Και σε αυτή την περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ενοικίων, τα οποία έχουν σκαρφαλώσει στα 400 ευρώ το κατώτατο, δίνοντας πάνω από το 50% του μισθού τους για ένα σπίτι.
Η στέγαση των αναπληρωτών σε τουριστικές περιοχές είναι ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, ξεχάστηκε όμως τα δύο τελευταία έτη λόγω της πανδημίας και των μειωμένων τουριστικών ροών.
Φέτος, όμως, η επιτυχημένη τουριστική περίοδος, που σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη θα επεκταθεί έως και τον Οκτώβριο, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Στη Μύκονο αναμένουν πληρότητα 60%-70% μέσα στον Οκτώβριο, με τα διαθέσιμα καταλύματα για τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενους να περιορίζονται αισθητά.
«Οι συνάδελφοι είναι απελπισμένοι. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιοι ξενοδόχοι τους φιλοξενούν με χαμηλότερο κόστος, η διανυκτέρευση δεν πέφτει κάτω από 30-40 ευρώ το βράδυ. Είναι πολύ δύσκολο ένας εκπαιδευτικός που πληρώνεται με 800 ευρώ να ανταποκριθεί σε αυτά τα ποσά», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η κ. Ανθή Πατραμάνη, πρόεδρος ΕΛΜΕ στη Σαντορίνη.
Με τη Σαντορίνη να έχει 8 δημοτικά σχολεία, εξίσου αυξημένο είναι το πρόβλημα και για τους δασκάλους. Φέτος έφτασε ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών και νεοδιόριστων, που καταλήγουν να μένουν μαζί δύο με τρία άτομα σε μικρά δωμάτια μέχρι να βρουν κάτι καλύτερο.
«Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί εκπαιδευτικοί βρίσκουν δεύτερες δουλειές για να μπορέσουν να καλύψουν το υψηλό κόστος διαβίωσης. Δεν είναι περίεργο να δεις τον δάσκαλο του σχολείου το απόγευμα να έχει πιάσει δουλειά σε μία καφετέρια, για να τα βγάλει πέρα», αναφέρει ο Γιάννης Μηλιάδης , που εκπροσωπεί τους δασκάλους της Σαντορίνης.
«Υπάρχει περίπτωση εκπαιδευτικού που μένει στο σχολείο το βράδυ, γιατί ακόμα δεν έχει βρει μέρος να μείνει. Υπάρχει ανάγκη για κίνητρα. Επιδόματα, φοροελαφρύνσεις και κατοικίες που θα μισθώνονται στους εκπαιδευτικούς», συνεχίζει.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Στη Μύκονο υπάρχει η περίπτωση ενός σχολείου, του Γυμνασίου της Aνω Μεράς, το οποίο ανοικοδομήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και υπάρχει δίπλα ένας χώρος με δωμάτια, ώστε να μένουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου πληρώνοντας ένα χαμηλότερο ενοίκιο.
Aλλοι δάσκαλοι και καθηγητές δεν είχαν την ίδια τύχη, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται σε άλλους εκπαιδευτικούς ή να μισθώνουν δωμάτια με υψηλό μίσθωμα.
Το πρόβλημα, όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, δεν περιορίζεται μόνο στην τουριστική σεζόν, καθώς τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα 400 με 500 ευρώ το μήνα ακόμα και για ένα χώρο με ένα δωμάτιο, ενώ η πρόωρη έλευση της τουριστικής σεζόν την επόμενη χρονιά θα είναι εφιάλτης για τους περισσότερους, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα τους διώξουν ακόμα και από τα τέλη Απριλίου, για να φιλοξενήσουν τουρίστες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν προτείνει συνεργασία ξενοδόχων με δήμους, ώστε να δοθούν κίνητρα σε όσους έχουν δωμάτια για να τα παρέχουν στους εκπαιδευτικούς, με τον δήμο να καταβάλλει ένα μέρος του ενοικίου.
«Εχουμε 80 εκπαιδευτικούς στο νησί. Από αυτούς δεν έχουν βρει σπίτι ούτε οι μισοί ακόμα. Θα μπουν σε σπίτι τέλος Οκτωβρίου και θα τους διώξουν τέλος Απριλίου για να φιλοξενήσουν τουρίστες. Πιέζουμε τον δήμο να μισθώσει κατοικίες, ξενώνες, δωμάτια. Μόνο με κρατική ή δημοτική επιχορήγηση μπορεί να λυθεί το πρόβλημά μας», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, εκπαιδευτικός στη Μύκονο.
Με τις τουριστικές περιοχές να πολλαπλασιάζονται, το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί και σε άλλα νησιά. Ηδη στη Σύρο και στη Μήλο υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που βρήκαν ακόμα και ένα υπόγειο να νοικιάσουν στην τιμή των 400 ευρώ.
Στη Σαντορίνη σήμερα εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θα έχουν συνάντηση με τον δήμο, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ή έστω να αποφασισθεί κάποιο ελάχιστο επίδομα για τους εκπαιδευτικούς.
Στη Μύκονο συζητήθηκε το απόγευμα της Τρίτης το φλέγον ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών, με το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει να αυξήσει τα κονδύλια και να γίνει κάλεσμα προς ιδιώτες για να μισθώσουν χώρους. Οπως αναφέρουν, πάντως, οι εκπαιδευτικοί, η πρόθεση της δημοτικής Αρχής θα πάρει αρκετό καιρό για να γίνει πράξη, καθώς απαιτείται αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου.
Ειδήσεις σήμερα
Τριπλό «μπόνους» στους μισθούς του Δημοσίου [πίνακες]