Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Εξοπλισμού (ΣΕΚΠΥ) συμμετείχαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),εκπρόσωποι εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας καθώ
Κύριοι σκοποί της DefencEduNet είναι η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων με την αμυντική βιομηχανία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της εθνικής οικονομίας και της επιστημονικής κοινότητας και η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας, ενισχύοντας την παραγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών. Επίσης, επιδιώκει την ενίσχυση των μηχανισμών των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, αυξάνοντας παράλληλα τη συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας.
Εξωστρέφεια
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για την προαγωγή της συνεργασίας του εγχώριου επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού με το αντίστοιχο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων των βαλκανικών χωρών. Να σημειωθεί ότι η DefencEduNet θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης.
«Η επιτυχής σύσταση της εταιρίας, καθώς και οι ορίζοντες που ανοίγονται, απαιτούν από όλες και όλους μας εθνική ευθύνη, απαγκίστρωση από τις γνωστές παθογένειες, στοχοπροσήλωση στην ποιότητα των καινοτόμων προϊόντων, απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στον επιδιωκόμενο στόχο: ισχυρή αμυντική βιομηχανία σημαίνει ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις και αυτό σημαίνει ισχυρή Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΠΚΥ, Τάσος Ροζολής. Ερωτηθείς γιατί ο Σύνδεσμος επέλεξε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας, άφησε να εννοηθεί ότι ήταν πιο… φιλικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας, υπενθυμίζοντας ότι σύγκλητος πανεπιστημίου από την Αθήνα παραμένει ακόμη αντίθετη σε αμυντικά προγράμματα. «Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι», κατέληξε αφήνοντας ανοικτή την πόρτα της συνεργασίας και σε άλλα πανεπιστήμια.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε, ώστε να παράσχουμε ένα πλαίσιο ανάπτυξης συνεργειών της επιστημονικής κοινότητας της χώρας ικανό να κινητοποιήσει το έμπειρο δυναμικό μας δίπλα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, που καλείται με τη σειρά της να ανταποκριθεί στις επιχειρηματικές προκλήσεις της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Απόστολος Αποστολίδης.
Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση, Παναγιώτης Γκλαβίνης, έκανε λόγο για «μία μεγάλη μέρα για τα πανεπιστημιακά χρονικά της χώρας», παραδεχόμενος ότι μέχρι σήμερα «οι σχέσεις των πανεπιστημίων με τους κλάδους της οικονομίας και της άμυνας ήταν εξόχως προβληματικές».
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δημιουργία Κέντρου Αμυντικής Ερευνας
Τη δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Ερευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας. «Δεν μπορούν οι Ενοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν να είναι απλώς καταναλωτές ξένων οπλικών συστημάτων. Οφείλουμε τα χρήματα που επενδύουμε, εν μέρει τουλάχιστον, να τα οδηγήσουμε στην ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα συμμετέχουν και τα κέντρα ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ανώτατες στρατιωτικές σχολές.
Σε ό,τι αφορά την επιβίωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, υπενθύμισε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η εποπτεία της περνάει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετά από πολύ καιρό. «Δεν μπορώ να σας κρύψω ότι η κατάσταση είναι απολύτως προβληματική και το ξέρουμε όλοι», είπε και αναφέρθηκε στις παθογένειες και τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για τη δημιουργία σύγχρονης Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, προκειμένου να παραμείνει «η ραχοκοκαλιά που στηρίζει το μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας».
Τέλος, για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, είπε ότι τα κήρυξε έκπτωτα για παραγγελία πυρομαχικών η οποία «είχε δοθεί το 2006 και ενώ είχε δοθεί σωρεία παρατάσεων μου ζητήθηκε και άλλη παράταση!».