Καταδεικνύοντας το χιούμορ του, ο επιστήμονας ζήτησε να γράψουν μετά θάνατον «Τhat’s all Folks!» το εμβληματικό τέλος στα καρτούν Looney Tunes.
O επί σειρά ετών επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή, 7 Ιουλίου, σε ηλικία 79 ετών, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.
Τη Δευτέρα, ένα από τα παιδιά του άλλαξε την cover photo του στο Facebook. «Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. “Έφυγε” με χαμόγελο στα χείλη» ανέφερε στη λεζάντα.
Η νεκρώσιμη ακολουθία του σπουδαίου επιστήμονα και ανθρώπου θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα και μετά από επιθυμία του, θα ταφεί στον τόπο καταγωγής του, τον Γρύλλο Ηλείας.
Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος
Παιδί με λίγα δολάρια στην τσέπη, κοίταξε τον ουρανό στο υπερατλαντικό του ταξίδι από την Πάτρα στη Λουιζιάνα και ζήτησε να μάθει τα μυστικά του. Και σε όλη την πορεία της ζωής του, δεν έχασε στιγμή το ρομαντισμό, την περιέργεια, την ταπεινότητα και την αγάπη για μάθηση, όσες θυσίες κι αν χρειάστηκε να κάνει. Ο Επικούρειος αστροφυσικός, Διονύσης Σιμόπουλος, στα 79 του χρόνια έγινε αστερόσκονη και χωρίς κανένα φόβο και σίγουρα χωρίς καμία λύπηση νικήθηκε από τον καρκίνο στο πάγκρεας. «Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Οταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω 2-3 μήνες ζωής το πολύ. Ο γιατρός μου είπε αν δεν κάνω τίποτα, θα ζήσω 6 μήνες, και αν κάνω αυτά που πρέπει, θα ζήσω παραπάνω. Εχουν περάσει 3 χρόνια από τότε, κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω, και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του Πλανητάριου το 2023», δήλωνε χαρακτηριστικά μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2021, χωρίς δυστυχώς να προλάβει να ολοκληρώσει την τελευταία του επιθυμία.
«Τρομάζει το άγνωστο»
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Ατρόμητος από την πρώτη στιγμή που κυνήγησε το όνειρό του μέχρι και την τελευταία υπερήφανη μάχη που έδωσε. Οπως έλεγε και στο βιβλίο του «Αστερόσκονη», «το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτούς. Και η απόκτηση νέων γνώσεων για το άγνωστο, ειδικά γνώσεων που προκαλούν αλλαγές στις φιλοσοφικές ιδέες του ανθρώπου σχετικά με τον εαυτό του και τη σχέση του με τη φύση, θα αντιμετωπίζεται πάντα με επαίνους και με εχθρότητα μαζί».
Βαθιά αισιόδοξος, δεν σταμάτησε λεπτό να δημιουργεί και να εξελίσσει την επιστήμη του. «Το να κοιτάμε τα αστέρια είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε, νομίζω. Εχουμε καταντήσει να κοιτάμε συνέχεια στα πόδια μας, ενώ θα πρέπει να κοιτάξουμε πάνω. Ακόμα και στην πιο σκοτεινή νύχτα να σηκώσουμε το κεφάλι και να δούμε τα άστρα. Λένε πολύ πως “εσείς που μελετάτε το σύμπαν δεν χάνετε το ρομαντισμό σας;”. Εγώ πιστεύω πως εμείς που ασχολούμαστε με το σύμπαν είμαστε πιο ρομαντικοί από τους ρομαντικούς υπόλοιπους, οπότε ναι… το να κοιτάξει κανείς ψηλά είναι το συνώνυμο του ανθρώπου».
Μέχρι τέλους
Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες μελετούσε την πρώτη εικόνα που ήρθε στην ανθρωπότητα από το διαστημικό τηλεσκόπιo James Webb, το μεγαλύτερο και ακριβότερο στην ιστορία.
Το πλούσιο βιογραφικό του επίτιμου διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένου για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, είναι εντυπωσιακό, όπως και το έργο που αφήνει στην επιστήμη.
Αρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και πέρασε όλες τις βαθμίδες στο Πλανητάριο και στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα. Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ιδρυμα Ευγενίδου, όπου εργάστηκε ως διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Χρημάτισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρίας Πλανηταρίων, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων, εταίρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Αγγλίας και της Διεθνούς Εταιρίας Πλανηταρίων και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.
Ειδήσεις σήμερα