«Εγκέφαλος» της απίστευτης ιστορίας εξαπάτησης ήταν ένας 80χρονος άνδρας, που κατάφερε με επιδεξιότητα να ξεγελάσει την οικογένεια της διεθνώς αναγνωρισμένης καλλιτέχνιδας αλλά και τα έμπειρα μάτια εικαστικών αποσπώντας χιλιάδες ευρώ. Τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κατάφεραν τη Δευτέρα να συλλάβουν τον απατεώνα και να βάλουν τέλος στη δράση του, εντοπίζοντας συνολικά τέσσερα πλαστά έργα.
«Η υπογραφή είναι γνήσια και είναι δική μου», είπε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ο σύζυγος της γνωστής ζωγράφου-γλύπτριας, όταν του έδειξαν τις υπογραφές γνησιότητας στους τρεις πλαστούς πίνακες. Οπως περιέγραψε, ο απατεώνας είχε προσκομίσει στο σπίτι του γνήσια έργα της συζύγου του με έναν 77χρονο συνεργό του, προκειμένου να τα υπογράψει. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να επιτύχει τη γνησιότητα, καθώς η καλλιτέχνιδα δεν βρίσκεται εν ζωή. Οι υπογραφές έγιναν στην πίσω πλευρά των έργων σε αφαιρούμενα κομμάτια ξύλου και χαρτονιού. Στη συνέχεια ο 80χρονος τα αφαίρεσε και τα τοποθέτησε στα πλαστά έργα που είχε στην κατοχή του εξαπατώντας τους αγοραστές.
Η «ντίλερ»
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στις Αρχές ο υπεύθυνος της γκαλερί, ο 80χρονος τού εκχώρησε τα έργα για πώληση λαμβάνοντας από αυτόν το χρηματικό ποσό των 6.000€, ενώ αξίωνε συνολικά 19.000€ μετά την πώλησή τους. Ο υπεύθυνος του οίκου πλειστηριασμών υποστήριξε πως ο κατηγορούμενους του είχε εκχωρήσει ένα έργο προς πλειστηριασμό και αξίωνε ως τιμή εκκίνησης 11.000€. Οι δύο άνδρες περιγράφουν ότι στις επαφές που είχαν για τα έργα εμφανιζόταν μία γυναίκα «ντίλερ» αλβανικής καταγωγής. Οι αστυνομικοί αναζητούν το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά και τρεις ακόμα άγνωστους συνεργούς.
Οι τρείς πίνακες εντοπίστηκαν στο σπίτι του 80χρονου, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση ενός έργου-κολόνα, το οποίο επίσης έφερε την υπογραφή της Οπυ Ζούνη, από γκαλερί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Οπως επιβεβαιώθηκε από την οικογένεια, όλα τα έργα ήταν πλαστά.