«Υπάρχει ένα σημείο, περίπου 400 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου, όπου περπατώντας πάνω στη γέφυρα ο επισκέπτης βλέπει από τη μία πλευρά το νερό να είναι ελάχιστο και από την άλλη να μην υπάρχει καν νερό! Πριν από έναν χρόνο, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Υπήρχε νερό παντού και μάλιστα αρκετό!», ανέφερε στον «Ε.Τ.».
Μάλιστα, τόνισε ότι πριν από σχεδόν δέκα χρόνια και βαθιά μέσα στο σπήλαιο, σε σημείο που δεν είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες, το ποτάμι είχε βάθος 150 εκατοστά, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί κατά 90%! «Πλέον το βάθος είναι περίπου δέκα εκατοστά. Λίγο πάνω από τον αστράγαλο. Εκεί που παλιά κολυμπούσαμε για να περάσουμε το σημείο, τώρα πλέον περπατάμε κανονικά μέσα στο νερό», υπογράμμισε.
Ξεκαθάρισε ότι η παρατεταμένη ξηρασία δεν έχει επίπτωση στο σπήλαιο. «Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το σπήλαιο έχει περάσει με επιτυχία πολλές φάσεις με ξηρασίες ή πλημμύρες. Δεν υπάρχει πρόβλημα για το σπήλαιο. Το ζήτημα είναι η κλιματική κρίση και οι αλλαγές που επιφέρει παντού», τόνισε. Με την ευκαιρία υπογράμμισε ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα σπήλαια από τα οποία διέρχονται ποτάμια.
«Περίπου το 60% του νερού που καταναλώνει η ηπειρωτική χώρα προέρχεται από νερό που διέρχεται ή πηγάζει από σπηλιές. Πρόκειται για τα λεγόμενα καρστικά συστήματα. Το καρστ είναι τοπογραφία που σχηματίζεται από τη διάλυση διαλυτών πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης και ο γύψος. Χαρακτηρίζεται από υπόγεια αποχετευτικά συστήματα με καταβόθρες και σπήλαια. Το γεγονός ότι το σπήλαιο Αγγίτη δεν έχει νερό είναι χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα», ανέφερε. «Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι η μεγαλύτερη εικόνα, που θα μας δοθεί έχοντας όλες αυτές τις μετρήσεις και τις παρατηρήσεις που προσπαθούμε να συλλέξουμε μέσα από το σπήλαιο. Να το δούμε, δηλαδή, σε βάθος χρόνου. Στον ανθρώπινο χρόνο ζωής δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό. Εμείς θα κάνουμε απλώς μια πρόβλεψη για το πώς θα κινηθούν τα πράγματα», τόνισε.
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Πριν από μερικές εβδομάδες η ομάδα του κ. Πέννου εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται από το Ιδρυμα Μποδοσάκη και χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Λασκαρίδη. Αφορά την πιλοτική καταγραφή της στάθμης και της θερμοκρασίας σε καρστικούς αγωγούς σε όλη την επικράτεια. «Για να δούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να πάρουμε εξοπλισμό αντίστοιχο που έχουμε βάλει στο σπήλαιο του Αγγίτη και να βάλουμε αντίστοιχα σε σπήλαια σε όλη την Ελλάδα, για να δούμε τις επιπτώσεις. Εχουμε χωρίσει την Ελλάδα σε πέντε γεωγραφικές περιοχές και θα πρέπει να διαλέξουμε τα πιο σημαντικά σπήλαια. Θα τοποθετήσουμε αισθητήρες που θα δίνουν online πληροφορίες για το νερό, την υγρασία, τη θερμοκρασία και άλλες ενδιαφέρουσες ενδείξεις. Τα δεδομένα θα πρέπει να αναρτώνται σε ένα ενιαίο δίκτυο και να αξιοποιούνται από τους ειδικούς, οι οποίοι θα χαράζουν και θα υλοποιούν τις απαραίτητες και αναγκαίες δράσεις», κατέληξε.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί των ενστόλων [αναλυτικοί πίνακες με ποσά]
Αγρίνιο: Χειροπέδες σε 15χρονο που απείλησε τον διευθυντή και έκανε κατάληψη
Πάτρα: Δύο μαθητές πήραν αποβολή – Είχαν αναρτήσει βίντεο στο Tiktok μέσα από την τάξη
Ράπερ «Ντίντι»: Υπό στενή παρακολούθηση- Παρουσιάζει αυτοκτονικές τάσεις στη φυλακή