Εφεση
Μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών του Οκτωβρίου του 2023, το οποίο ουσιαστικά αθώωνε -μεταξύ άλλων ατόμων- και τον 42χρονο γιο του «εγκεφάλου» της υπόθεσης, η μητέρα του Μάριου, Βαρβάρα Θεοδωράκη, και ο συνήγορός της, κ. Νίκος Ρουσσόπουλος, προσέφυγαν στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος και το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών απεφάνθη ότι ο 42χρονος θα πρέπει να δικαστεί κατηγορούμενος για συνέργεια στην υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου Μάριου. Ετσι, αν και όλα έδειχναν πως η υπόθεση θα έμενε στο αρχείο, δώδεκα χρόνια μετά έρχεται η ανατροπή, με την οποία ζητείται η δίκη τεσσάρων ατόμων.
Με το υπ’ αριθμόν 1216/2024 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο εκδόθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, ο γιος του Π. Μ. θα καθίσει στο εδώλιο με την κατηγορία της συμμετοχής στην αρπαγή του Μάριου Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του βουλεύματος, ο κατηγορούμενος ήταν γνώστης του σχεδίου των γονέων του για την απαγωγή του Μάριου με σκοπό να ζητήσουν λύτρα ύψους 620.000 ευρώ. Ηταν ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε τηλεφωνικά ο Μάριος πριν από την απαγωγή του και τη δολοφονία του, κάτι το οποίο ποτέ ο 42χρονος δεν ανέφερε, αποκρύπτοντάς το.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος απόστρατος αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας διατηρούσε διαρκή επικοινωνία με τους γονείς του ενημερώνοντάς τους, λόγω της θέσης του στην Αστυνομία, για ό,τι αφορούσε την υπόθεση του Μάριου.
Χαρακτηριστικά και όπως αναφέρεται στο βούλευμα των 330 σελίδων, «…ο κατηγορούμενος με πρόθεση παρέσχε σε άλλους συνδρομή πριν από την τέλεση και κατά την τέλεση της άδικης πράξης της αρπαγής κατά συναυτουργία που αυτοί διέπραξαν και συγκεκριμένα έχοντας γνώση του σχεδίου της παγίδευσης και απαγωγής του Μάριου Παπαγεωργίου που είχε επεξεργαστεί ο πατέρας του με τη συνδρομή της μητέρας του παρείχε σε αυτούς και στους συναυτουργούς τους υλική συνδρομή συνομιλώντας με τον παθόντα το βράδυ της 9ης Αυγούστου 2012 στο κινητό του τηλέφωνο προκειμένου να εντοπίσει το τοπικό στίγμα του και να ενισχύσει τη μετάβασή του σε προκαθορισμένο τόπο συνάντησης όπου και θα συλλαμβανόταν -πραγματοποιώντας και την τελευταία συνομιλία με τον απαχθέντα- και παραχωρώντας τη χρήση αυτοκινήτου με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας με το οποίο κυκλοφορούσε ο ίδιος του ο πατέρας για την εξυπηρέτηση των εγκληματικών σκοπών του αφετέρου ψυχική συνδρομή με τη συγκαλυπτική δράση που ανέλαβε καθ’ όλη τη διάρκεια της αρπαγής διασπείροντας φήμες αποτρέποντας συγγενείς και φίλους του απαχθέντος να προσφύγουν άμεσα στην αστυνομική Αρχή προτρέποντας για την καταβολή αιτούμενου χρηματικού ποσού και κυρίως παραλείποντας καίτοι ως εκ της ιδιότητάς του είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να ενεργήσει ήτοι να ενημερώσει τις Αρχές και να καθοδηγήσει για την εξασφάλιση των πειστηρίων και ιχνών του εγκλήματος…».
