Ο επιφανής θιασάρχης θα ακούσει την Παρασκευή (13/1/2023) την αγόρευση στης Εισαγγελέως Έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως προς τον αν τον θεωρεί ένοχο ή όχι για όσα του καταλογίζουν οι τρεις γυναίκες που τον κατήγγειλαν.
Με ιδιαίτερη φόρτιση ο κατηγορούμενος που επί δέκα μήνες δικάζεται για την υπόθεση που, όπως είπε, τον κατέστρεψε στράφηκε απολογούμενος τόσο κατά των τριών φερόμενων θυμάτων όσο και κατά των συναδέλφων τους που εξαρχής στηρίζουν τις τρεις ηθοποιούς με δηλώσεις τους, με την παρουσία τους και σήμερα και όλο το προηγούμενο διάστημα στην δίκη, αλλά και με καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο.
Δίκη Φιλιππίδη: Τι είπε ο ηθοποιός στην απολογία του
«Με με λένε Πέτρο Φιλιππίδη και ό,τι έχει μείνει από αυτό. Γεννήθηκα το 1962. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτήν τη θέση στα 60 μου χρόνια». Ο κατηγορούμενος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος δύο συναδέλφων του ξεκίνησε να απολογείται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου επιλέγοντας να είναι καθισμένος σε μία καρέκλα.
Ο θιασάρχης είπε πως του είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει και να απαντήσει για όσα του καταλογίζονται. «Όπως καταλαβαίνετε είναι παρά πολύ δύσκολο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτήν τη θέση στα 60 μου χρόνια. Άδικα. Με λένε Πέτρο Φιλιππιδη και ό,τι έχει μείνει από αυτό. Γεννήθηκα το 1962, αλλά η μητέρα μου με έγραψε το 1963 για να κερδίσω χρονιά. Θα μιλήσω για τη ζωή μου. Αν σε κάποιους φαίνεται αστεία δεν με πειράζει. Θα μιλήσω από την καρδιά μου. Μιλώντας για το ήθος και τον χαρακτήρα μου δεν ξέρω αν μιλώ για μένα. Έχω κατηγορηθεί για πράγματα που πάντα σιχαινόμουν. Δεν είμαι καλός στον λόγο…», υποστήριξε.
Πρόεδρος: «Είχατε πάντα ένα κείμενο. Εδώ είναι η πραγματική ζωή».
«Η ζωή μου καταστράφηκε. Ο ίδιος καταστράφηκα. Η προσωπική μου ζωή. Η οικογενειακή μου ζωή. Οικονομικά είμαι κατεστραμμένος. Εξαιτίας της δικής μου καταστροφής καταστράφηκαν και οι γύρω μου. Όσο σκεφτόμουν τη ζωή μου, μέσα στη φυλακή, σκεφτόμουν ότι μεγάλωσα με γυναίκες. Γεννήθηκα στη Σοφοκλέους. Εκείνη την εποχή ήταν η περιοχή με τα μπουρδέλα. Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτές τις γυναίκες. Έπαιζα εκεί με τους φίλους μου. Τους μιλούσαμε. Είχα πάντα μια βαθιά εκτίμηση, αγάπη και θαυμασμό γι’ αυτές. Όχι μόνο γι’ αυτές. Για όλες τις γυναίκες», ανέφερε ο ηθοποιός.
Αρνούμενος ότι είναι έστω και οξύθυμος, ο Πέτρος Φιλιππίδης υποστήριξε ότι δεν είναι περισσότερο οξύθυμος από τον μέσο άνθρωπο ενώ ανέφερε πως έχει τσακωθεί στη δουλειά αλλά ποτέ δεν έχει παίξει ξύλο. «Είμαι χορτάτος από αγάπη, θαυμασμό, έρωτα δεν έχω καμία ανάγκη να κάνω τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να το πω. Δεν είχα λόγο, κίνητρο, να κάνω κάτι τέτοιο…» υπογράμμισε ο Πέτρος Φιλιππίδης.
Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για «μεθοδευμένο σχέδιο» προκειμένου να ανατραπούν οι ισχύουσες θέσεις στο θέατρο, τονίζοντας: «Είμαι άπιστος ναι. Βιαστής δεν είμαι».
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους - Πού θα χιονίσει [βίντεο]
Σε άλλο σημείο της απολογία του, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας του. «Μας τελείωσαν κυρία πρόεδρε, δεν έχουμε να φάμε, μας κατέστρεψαν…» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε ενοχλημένος από τις καταθέσεις συναδέλφων του για τη συμπεριφορά του απέναντί τους: «Αυτό που έρχονται όλοι και σε όλους έχω δείξει τα γεννητικά μου όργανα; Θα μου πεις εδώ σε λένε βιαστή αυτό σε ενοχλεί; Όλα με ενοχλούν».
