Το νέο σύστημα πρυτανικών εκλογών, το οποίο προβλέπει τη σύνθεση Συμβουλίου Ιδρύματος, από το οποίο θα προκύψει ο πρύτανης, ανέδειξε προβλήματα στη συνεννόηση των καθηγητών σε αρκετά πανεπιστήμια και πολλές καθυστερήσεις. Στο ΕΜΠ έγιναν δύο φορές εκλογές και λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, οι υποψήφιοι που εκλέχθηκαν ως εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος συμφώνησαν να υποστηρίξουν τον Ιωάννη Χατζηγεωργίου, καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών για τη θέση του πρύτανη.
Γνώστης του διοικητικού έργου, ο κ. Χατζηγεωργίου την τρέχουσα θητεία του πρύτανη κ. Ανδρέα Μπουντουβή είναι στη θέση του αντιπρύτανη Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης.
Κατά τη διαδικασία των εκλογών υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο με πόλωση και υποομάδες που στήριζαν τη δική τους πρόταση, ενώ τέσσερα από τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του πρύτανη.
Η ένταση υποχώρησε μεταξύ των μελών και τελικά συμφώνησαν ομόφωνα ότι ο κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου θα είναι η μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει ενιαία πρόταση για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου, καθώς και για την επιλογή των αντιπρυτάνεων.
Παγκράτι: Στα δικαστήρια ο 49χρονος φιλόλογος για τη γιάφκα - Τι ερευνά η ΕΛΑΣ
Με την επιλογή των εξωτερικών μελών συγκροτείται το Συμβούλιο Ιδρύματος και στη συνέχεια ορίζεται ο πρύτανης.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα δίνει ισχυρές εξουσίες στο Συμβούλιο Ιδρύματος, το οποίο αναλαμβάνει τη στρατηγική πολιτική του πανεπιστημίου, με τον πρύτανη, ένας εκ των εσωτερικών μελών, να περιορίζεται κυρίως σε ακαδημαϊκά καθήκοντα.
Τα περισσότερα Ιδρύματα στη χώρα έχουν ολοκληρώσει τις πρυτανικές εκλογές.
Ο κ. Χατζηγεωργίου είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, στην οποία διδάσκει, και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν προβλήματα υδροδυναμικών αλληλεπιδράσεων με κατασκευές, αντικείμενα αναλυτικής υδροδυναμικής με εφαρμογές σε φαινόμενα βίαιων κυματικών προσκρούσεων και θέματα μη γραμμικής δυναμικής με εφαρμογές στις θαλάσσιες κατασκευές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπρύτανη προχώρησε ή συνέβαλε σε πληθώρα πρωτοβουλιών για την εξωστρέφεια και την επίλυση σημαντικών θεμάτων λειτουργίας. Μεταξύ αυτών η επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης βασικής έρευνας με χρηματοδότηση από τον ΕΛΚΕ, η ίδρυση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Μάθησης του ΕΜΠ, η ίδρυση του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΜΠ, αλλά και η έγκριση επτά τεχνοβλαστών σε μόλις δύο έτη.