Για τα ακίνητα της Βουλιαγμένης, η εκκλησιαστική Νομική Υπηρεσία είχε προσφύγει το 2013 -«μετά από πολλές δυσκολίες» όπως τόνισε χθες στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος- στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ζημία, είπε χαρακτηριστικά, που έχει υποστεί σε απώλεια εσόδων η Εκκλησία αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μια υπόθεση για την οποία χρόνια τώρα ο Δήμος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης και η Εκκλησία βρίσκονται σε διαμάχη.
Απώλεια εισοδήματος
«Η Εκκλησία της Ελλάδος κέρδισε στις 2-6-2022 τη δίκη στο ΕΔΔΑ που αφορά το χαρακτηρισμό της αδικαιολόγητης άρνησης του κράτους να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ατακτοποίητα της Βουλιαγμένης ως παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Η παραβίαση αυτή έχει ως συνέπεια την απώλεια εισοδήματος για την Εκκλησία της Ελλάδος της τάξεως των 20.000.000 κατ’ έτος», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος.
Για να συνεχίσει λέγοντας: «Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζημία που υπέστη καθόλα τα έτη λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της Διοίκησης να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ακίνητά της, ως νομίμως όφειλε. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωση. Η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος της ΕΚΥΟ για την αξιοποίηση 17 πολεοδομικώς αρρύθμιστων εκτάσεων της Βουλιαγμένης (2167/2021) έχει δημιουργήσει αδιάσειστα τεκμήρια βασισμένα σε πραγματικές προσφορές επί των συγκεκριμένων ακινήτων, ώστε να υπάρχει ευχέρεια στην απόδειξη του ύψους της ζημίας της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Αλλωστε, όπως προανήγγειλε, ανάλογες ενέργειες θα ακολουθήσουν και για άλλα εκκλησιαστικά ακίνητα στις περιοχές: Φασκομηλιά, Βάρης, Στροφυλλιάς, Κοκκιναρά, Φλαμουρίου Μαγνησίας.
«Μακαριστός προκαθήμενος είχε πει: “Σεις οι νεώτεροι μη κοιτάτε τό 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας που χάθηκε. Αξιοποιήστε το 4%. Αυτούς τους βράχους, αυτές τις πέτρες, αυτό το χώμα να το κάνετε πνεύμα΄. Ιδού ένα όραμα, ιδού ένας στόχος. Και όλα αυτά μόνο για τον λαό μας και τη πατρίδά μας”», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος.
Μήνυμα
Και διεμήνυσε ότι η Εκκλησία «έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει την εναπομείνασαν περιουσία της για την υλοποίηση αυτών των σκοπών της. Από το 100% σκορπίσθηκε το 96% αυτής. Εναπομένει σήμερα το 4%. Αυτό αξιοποιούμενο θα βοηθήσει στους στόχους της Εκκλησίας. Γιατί, η Εκκλησία, πέρα από την εσχατολογική της προοπτική, αφού κινείται εντός της ιστορίας δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον άνθρωπο. Και ο επανευαγγελισμός μας βοηθάει να έχουμε το βλέμμα μας προσανατολισμένο και στα έσχατα και στο τώρα».
Πάντως η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της περιουσίας για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας ήταν, είναι και θα είναι βασική προτεραιότητα του Αρχιεπισκόπου.
Μετά από χρόνια, οι σχέσεις με την Πολιτεία βρίσκονται σε καλό σημείο, γεγονός που προκύπτει και από τη πρόσφατη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με την κυβέρνηση για την αξιοποίηση έκτασης (ιδιοκτησίας Εκκλησίας) στο Σχιστό. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος κατά την εισήγησή του στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα λέγοντας: «Στις πολλές συζητήσεις μας με τον πρωθυπουργόν της χώρας μας κ. Κυριάκον Μητσοτάκην, καταλήξαμε ότι σήμερα είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να συνεργασθούν Πολιτεία – Εκκλησία σε πολλούς τομείς προς ωφέλεια των δύο φορέων και κυρίως για τη στήριξη του λαού μας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας».
ΓΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ: «Καταστροφική η απόφαση για την Εκκλησία»
Η υπόθεση με τα ιερά ακίνητα στην περιοχή της Βουλιαγμένης εδώ και χρόνια έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Εκκλησία και τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να έκανε λόγο για δικαίωση της Εκκλησίας, ωστόσο από τη πλευρά του ο δήμος δίνει μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία για το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι καταστροφή για την Εκκλησία. Οι νομικοί της εκπρόσωποι πήγαν για “μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι”» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Μάλιστα, δίνει μια άλλη διάσταση στη δικαστική υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Εκκλησία αιτήθηκε από το δικαστήριο αποζημίωση ύψους περίπου εννιάμισι εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν την δικαιούται.
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Αλλαγή τακτικής στην διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας
«Στροφή 180 μοιρών» στην «πολιτική» της όσον αφορά στη διαχείριση της περιουσίας της κάνει τελευταία η Εκκλησία, αφού πλέον έχει μπει δυναμικά στον χώρο της αγοράς, έχοντας συχνές επαφές με επιχειρηματικά πρόσωπα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συζητώντας προοπτικές συνεργασίας.
Το νέο μοντέλο που εφαρμόζει στοχεύει στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της ώστε τα έσοδα να καλύπτουν τις ανάγκες του φιλανθρωπικού της έργου. Μάλιστα, από την εκλογή του και έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιθυμούσε μια στενή συνεργασία με τη Πολιτεία, επιδιώκοντας: α) να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εκκλησίας, β) να κατοχυρωθεί η ακίνητή της περιουσία και γ) στη συνέχεια να αξιοποιηθεί και να εκμεταλλευτεί «προς όφελος του ελληνικού λαού».
Μεγάλη πρόκληση, πάντως, παραμένουν οι λεγόμενες αμφισβητούμενες εκτάσεις, τις οποίες η Εκκλησία διεκδικεί στα δικαστήρια. Σε πολλές περιπτώσεις έχει καταφέρει να κερδίσει τις υποθέσεις, ενώ σε κάποιες άλλες όχι.
Οπως και να έχει, μετά τη συμφωνία με τη κυβέρνηση για το «Green Σχιστό», ένα σύγχρονο έργο που αφορά στην αξιοποίηση έκτασης (ιδιοκτησία Εκκλησίας) 3.000 στρεμμάτων στη περιοχή του Σχιστού – Σκαραμαγκά, η Οικονομική Υπηρεσία στη Μονή Πετράκη προσανατολίζεται στην αξιοποίηση εκτάσεων – φιλέτων που διαθέτει σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στόχος είναι και η εκμετάλλευση έκτασης στη Βουλιαγμένη. Οπως λέγεται, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά επενδυτών, όσο βέβαια και για επενδύσεις στη πράσινη ενέργεια, σε γη που της ανήκει στην Πεντέλη και στην περιοχή της Φασκομηλιάς στη Βάρκιζα.
Σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και ωστόσο αμφισβητούνται από εκκλησιαστικούς παράγοντες η Εκκλησία διαθέτει συνολικά 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά, τα 733.000 στρέμματα είναι βοσκότοποι, τα 367.000 είναι δασικά και τα 189.000 στρέμματα είναι αγροτικά.
Περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως διακατεχόμενα, αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Στη κατοχή της φέρεται να βρίσκονται ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Επίσης, περισσότερα από 800 κτίρια (καταστήματα, ξενοδοχεία, κατοικίες και γραφεία).
Τα φιλέτα
- 200 στρέμματα στη Φασκομηλιά στη Βάρκιζα. Οι προσπάθειες της Εκκλησίας για την αξιοποίησή τους πέφτουν τα τελευταία χρόνια στο κενό.
- 500 στρέμματα στη Μονή Πεντέλη. Η έκταση έχει χαρακτηριστεί δασική. Στα αρχικά σχέδια της Εκκλησίας ήταν η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.
- 83 στρέμματα στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στο παρελθόν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον επενδυτών από τα Αραβικά Εμιράτα για την ανέγερση κατοικιών. Ωστόσο, αντέδρασε μερίδα κατοίκων με το αιτιολογικό ότι αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον.
- Ενα οικόπεδο στην οδό Δεινοκράτους, έκτασης 11,5 στρεμμάτων. Τα 2,5 στρέμματα έχουν κηρυχτεί διατηρητέα λόγω των κτιρίων που υπάρχουν και στα οποία στεγάζονταν το ΕΑΤ-ΕΣΑ.
- Ενα οικόπεδο, συνολικής επιφανείας 3.047,06 τ.μ., το οποίο βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Οι 6 κατηγορίες που θα πάρουν αύξηση – Πότε θα γίνει η πληρωμή [αναλυτικοί πίνακες]