Επίσης, όπως αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο, έμαθε από τον πατέρα του το ακριβές σημείο όπου ήταν το αυτοκίνητο του Μάριου, κάτι το οποίο ανέφερε στη συνέχεια στον από 15ετίας φίλο του θύματος, ενώ είχε αποτρέψει επανειλημμένα φίλους του Μάριου να επικοινωνήσουν με τη μητέρα του 26χρονου και να απευθυνθούν στις διωκτικές Αρχές, λέγοντάς τους ότι ο πατέρας του συμβούλευε τη μητέρα του Μάριου να απευθυνθεί στην Αστυνομία, αν και στην πραγματικότητα συνέβαινε το αντίθετο.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Επιπλέον, λόγω της θέσης του στην Αστυνομία, ενημέρωσε άμεσα τους γονείς του μόλις η κ. Βαρβάρα Θεοδωράκη ενημέρωσε τις αστυνομικές Αρχές για την απαγωγή του παιδιού της, ενώ «λόγω της θέσης του στην Κρατική Ασφάλεια, έλαβε γνώση απόρρητου προανακριτικού υλικού». Παράλληλα, ήταν εκείνος ο οποίος είχε απειλήσει, τον Σεπτέμβριο του 2021, μάρτυρες που είχαν καταθέσει προανακριτικά «να μην μπλέκουν τη μητέρα του».
«Για να τελειώνουμε»
Τέλος, προέτρεπε την οικογένεια του Μάριου να δώσει τα λύτρα «για να τελειώνουμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα. Να υπενθυμίσουμε ότι το χρονικό της υπόθεσης ξεκινά το βράδυ της 9ης Αυγούστου 2012, που χάθηκαν τα ίχνη του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου, όταν αναχώρησε με το αυτοκίνητό του από το Διακοπτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για διακοπές, για το Αίγιο. Λίγες ώρες αργότερα η μητέρα του δέχεται τηλεφώνημα από άγνωστο, ο οποίος της λέει ότι το παιδί της είχε μπλέξει με ναρκωτικές ουσίες και χρωστούσε χρήματα και για να τον ξαναδεί θα έπρεπε να δώσει το ποσό των 620.000 ευρώ ως λύτρα. Το τηλεφώνημα είχε γίνει από καρτοτηλέφωνο στο οποίο είχε μεταβεί ο Π. Μ. με έναν συνεργό του, τον οποίο είχε βάλει να μιλήσει στη μητέρα του Μάριου.
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι με πυροσβεστήρα
Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, οι δράστες δολοφόνησαν τον άτυχο 26χρονο χτυπώντας τον επανειλημμένως με τον πυροσβεστήρα του αυτοκινήτου στο κεφάλι, με συνέπεια την απώλεια σημαντικής ποσότητας αίματος, και τον εγκλώβισαν, κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου στη θέση της ρεζέρβας. Ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης είχε δώσει εντολή, αφού παραλάβουν το πτώμα του Μάριου από τη μυστική θέση στο όρος Κιθαιρώνα, όπου το είχαν εναποθέσει μετά τη δολοφονία, να το μεταφέρουν με κάθε προφύλαξη και να το κάψουν σε περιοχή μεταξύ Καμένων Βούρλων και Λαμίας, σε παλιό καμίνι ή παλιό λατομείο. Στη συνέχεια προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος από το αυτοκίνητο του 26χρονου πραγματοποιώντας βιολογικό καθαρισμό, αλλά ο ιδιωτικός ερευνητής, που έβαλε η μητέρα του Μάριου, ανακάλυψε τις κηλίδες αίματος στον χώρο της ρεζέρβας, εκεί όπου οι δράστες είχαν τοποθετήσει το πτώμα του Μάριου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ): «Ερχεται η δικαίωση, 12 χρόνια μετά»
Σε δήλωσή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πληρεξούσιος δικηγόρος της μητέρας του Μάριου Παπαγεωργίου, Νικόλαος Ρουσσόπουλος, ανέφερε σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης: «Υστερα από 12 χρόνια έρχεται η δικαίωση σε μια πολύκροτη υπόθεση, που ελπίζουμε με αυτήν την εξέλιξη να μπορέσει, επιτέλους, να λυθεί αυτή η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση. Δυστυχώς, 12 χρόνια μετά, έρχεται η ελληνική Δικαιοσύνη να καλύψει αστοχίες και σφάλματα της αστυνομικής έρευνας».