Ετσι, το γαρίφαλο θα διατίθεται από 0,80 έως και 1,50 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα και τη χώρα προέλευσης. «Η τιμή είναι σίγουρα ανεβασμένη κατά 30%-40% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», τόνισε στον «Ε.Τ.» ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ανθοπωλών Θεσσαλονίκης, Χάρης Γαβανάς. Υπογράμμισε ότι η κίνηση στα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της χώρας είναι ιδιαίτερα αυξημένη και η ζήτηση για γαρίφαλα παραμένει μεγάλη. «Είναι το λουλούδι που επικρατεί στο στολισμό του Επιταφίου. Είναι λογικό να έχει μεγάλη ζήτηση», εξήγησε. Είπε ότι κάθε χρονιά γίνονται αθρόες εισαγωγές γαρίφαλων από Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία, καθώς η ελληνική παραγωγή αδυνατεί να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση.
Οι Ελληνες
«Στην ουσία, η ελληνική παραγωγή είναι ελάχιστη μπροστά στον όγκο της ζήτησης. Πέρσι, οι Ελληνες παραγωγοί δεν στράφηκαν στο γαρίφαλο, καθώς υπήρχε ο φόβος πως ούτε το 2022 θα εορταζόταν κανονικά το Πάσχα, επομένως θα έμεναν με την παραγωγή στο ψυγείο. Ο,τι, δηλαδή, συνέβη τις προηγούμενες δύο χρονιές. Οπως ήταν φυσικό, η απουσία αυτής της -έστω και μικρής- ελληνικής παραγωγής επέτεινε το πρόβλημα και οι εισαγωγές αυξήθηκαν», πρόσθεσε. Παραδέχθηκε πως πολλά ανθοπωλεία παραλαμβάνουν μικρότερο αριθμό γαρίφαλων από αυτόν που παρήγγειλαν. «Ωστόσο, κανένα ανθοπωλείο δεν θα μείνει χωρίς γαρίφαλα. Και φυσικά οι Επιτάφιοι θα στολιστούν με το μοναδικό αυτό λουλούδι. Γαρίφαλα υπάρχουν και ήδη διατίθενται. Σε λίγο τσουχτερή τιμή βέβαια, αλλά η καλλιέργειά τους έπεσε και αυτή θύμα των γεωπολιτικών εξελίξεων, του πολέμου και της ανόδου στο κόστος ενέργειας», υπογράμμισε. Οπως είπε, όσο η Ρωσία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία τόσο το κύμα της ακρίβειας θα επηρεάζει όλα τα είδη, καθώς όπως αυξήθηκε το αέριο, όπως αυξήθηκε το ρεύμα, έτσι αυξήθηκαν και τα μεταφορικά. «Εμείς, από την πλευρά μας, ως ανθοπώλες, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές», κατέληξε.
Το έθιμο
Μπέος: «Δεν χορτάσατε από τα τσιπουράδικα; Βοηθήστε την ΠΑΕ Βόλος»
Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου θέλει τις νέες γυναίκες κυρίως της κάθε ενορίας να ξενυχτούν στολίζοντας τον ξυλόγλυπτο Επιτάφιο με κάθε λογής ανοιξιάτικα λουλούδια. Συνήθως τα λουλούδια μαζεύονται από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης από τους κήπους και τις αυλές των σπιτιών στα χωριά, καθώς και από τα χωράφια. Στις πόλεις τη θέση των γυναικών παίρνουν συνήθως επαγγελματίες ανθοδέτες επιστρατεύοντας πλήθος από εξωτικά λουλούδια και πρασινάδες. Ετσι, πολλές φορές ο στολισμός του Επιταφίου καταλήγει σε πραγματικά έργα τέχνης με μοτίβα αγγέλων, σταυρών και γραμμάτων που σχεδιάζονται πρώτα σε χαρτί.
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 50 ως 235 ευρώ στους χαμηλόμισθους [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]
Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Ο Μακρόν έφυγε κεφάτος από το ντιμπέιτ – Τι λένε διεθνείς αναλυτές
Πάτρα: Στην αντεπίθεση η Πισπιρίγκου – Γιατί είναι έτοιμη να κάνει μήνυση στον Δασκαλάκη