Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε ισόβια σε επτά από τους κατηγορουμένους και στους υπόλοιπους πολυετείς καθείρξεις. Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμωρήθηκαν όσοι καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο στην περίπτωση του Αλκη, ενώ οι καθείρξεις σε όσους για την ίδια περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε:
- Στον 1ο, συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
- Στον 2ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
- Στον 3ο και στον 4ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών
- Στον 5ο, συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
- Στον 6ο, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
- Στον 7ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
- Στον 8ο, συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών
- Στον 9ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
- Στον 10ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών
- Στον 11ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
- Στον 12ο, συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη).
Σε όλους επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών αγώνων όπου παίζει η ομάδα του ΠΑΟΚ για πέντε έτη. Η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα και οι δώδεκα να επιστρέψουν στις φυλακές. Μόλις ανακοινώθηκαν οι ποινές, φίλοι, συγγενείς και όσοι βρίσκονταν στο ακροατήριο του ΜΟΔ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας συνθήματα για τον αδικοχαμένο 19χρονο.
Η δολοφονία έγινε τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 και σόκαρε όλη την Ελλάδα για την αγριότητά της. Την υπόθεση χειρίστηκαν υποδειγματικά τόσο τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και της Εισαγγελίας, οδηγώντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης την ομάδα των δώδεκα χούλιγκαν.
Προηγήθηκαν 49 εξαντλητικές και πολύωρες συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Θεσσαλονίκης, πριν το δικαστήριο ανακοινώσει την απόφασή του. Νωρίτερα, η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα πρότεινε την καταδίκη επτά εκ των δώδεκα κατηγορουμένων σε ισόβια και πέντε εξ αυτών σε πολυετείς ποινές κάθειρξης. Πριν από την πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους. Η πλευρά της υπεράσπισης είχε ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας για όλους, του σύννομου βίου για τους έντεκα και κατά περίπτωση αυτό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Από την πλευρά της, η εισαγγελέας είχε προτείνει προς την έδρα να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δώδεκα. «Δεν μετάνιωσαν, ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν», ανέφερε.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ
Ούτε συγγνώμη ούτε ενσυναίσθηση
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της, η εισαγγελέας είπε ότι όσον αφορά στο ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ομολόγησαν επιλεκτικά όχι τις πράξεις τους, αλλά την παρουσία τους στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης. «Απέκρυψαν τα πάντα και αποδέχθηκαν όσα δεν μπορούσαν να αντικρούσουν. Δεν μετάνιωσαν, ούτε πόνεσαν για αυτό που έκαναν, δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τη συγγνώμη που ζήτησαν στις απολογίες τους είπε: «Η συγγνώμη συνδέεται με τη συναίσθηση και την ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που σε αυτήν την αίθουσα δεν προέκυψαν». Για το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, η κ. Κλιάμπα επισήμανε πως εάν πραγματικά είχαν βελτιωθεί ως προσωπικότητες θα είχαν μιλήσει. «Εστω κι ένας θα έλεγε, κοιτώντας μας στα μάτια, τι είδε και τι έγινε εκείνο το βράδυ», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, υπογράμμισε ότι οι δώδεκα καταδικασθέντες δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά, όπως απαιτεί ο νόμος. «Δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο, σαν όλα τα άλλα. Υπήρχε οργάνωση, υποδομή- πράξεις που τελέστηκαν κατόπιν συνειδητής επιλογής και ώριμης σκέψης. Ολοι υπήρξαν οργανωμένοι οπαδοί, ακολουθώντας την ομάδα τους ακόμη και την περίοδο της πανδημίας. Το πάθος για την ομάδα τους και το μίσος για τον αντίπαλο αποδεικνύουν και το μη σύννομο του βίου τους», τόνισε η εισαγγελέας. Για την απόρριψη της ελαφρυντικής περίστασης της μετεφηβικής ηλικίας, η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι «έχουμε δώδεκα ολοκληρωμένες προσωπικότητες που δεν διακρίνονται από ανωριμότητα και επιπολαιότητα, σημειώνοντας ότι είναι ανεξάρτητοι σε οικονομικό – προσωπικό επίπεδο και ορίζουν τις ζωές τους».
«Το δικαστήριο δεν συγχωρεί, αλλά κρίνει αμερόληπτα», ανέφερε κλείνοντας την εισήγησή της, που έγινε δεκτή με χειροκρότημα από συγγενείς και φίλους του Αλκη.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΛΑΣ: Τέλος για πανεπιστημιακή και έφιππη αστυνομία – Με πανελλαδικές οι ειδικοί φρουροί
Καύσωνας: Παρασκευή και Σάββατο οι υψηλότερες θερμοκρασίες