Η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων αναμένεται να κατευθυνθεί από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας στους τομείς που «πονάνε» και επιδέχονται βελτίωση, όπως στην αύξηση των αποδοχών των γιατρών, αλλά και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Ρεκόρ
Στα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το σύστημα Κεντρικών Προμηθειών της ΕΚΑΠΥ, η αύξηση στα κονδύλια είναι μεγαλύτερη κατά 486 εκατ. ευρώ, δηλαδή 13,3% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την παρουσίαση της κατανομής των εξόδων του υπουργείου Υγείας από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την περασμένη Παρασκευή (15/12).
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, πρόκειται για «το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την Υγεία και αποτυπώνει ακριβώς τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης».
«Δεσμευόμαστε ότι θα οικοδομήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που μας αξίζει και μας κάνει υπερήφανους», πρόσθεσε.
Αποκατάσταση
Οι αυξήσεις κατά 20% στις εφημερίες των γιατρών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ήρθαν ως το δεύτερο κατά σειρά μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών στον τομέα αυτό.
Προηγήθηκε στα τέλη του 2023 η θέσπιση της μεσοσταθμικής αύξησης κατά 10% στις απολαβές των γιατρών, το επίδομα στους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης στους ιατρούς ΜΕΘ και το ειδικό επίδομα στους αναισθησιολόγους.
Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών
Η νέα ενίσχυση στις εφημερίες που εξαγγέλθηκε την Κυριακή είναι -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- μόνο η αρχή και φέρει σε πρώτη φάση αύξηση στις ετήσιες αμοιβές των γιατρών που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.500 ευρώ στις καθαρές και τα 2.000 ευρώ στις μικτές αποδοχές.
Είναι γνωστό πως οι μισθοί των γιατρών παραμένουν καθηλωμένοι από τα χρόνια των Μνημονίων και το υπουργείο Υγείας φαίνεται αποφασισμένο να αλλάξει αυτήν την άδικη συνθήκη, καθώς όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ξανά ελκυστικό για τους γιατρούς».
Να σημειωθεί πως η αύξηση στην εφημεριακή απασχόληση των γιατρών από τον Ιανουάριο του 2024 θα κοστίσει στο κράτος πάνω από 40 εκατ. ευρώ, ενώ στον Προϋπολογισμό του ’24 υπάρχει και πρόβλεψη 20 εκατομμυρίων για τον τριπλασιασμό των οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς που αναμένεται να υπηρετήσουν σε άγονες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως στην Κω, την Ξάνθη και τη Λέρο.
Επίσης, θα υπάρξουν και ειδικές στοχευμένες αυξήσεις σε ειδικότητες όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία.
Οι γιατροί θα δουν από τις αρχές του χρόνου και μία ακόμη αναπροσαρμογή μισθού, μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σχέδιο για 6.500 προσλήψεις το 2024
Εκτενή αναφορά στον τρόπο κάλυψης των κενών γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ έκανε στην ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οπως είπε, ο νέος προγραμματισμός για το 2024 προβλέπει 6.500 προσλήψεις για την Υγεία, και συγκεκριμένα:
* 1.450 θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΣΥ,
* 3.050 θέσεις νοσηλευτών,
* 800 θέσεις διασωστών ΕΚΑΒ,
* 950 θέσεις λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς.
Νοσηλευτές
Επίσης, προσλαμβάνονται σταδιακά, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ εντός του 2023, 4.386 νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και Κ.Υ. της χώρας, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, υπάρχει και η έμπρακτη πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας ενάντια στο brain drain.
«Με απόφασή μας εκχωρήσαμε στις ιατρικές σχολές της χώρας 270 θέσεις πανεπιστημιακών που θα στελεχώσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, αλλά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι νέοι φιλόδοξοι επιστήμονες, που οι περισσότεροι θα έρθουν από το εξωτερικό, θα στελεχώσουν το ΕΣΥ και θα το πάνε ακόμη πιο μπροστά», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ειδήσεις σήμερα
Τα πρώτα λόγια της Αννούλας Φλωρινιώτη έξω από το νοσοκομείο: «Δε νιώθω καλά»
Συναγερμός από τον ΕΟΦ – Επικίνδυνο σκεύασμα σεξουαλικής τόνωσης