Αναλυτικότερα, ο Πέτρος Φιλιππίδης είπε ενώπιον του δικαστηρίου: «Έχω συνεργαστεί με τόσο κόσμο. Δεν ακούστηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Τι να ακουστεί; Ότι είμαι οξύθυμος, απαιτητικός, τελειομανής; Αυτό που είδα σε αυτή την αίθουσα ανάμεσα στους δικηγόρους δε γίνονται στο θέατρο. Αν έχω εκνευριστεί; Βεβαίως. Αν έχω τσακωθεί; Βεβαίως. Αν έχω παίξει ξύλο; Δεν έχω σας πληροφορώ. Πάντα ήθελα το καλύτερο για όλους. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί πρέπει να φύγουμε εμείς. Εκνευρίζονται όταν λέμε ότι είναι μεθοδευμένο και οργανωμένο. Αφού είναι. Αυτό που βλέπω εδώ είναι, ότι ούτε εδώ τους βγαίνει επί δέκα μήνες τώρα. Πως να τους βγει; Ήρθε η πρώτη καταγγέλλουσα και έχει πει 15 διαφορετικές εκδοχές του βιασμού, τον πρώτο τον ξέχασε, πως γίνεται αυτό να τον ξεχάσει;».
Ειδικά για την πρώτη καταγγέλλουσα η κατάθεσή της οποία οδήγησε στο να του αποδοθεί η κατηγορία του βιασμού, ο ηθοποιός είπε: «Την θυμάμαι αμυδρά μέσα στο θέατρο να πηγαινοέρχεται…Όλα αυτά που λέγονται για γάμους, γνωριμίες εγώ τα ακούω για πρώτη φορά στη ζωή μου. Πιθανώς το ενδιαφέρον να παρεξηγήθηκε από εκείνη. Άρχισε να γίνεται πιεστική σε ό,τι αφορά τη σχέση μας. Μου ζήταγε να την σηκώνω στο μάθημα να κάνει κομμάτια. Εμένα δε μου άρεσε αυτό. Δεν ήθελα να εκτίθεμαι. Την απέφευγα όσο μπορούσα, μιλούσα με όλα τα παιδιά. Μετά άρχισαν να αυξάνονται οι επισκέψεις στο θέατρο. Η συχνότητα ήταν άνευ προηγουμένου, σχεδόν κάθε ημέρα. Την έβλεπα πιο συχνά διότι εμφανιζόταν και σε μένα στο θέατρο πιο συχνά. Το καμαρίνι της μητέρας της είναι στο κάτω όροφο στο θέατρο Μουσούρη. Σε συναδέλφους απαντούσε με προκλητικότητα, από όσο γνωρίζω. Εγώ από ευγένεια δεν έλεγα τίποτα. Όμως κάποια στιγμή διαμαρτυρήθηκα. Είπα δε θέλω άσχετους στο θέατρο. Μετά υπήρξε διακοπή λόγω ατυχήματος που είχα».
Έδωσε επίσης και τη δική του εκδοχή γύρω από τα όσα του έχουν προσάψει κατά καιρούς άλλες συνάδελφοι του, όπως η Μαριάννα Τουμασάτου. «Θα μου πει η κυρία Τουμασάτου τι είμαι; Είμαι άπιστος ναι. Βιαστής δεν είμαι. Είμαι νευρικός κλπ Δεν έχω βρίσει ποτέ. Ο γιός μου το καλοκαίρι δούλεψε γκαρσόνι και το έκανε και πολύ καλά μάλιστα. Είναι μέσα στους 10 καλύτερους νέους ηθοποιούς. Από αυτά που έβγαλε μου έστελνε και εμένα 10 ευρώ για να φάω κάτι παραπάνω. Ξέρετε τι είναι η φυλακή; Ερχόμουν με χειροπέδες και οι μόνοι που νοιάζονταν για μένα, γιατί ήξεραν που πάω ήταν οι φρουροί στην κλούβα. Η φυλακή σου σταματάει το μυαλό, λιώνεις. Η γυναίκα αυτή που δεν της ήμουν πιστός ερχόταν το πρωί στη φυλακή στη Τρίπολη για να μου φέρει αυτά τα 10 ευρώ του γιου μου. Μας τελείωσαν κυρία πρόεδρε, δεν έχουμε να φάμε, μας κατέστρεψαν…».
