Ετσι, οι μαθητές των σχολείων που επισκέπτονται το Προεδρικό Μέγαρο έχουν την ευκαιρία να δουν το έργο μιας 14χρονης Ουκρανής μαθήτριας, που ζωγράφισε την πόλη της όπως τη θυμάται πριν τον πόλεμο, όταν επισκεπτόταν τα καλοκαίρια τη γιαγιά της, και όπως είναι τώρα, σχεδόν αφανισμένη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το δίπτυχο έργο «Τα παιδιά της Μαριούπολης» είναι από τα πλέον αγαπημένα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ήταν το δώρο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κίεβο.
Στη χθεσινή παρουσίαση του Μουσείου στους δημοσιογράφους, η κ. Σακελλαροπούλου είχε και μία μικρή ιστορία να διηγηθεί σχεδόν για κάθε ένα από τα δώρα. Με συγκίνηση θυμήθηκε την υποδοχή που της έκαναν οι δήμαρχοι στην Κάτω Ιταλία, κυριολεκτικά με δάκρυα στα μάτια. Η Δημοτική Αρχή του χωριού Καλημέρα της δώρισε μία αναμνηστική πλακέτα σε χαλκό, φροντίζοντας μάλιστα να προσαρμοστεί η φράση με την οποία υποδέχονται τους επισκέπτες από το «Ξένος εσύ δεν είσαι εδώ στην Καλημέρα» σε «Ξένη εσύ δεν είσαι εδώ στην Καλημέρα». Ξεχωριστά και με ιδιαίτερη θέρμη αναφέρθηκε στις σημαίες που τις χάρισαν από τα φυλάκια της ακριτικής Ελλάδας, αλλά και στους θυρεούς-εμβλήματα από τα Δωδεκάνησα, αποτυπωμένα σε κεραμικό πλακάκι, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα τα επισκεφτεί όλα.
Ανάμεσα στα δώρα ηγετών που ξεχωρίζουν είναι ένα αναμνηστικό μετάλλιο-θυρεός με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα από τον Πάπα Φραγκίσκο, ένας ανάγλυφος χάρτης της Ελλάδας, φιλοτεχνημένος από χρωματιστά θραύσματα γυαλιού, του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας, αλλά και ένα εντυπωσιακό από όλες τις απόψεις σετ κοσμημάτων από σμαράγδια και λευκόχρυσο του διαδόχου πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας.
Η ίδια η κ. Σακελλαροπούλου, πάντως, κρατά στο γραφείο της κάποιο πιο ευτελή, όπως είπε, αλλά με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία δώρα, όπως ένα καθρεφτάκι από μία γυναίκα στα Ιωάννινα και μία κούκλα που της χάρισε ένα κορίτσι από την Ουκρανία.
Εκτός από την αίθουσα του Μουσείου, αρκετά δώρα έχουν βρει τη θέση τους σε διάφορους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου, κοσμώντας τοίχους και γραφεία. Ανάμεσά τους και αρκετά από τα δώρα, όπως π.χ. ασημένια τασάκια και άλλα διακοσμητικά που είχαν ληφθεί επί προεδρίας του Κωστή Στεφανόπουλου, αλλά και του Κάρολου Παπούλια.
Πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για κάθε ένα από τα περίπου 200 δώρα που εκτίθενται είχε να προσφέρει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Δαββέτας, που έχει αναλάβει τις προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο Μουσείο.
Μητρώο για κάθε αντικείμενο
Τα δώρα αποτελούν κυριότητα του Δημοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά -και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση- που υπάρχει σαφές πλαίσιο και θα καταγράφεται σε μητρώο κάθε αντικείμενο που φθάνει στην Προεδρία. Μάλιστα προβλέπεται και η δυνατότητα, αν χρειαστεί για κοινωφελή σκοπό, κάποια από αυτά να βγουν σε δημοπρασία, εφόσον βεβαίως δεν πρόκειται για κειμήλια.