Στο μεταξύ προτάθηκε και υπογράφηκε, από τον αρμόδιο υπουργό, η ίδρυση έφιππης αστυνομίας αρχικά και πιλοτικά για «εθιμοτυπικούς» λόγους, κάτι όμως που φαίνεται να απορρίφθηκε άμεσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα καταργούνται οι προσλήψεις ειδικών φρουρών με τις μοναδικές προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. να είναι μέσω πανελληνίων εξετάσεων.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης, ανέφερε ότι οι 1.060 ειδικοί φρουροί που προσελήφθησαν για τη στελέχωση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ενσωματώνονται στους ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Οπως αναφέρεται δεν υπήρχαν και οι απαιτούμενες συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας και αποτελεσματικής δράσης. Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν μπήκαν τουρνικέ, δεν κατασκευάστηκαν κάρτες ελεγχόμενης πρόσβασης, δεν τοποθετήθηκαν κάμερες ασφαλείας, δεν κατατέθηκαν σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων, δεν δημιουργήθηκαν κέντρα επιχειρήσεων, αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
Ο κ. Μηταράκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, είπε σχετικά: «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται».
Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε ότι πλέον δεν θα γίνονται προσλήψεις ειδικών φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ. και οι μόνες προσλήψεις θα είναι μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Μελετάται σχέδιο ουσιαστικής εκπαίδευσης όσων ειδικών φρουρών έχουν προσληφθεί μέχρι στιγμής με άλλες διαδικασίες, ώστε να ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ., όπως προβλέπεται από το νόμο, πληρώντας στον μεγαλύτερο βαθμό τις προϋποθέσεις για την άσκηση της αποστολής τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
Αντιδράσεις
Η απόφαση της κατάργησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι “στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία“. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα “βγαίνει η Δημοκρατία” από τα πανεπιστήμια. Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές Αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα».
Κρήτη: Ο 33χρονος Γάλλος δολοφόνος είχε μεταφερθεί και στην ψυχιατρική του ΠαΓΝΗ
ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
Μήνυμα μηδενικής ανοχής σε κάθε είδους ανομία και αυθαιρεσία στη Μύκονο, έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων.
Οπως είπε ο κ. Μηταράκης, το Αστυνομικό Τμήμα της Μυκόνου το οποίο έχει δύναμη 30 ατόμων, φέτος ενισχύθηκε με 130 άτομα, ενώ αναπτύσσονται αιφνιδιαστικά δράσεις από την Οικονομική Αστυνομία και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται συστηματικά κακοποιοί και με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο νησί.
ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Σε ό,τι αφορά στις νέες ταυτότητες, είπε ότι η παρουσίασή τους θα γίνει στη ΔΕΘ και από την επομένη οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις στα αστυνομικά τμήματα για να τις προμηθεύονται. Θα στοιχίζουν 10 ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί από το 2018 και θα έχουν δεκαετή διάρκεια.
ΜΕ ΤΑΜΠΛΕΤ
Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε την αύξηση της παρουσίας της Τροχαίας στους δρόμους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα στελέχη της Τροχαίας σύντομα θα διαθέτουν tablets, για να περνάνε αυτόματα τα διοικητικά πρόστιμα στο taxis. Είπε επίσης ότι οι αστυνομικοί σύντομα θα εφοδιαστούν με κάμερες κάτι που θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο των ιδίων των αστυνομικών, αλλά θα προστατεύουν και τους πολίτες από τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες».
Τόνισε ακόμη ότι «δεν θα υπάρχουν αναρμόδιοι αστυνομικοί. Ολοι έχουν καθήκον αντίδρασης απέναντι στην παρανομία». Ερωτηθείς για το ζήτημα της εγκληματικότητας με αφορμή επεισόδια στο αμαξοστάσιο του Μετρό στο Γαλάτσι, ο κ. Μηταράκης είπε ότι ένα ζήτημα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι να αποφεύγει τη γενίκευση των επεισοδίων και ένα δεύτερο ζήτημα είναι η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει για τη μικρή εγκληματικότητα, η οποία όταν δεν τιμωρείται, σύμφωνα με μελέτες, οδηγεί στη μεγάλη εγκληματικότητα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξετάζονται τρόποι να μη υπάρχει ατιμωρησία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι να περιοριστεί η δυνατότητα των αναστολών, το βραχιολάκι, η κοινωνική εργασία, τα διοικητικά πρόστιμα, αλλά και η δημιουργία φυλακών χαμηλής εγκληματικότητας. Οπως χαρακτηριστικά είπε «είναι καλύτερα να υπάρχει η σιγουριά της μικρής ποινής παρά η θεωρία της μεγάλης ποινής».