Αναφερόμενος και στην Εβελίνα Παπούλια είπε: «Όσα αυτοκίνητα και να είχα, εγώ δεν βίαζα, δεν τους βγαίνει…Ακούστηκε ότι είχα ένα αυτοκίνητο τόσο διαστημικό που δεν μπορούσε να βρει το πόμολο της πόρτας να ανοίξει. Έρχεται η κυρία Παπούλια και λέει αυτά που λέει. Μιλάγαμε για δουλειά μέχρι το 2019. Την ενδιέφερε πολύ η δουλειά που της είχα προτείνει, θα την σκηνοθετούσα. Αυτό που έρχονται όλοι και σε όλους έχει δείξει τα γεννητικά μου όργανα; Θα μου πεις εδώ σε λένε βιαστή αυτό σε ενοχλεί; Όλα με ενοχλούν».
Ο Πέτρος Φιλιππιδης έφτασε στο δικαστήριο, περίπου στις 10 το πρωί και ξεκίνησε να μιλά, δηλώνοντας «βαθιά εκτίμηση στις γυναίκες». Η πρόεδρος του ΜΟΔ απευθυνόμενη στον ηθοποιό δήλωσε ότι θα ακουστεί με προσοχή, με τον Π. Φιλιππίδη να απαντά: «Όπως καταλαβαίνετε είναι παρά πολύ δύσκολο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση στα 60 μου χρόνια. Άδικα. Με λένε Πέτρο Φιλιππιδη και ό,τι έχει μείνει από αυτό. Γεννήθηκα το 1962, αλλά η μητέρα μου με έγραψε το 1963 για να κερδίσω χρονιά. Θα μιλήσω για τη ζωή μου. Αν σε κάποιους φαίνεται αστεία δεν με πειράζει. Θα μιλήσω από την καρδιά μου. Μιλώντας για το ήθος και τον χαρακτήρα μου δεν ξέρω αν μιλώ για μένα. Έχω κατηγορηθεί για πράγματα που πάντα σιχαινόμουν. Δεν είμαι καλός στο λόγο…»
Ξεκινώντας την απολογία του, την οποία συνεχίζει και τώρα, είπε: «Δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο. Η ζωή μου καταστράφηκε. Ο ίδιος καταστράφηκα. Η προσωπική μου ζωή. Η οικογενειακή μου ζωή. Οικονομικά είμαι κατεστραμμένος. Εξαιτίας της δικής μου καταστροφής καταστράφηκαν και οι γύρω μου. Όσο σκεφτόμουν τη ζωή μου μέσα στη φυλακή, σκεφτόμουν οτι μεγάλωσα με γυναίκες. Γεννήθηκα στην Σοφοκλέους. Εκείνη την εποχή ήταν η περιοχή με τα μπουρδέλα. Εγώ μεγάλωσα μέσα σε αυτές τις γυναίκες. Έπαιζα εκεί με τους φίλους μου. Τους μιλούσαμε. Είχα πάντα μια βαθιά εκτίμηση, αγάπη και θαυμασμό γι αυτές. Όχι μόνο γι αυτές. Για όλες τις γυναίκες» ανέφερε ο ηθοποιός.
«Θα σας πω ένα περιστατικό για να καταλάβετε τι είναι για μένα το θέατρο. Πιθανόν να καταλάβετε κάποια πράγματα για μένα. Έχουν μιλήσει άνθρωποι για μένα που δεν με ξέρουν. Με είπαν μαλάκα, με είπαν βιαστή. Δεν είμαι βιαστής. Δεν έχω λόγο να είμαι. Με είπαν ελεεινό και τρισάθλιο. Τη θυμάμαι την κυρία αυτή. Ούτε που την είχα δει άλλη φορά στη ζωή μου. Είπε αυτή η κυρία… σε αυτή τη δίκη ο αέρας είναι λαλίστατος. Όλα έχουν ακουστεί στον αέρα! Δεν ειπώθηκε ποτέ ένα όνομα! Είπε λοιπόν ότι κυκλοφορούσε στο χώρο, ότι είμαι ελεεινός και τρισάθλιος» ανέφερε φανερά ενοχλημένος ο κατηγορούμενος.
Δήλωσε μάλιστα, την απέχθεια του για το χώρο: «Δε θέλω να περάσω ούτε απ’ έξω από το θέατρο! Τελείωσα με αυτό το χώρο! Δε με πειράζει. Με πειράζει που με λένε βιαστή! Η κα. Δροσάκη ήρθε και είπε ότι ξέρει και γι’ άλλο βιασμό! Αλλά όταν απειλήθηκε με μήνυση το πήρε πίσω. Τα αυτιά μας όμως το άκουσαν!»
Στη συνέχεια προχώρησε σε μιας εκτενή αναφορά στα παιδικά του χρόνια και πως οδηγήθηκε στο θέατρο.
Ειδήσεις σήμερα
«Κιβωτός του Κόσμου»: Λειτουργούσε «με όρους αίρεσης» – Εξηγήσεις δίνει ο πατέρας Αντώνιος
Βραζιλία: Υπό έλεγχο η κατάσταση στην πρωτεύουσα – Επέστρεψε ο Λούλα