τροπολογίας, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας -σύμφωνα με τον νέο νόμο- στα απογευματινά χειρουργεία ή σε άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. Επίσης, επιτρέπεται η συμμετοχή τους στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων και στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου του νοσοκομείου.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγεί με ένα παράδειγμα τη χρησιμότητα του νέου μέτρου: «Εάν υπάρχει κάποιος χειρουργός οφθαλμίατρος που θέλει να χειρουργήσει έναν ασθενή στο Διδυμότειχο, για παράδειγμα, πρέπει να μεταφερθεί και ο ίδιος και ο άρρωστός του στη Θεσσαλονίκη. Τώρα θα πάει ένα απόγευμα στο δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής και θα κάνει ο ασθενής την επέμβασή του. Ο γιατρός θα πληρώσει το κόστος του νοσοκομείου, όπως θα πλήρωνε το κόστος της ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη, κι όλα αυτά θα γίνουν στο Διδυμότειχο, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλη πόλη», σημειώνει ο γιατρός.
Τα νοσοκομεία θα έχουν έσοδα!
Κλήρωση Eurojackpot (15/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Να σημειωθεί πως για την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών γιατρών και ΕΣΥ απαιτούνται άδεια από τον διοικητή του οικείου νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ιδιώτη ιατρού, και εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Οι ιδιώτες γιατροί θα οφείλουν μάλιστα να καταβάλλουν στο ΕΣΥ τις λειτουργικές δαπάνες που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με το δημόσιο νοσοκομείο, καθώς και δαπάνες αποδοχών ή αποζημιώσεις προσωπικού.
«Ετσι λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας, χρεώνει ό,τι προσφέρει. Για να γίνει αυτή η σύνδεση μεταξύ των δύο -δηλαδή ιδιωτικού και δημόσιου τομέα- θα έχουμε διάφορες συζητήσεις για πράγματα που είναι αυτονόητα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά καθόλου αυτονόητα στο κρατικό νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τους ιδιώτες γιατρούς κινείται σε θετική κατεύθυνση, σχολιάζει ο κ. Εξαδάκτυλος, όμως θα χρειαστεί να μεσολαβήσει ένα μεταβατικό διάστημα, ώστε να υπάρξει αφομοίωση των νέων δεδομένων.
«Πράσινο φως» για ιδιωτικά ιατρεία
Να σημειωθεί, πάντως, πως με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ολοκληρώνουν τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ για την άρση των ορίων μεταξύ δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ως προς την απασχόληση των γιατρών. Να θυμίσουμε ότι με το ερανιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο και οι γιατροί του ΕΣΥ έλαβαν «πράσινο φως» για εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή και να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, κάτι που συμβαίνει σε ακόμη 26 χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, η χώρα μας παρέχει πλέον την ελευθερία στους γιατρούς να επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο της συνεργασίας τους με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Κι έτσι να αυξάνουν τα εισοδήματά τους, ώστε να μη χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό.