Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Επιστολική Ψήφος – Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις» κινείται σε τέσσερις άξονες:
- εκλογή ευρωβουλευτών,
- επιστολική ψήφος – διευκόλυνση ψήφου εκλογέων,
- εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και
- διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.
Επιστολική ψήφος: Ποιους αφορά η εισαγωγή της
Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.
Οι εκλογείς εντός επικράτειας δύνανται να επιλέξουν αν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό τους τμήμα.
Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται στην εν λόγω πρωτοβουλία για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Επιστολική ψήφος: Αναλυτικά η διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος
- Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
- Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
- H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
- Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών.
- Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
- Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.
Επιστολική Ψήφος: Πώς θα είναι το ψηφοδέλτιο
- Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό. Είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
- Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν.
- Στη δεύτερη σελίδα επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει με την επιλογή του αριθμού του υποψηφίου.
- Η σειρά αναγραφής των συνδυασμών είναι η σειρά ανακήρυξης από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;
- Η ψήφος σας είναι μυστική. Η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό του φακέλου ψηφοφορίας από τον φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια των άλλων ψηφοφόρων.
- Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιό σας. Το δε φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς σας ή του διαβατηρίου σας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό σας.
- Σημειώνεται ότι, η διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί την 10η Ιανουαρίου 2024, και οι σχετικές παρατηρήσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, το οποίο θα έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.
Επιστολική ψήφος: Τι λένε στο Eleftherostypos.gr οι Ελληνες του εξωτερικού
Από τη Σουηδία που πάγωνε τις προηγούμενες ημέρες στους -16 βαθμούς Κελσίου μέχρι τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, το Τόκιο, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία, το ελληνικό στοιχείο παραμένει ενεργό παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέσπιση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ήταν για τους περισσότερους ομογενείς μια ευχάριστη έκπληξη που δικαιώνει, όπως λένε στο Eleftherostypos.gr, τις προσπάθειες δεκαετιών για την άρση των δυσκολιών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ (ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
«Ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία»
Συναγερμός στα δικαστήρια Ευελπίδων: Τηλεφώνημα για βόμβα - Εκκενώνονται τα δικαστήρια
«Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος με την προοπτική καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, καθώς πρέπει τελειώνουμε με το φαινόμενο να υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών» λέει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Μελβούρνης, κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση από τον πρωθυπουργό. «Παλιά αν κάποιος ζούσε στο εξωτερικό, ή έλειπε για κάποιο λόγο, ή ταξίδευε, δεν είχε τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες που ζούσαν εντός της χώρας. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία, είναι πρόοδος, είναι δημοκρατική κατάκτηση να εξαλειφθούν τα εμπόδια στην εκλογική διαδικασία.
Το θέμα δεν είναι πόσοι περισσότεροι θα ψηφίσουν αλλά ότι όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, όπως συμβαίνει σε περισσότερες από 130 χώρες παγκοσμίως. Ειδικά για τους Ελληνες που ζούμε στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, είναι τεράστια διευκόλυνση καθώς μας χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις από τα εκλογικά κέντρα. Σκεφτείτε ότι για να ταξιδέψει κάποιος από το Περθ, για παράδειγμα, στη Μελβούρνη όπου υπήρχε εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εκλογές, έπρεπε να διανύσει 3 με 4 χιλιάδες χιλιόμετρα όσο περίπου απέχει η Μόσχα από την Αθήνα».
Οπως εξηγεί ο κ. Παπαστεργιάδης, στην Αυστραλία ζουν σήμερα περίπου 600.000 με 800.000 Ελληνες πολλοί από τους οποίους είναι νέοι μετανάστες καθώς μετακινήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Αρκετοί από αυτούς σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα και θέλουν να έχουν λόγο για ό,τι συμβαίνει στη χώρα. Γι’ αυτό είμαστε 100% υπέρ του να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές».
Οι ομογενείς άλλωστε, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων της Μελβούρνης, είναι πλέον άριστα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε κοινωνική και πολιτική ενσωμάτωση και η πατρίδα πρέπει να δώσει στους απόδημους το εκλογικό τους δικαίωμα γιατί η συνεισφορά τους είναι σημαντική. Οι περισσότεροι έχουν στην Ελλάδα περιουσία με τουλάχιστον ένα ακίνητο, έχουν επενδύσεις και πληρώνουν φόρους. Σήμερα δεν είναι όπως παλιά που περίμεναν να έρθουν οι εφημερίδες με το αεροπλάνο για να ενημερωθούν. Ολα τα σπίτια βλέπουν ελληνική τηλεόραση και διαβάζουν τις ειδήσεις από το ίντερνετ, άρα γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα. Νομίζω ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι το τελευταίο βήμα ώστε να έχουμε την καθολικότητα της ψήφου που είναι προαπαιτούμενο για τη Δημοκρατία».
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΙΚΑΓΟ, ΗΠΑ)
«Θα ψηφίσω για πρώτη φορά»
Σε μια άλλη γωνιά της γης, το Σικάγο, ο παραγωγός και συνεργάτης μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου Κώστας Σταθόπουλος αποκαλύπτει στο Eleftherostypos.gr ότι ως τώρα δεν έχει ψηφίσει ποτέ για εκλογές στην Ελλάδα και στις ευρωεκλογές θα το κάνει για πρώτη φορά με επιστολική ψήφο.
«Θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει καθιερωθεί γιατί είναι μεγάλη εξυπηρέτηση. Μέχρι τώρα οι περισσότεροι Ελληνες του εξωτερικού ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να ψηφίσουν όπως κι εγώ που παλιότερα ζούσα στην Αριζόνα και δεν υπήρχε εκεί εκλογικό κέντρο. Πολλοί ομογενείς βρίσκονται με το ένα πόδι στην Ελλάδα καθώς έχουν περιουσία ή επενδύσεις και πηγαινοέρχονται» επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος.
ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΑΜΗΣ (ΚΙΕΒΟ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ)
«Πρέπει να έχω το δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου»
Στο Κίεβο, που εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τη ρωσική εισβολή, ένας από τους ελάχιστους Ελληνες που συνεχίζουν να ζουν εκεί είναι ο Τάσος Τσιάμης, ο οποίος μετακόμισε από την Αθήνα στην ουκρανική πρωτεύουσα το 2015. Οπως λέει στο Eleftherostypos.gr, θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος αλλά με τα απαραίτητα φίλτρα.
«Εγώ που πηγαινοέρχομαι στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους εννοείται ότι πρέπει να έχω το δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μου μέσω της ψήφου και το να το κάνω με επιστολή είναι σαφώς μεγάλη διευκόλυνση. Ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και θα πρέπει να υπάρχει μια πρόνοια ώστε να μην ψηφίζουν και άνθρωποι που έχουν αποκοπεί εντελώς από τη χώρα όπως, για παράδειγμα, ένας Ελληνοαμερικανός μετανάστης τρίτης γενιάς που δεν γνωρίζει ούτε λέξη ελληνικά», λέει ο κ. Τσιάμης.
ΓΙΑΝΝΑ ΝΤΑΡΙΛΗ (ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ)
«Ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές εξελίξεις»
Στην Μητρόπολη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, η Γιάννα Νταρίλη έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την ψήφο των αποδήμων ως ιδιοκτήτρια ομογενειακού τηλεοπτικού σταθμού.
«Η ομογένεια στη Νέα Υόρκη ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και το έχουμε δει αυτό καλύπτοντας το θέμα τα τελευταία χρόνια. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην πατρίδα, υπάρχουμε όμως κι εμείς που η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μας, που έχουμε πίσω ακίνητα ή και επιχειρήσεις κι ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα είναι όπου είναι ο Ελληνας κι όταν η Ελλάδα είναι καλά, είμαστε κι εμείς καλά. Είναι μεγάλο βήμα να ψηφίζουμε με επιστολή όπως άλλωστε κάνουν στην Αμερική και πολλές άλλες χώρες, γιατί μέχρι τώρα ήταν δύσκολη η διαδικασία με τα εκλογικά κέντρα» λέει η κ. Νταρίλη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΙΩΓΑ (ΣΟΥΗΔΙΑ)
«Να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές»
Προς το παρόν η απόφαση για την επιστολική ψήφο -που έχει παράλληλα στόχο και τον περιορισμό της αποχής- αφορά τις ευρωεκλογές, καθώς αρκεί η αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή για να ισχύσει άμεσα. Οι ομογενείς όμως ζητούν να επεκταθεί η εφαρμογή της και για τις εθνικές εκλογές.
«Η επιστολική ψήφος θα βοηθήσει πάρα πολύ τους Ελληνες του εξωτερικού και αποτελεί τη δικαίωση του πολυετούς αγώνα τους» λέει η Αλεξάνδρα Ζιώγα, ιδιοκτήτρια ενημερωτικής ιστοσελίδας στη Σουηδία προσθέτοντας. «Μέχρι τώρα, για να ψηφίσουμε έπρεπε να πάρουμε αεροπλάνα, τρένα και βαπόρια γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες να εφαρμοστεί το μέτρο και στις εθνικές εκλογές. Ο Σουηδός πολίτης ψηφίζει από όπου βρίσκεται την ημέρα των εκλογών κι εμείς δεν έχει σημασία που ζούμε στο εξωτερικό, είμαστε Ελληνες. Εχουμε συνεπώς δικαίωμα να καθορίζουμε με την ψήφο μας αυτά που θα συμβούν στη χώρα μας. Οσο γι’ αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να έχουμε λόγο γιατί είμαστε βολεμένοι σε άλλες χώρες, έχω να πω ότι δεν είναι έτσι. Πάντα υπάρχει η προοπτική της επιστροφής μας κι απ’ ό,τι γνωρίζω ήδη πολλοί Ελληνες που ζουν εδώ και είναι Σουηδοί υπήκοοι έχουν ξεκινήσει μέσω της πρεσβείας τις διαδικασίες να λάβουν και ελληνική υπηκοότητα. Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επιστολική ψήφο, μας ξάφνιασε ευχάριστα», καταλήγει η Αλεξάνδρα Ζιώγα.
Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ (ΤΟΚΙΟ)
«Δεν είναι σωστό να συνδράμω στη δημιουργία μιας κατάστασης, την οποία δεν θα βιώσω»
Μικρότερο πάντως είναι το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα μεταξύ των ομογενών που ζουν στην Αφρική ή στην Ασία, οι οποίοι αισθάνονται πιο αποκομμένοι, όπως είπαν στον Ελεύθερο Τύπο.
Ενας από αυτούς είναι και ο Γρηγόρης Μηλιαρέσης, μεταφραστής και συγγραφέας που ζει στο Τόκιο τα τελευταία 12 χρόνια. «Νομίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου έρχεται να καλύψει ένα εκπεφρασμένο από χρόνια αίτημα πολλών Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό» λέει ο κ. Μηλιαρέσης προσθέτοντας: «Από την άποψη αυτή και στο μέτρο που τους επιτρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα έχοντας λόγο στα δρώμενά της, είναι ευπρόσδεκτη. Προσωπικά, ωστόσο, δεν προτίθεμαι να αξιοποιήσω τη δυνατότητα αυτή καθώς πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να συνδράμω στη δημιουργία μιας κατάστασης, τις συνέπειες της οποίας δεν θα βιώσω: το νόημα της ψήφου δεν είναι μόνο η συμμετοχή στα κοινά αλλά και η ανάληψη της ευθύνης της συμμετοχής αυτής και ζώντας μόνιμα σε μια χώρα που πρακτικά δε συνδέεται με την Ελλάδα, η ευθύνη εξανεμίζεται, αφού η ψήφος μου θα επηρεάσει τη ζωή των άλλων αλλά όχι τη δική μου».
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το σχετικό σχέδιο νόμου στις αρχές του νέου χρόνου, ενώ για να επεκταθεί το μέτρο στις εθνικές εκλογές πρέπει να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στις ευρωεκλογές δεν θα στηθούν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, ενώ με επιστολική ψήφο μπορούν να ψηφίσουν και όσοι το επιθυμούν εντός της επικράτειας.
Επιστολική Ψήφος: Τα 14 SOS – Ποιους αφορά και πώς ψηφίζει ο εκλογέας
Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, την εμφάνιση των ψηφοδελτίων αλλά και τι ισχύσει σε περίπτωση που χαθεί ο φάκελος δίνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εσωτερικών μέσω 14 ερωτήσεων και απαντήσεων.
- Ποιους αφορά η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου;
Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο. Πρέπει να τονιστεί ότι για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό στις προσεχείς ευρωεκλογές, δεν θα υπάρχουν δηλαδή εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.
- Πώς ξεκινάει η διαδικασία της επιστολικής ψήφου;
- Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
- Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
- Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
- Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου και πότε αυτός αποστέλλεται στον εκλογέα;
- Ο φάκελος αποστέλλεται στον εκλογέα από το Υπουργείο Εσωτερικών το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του.
- Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για να βλέπει την πορεία αποστολής (tracking).
- Ο φάκελος περιλαμβάνει: Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, ψηφοδέλτιο, φάκελο ψηφοφορίας, έντυπο οδηγιών, κατάλογο υποψηφίων και έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.
- Οι φάκελοι ψηφοφορίας θα είναι πλήρως ανωνυμοποιημένοι και θα έχουν ειδικό γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.
- Πώς θα είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου;
- Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό. Είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.
- Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν.
- Στη δεύτερη σελίδα επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει με την επιλογή του αριθμού του υποψηφίου.
- Η σειρά αναγραφής των συνδυασμών είναι η σειρά ανακήρυξης από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.
- Πώς ψηφίζει ο εκλογέας;
- Ο εκλογέας διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου.
- Έχει έτοιμη φωτοτυπία της ταυτότητας ή του ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης. Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές.
- Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει. Βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον κλείνει. Αποστέλλει τον φάκελο προς την προσυμπληρωμένη διεύθυνση.
- Τι γίνεται στη συνέχεια, αφότου ο εκλογέας ψηφίσει και στείλει τον φάκελο;
- Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου.
- Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα. Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητής ΣτΕ και ΕλΣυν) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι παραλαμβάνουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου και ελέγχουν την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.
- Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την παραλαβή του φακέλου. Αφού σημειώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής επιστολικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.
- Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων γίνεται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα.
- Πού συγκεντρώνονται οι φάκελοι που αποστέλλουν οι εκλογείς;
- Οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου αποστέλλονται στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση. Ο χώρος μπορεί να είναι σε δημόσιο κτίριο ή σε ιδιωτικό κτίριο, ο οποίος μισθώνεται για τον σκοπό αυτό (πχ εκθεσιακός χώρος).
- Ο χώρος που βρίσκονται οι κάλπες φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και παρακολουθείται και καταγράφεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Το υλικό καταγραφής φυλάσσεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
- Τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές δικαιούνται να ορίσουν έναν τακτικό και έναν αναπληρωματικό εκλογικό αντιπρόσωπο για την παρακολούθηση της διαδικασίας.
- Πώς διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου;
- Η ψήφος σας είναι μυστική. Η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου επιτυγχάνεται με τον διαχωρισμό του φακέλου ψηφοφορίας από τον φάκελο ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο και ο οποίος είναι αυτός που μπαίνει στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια των άλλων ψηφοφόρων.
- Η αίτηση – υπεύθυνη δήλωση φυλάσσεται ξεχωριστά και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδυαστεί με το ψηφοδέλτιό σας. Το δε φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς σας ή του διαβατηρίου σας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν ψήφισε κάποιος άλλος για λογαριασμό σας.
- Έχασα τον φάκελο ψηφοφορίας. Τι κάνω;
Ο φάκελος ψηφοφορίας, μαζί με το υπόλοιπο υλικό πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής εκ νέου του φακέλου, καθώς αυτός είναι προσωπικός και η νέα εκτύπωση θα χρειαστεί χρόνο, ο οποίος δεν θα επιτρέψει την έγκαιρη παραλαβή της ψήφου σας.
- Τι θα γίνει αν πάω να ψηφίσω στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσω επιστολικά;
Αν έχω κάνει αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα μου επιτρέψει να ψηφίσω. Αν δεν φτάσει έγκαιρα ο φάκελος, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.
- Αν μετάνιωσα και θέλω να ψηφίσω με φυσική παρουσία;
Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο αν δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα (δηλ. έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών). Τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί.
- Αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;
Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.
- Είμαι κάτοικος εξωτερικού. Μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία σε εκλογικό τμήμα εξωτερικού;
Όχι, στις προσεχείς ευρωεκλογές οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό, θα μπορούν να ψηφίσουν αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Δεν θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, όπως έγινε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Εντός της ελληνικής επικράτειας, οι εκλογείς θα μπορούν να επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο ή με φυσική παρουσία στο εκλογικό τους τμήμα.
- Θα μπορώ να ψηφίσω με επιστολική ψήφο και στις επόμενες εθνικές εκλογές;
Η παρούσα πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά αποκλειστικά τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Το ζήτημα των εθνικών εκλογών θα εξετασθεί και θα συζητηθεί εκτενώς με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Ειδήσεις σήμερα
Γιατί οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές αγοράζουν γη στη Γερμανία
Σημίτης για Ντελόρ: «Ο άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά στην Ευρωπαϊκή Ενωση»
Σακελλαροπούλου για Ντελόρ: Ανεκτίμητη η κληρονομιά του – Θα συνεχίσει να εμπνέει τους Ευρωπαίους