Είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του αθλητισμού. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζεται αυτή η αναγνώριση μόνο στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνου. Αντιθέτως, πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία κάθε μέρα.
Γράφει η Χριστίνα Τσιλιγκίρη*
Η συμμετοχή των γυναικών στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών και εγκαταστάσεων είναι ένα σημαντικό θέμα που αναδεικνύει τη σημασία της ισότητας και της διαφορετικότητας στον αθλητισμό. Παρόλο που παρατηρούμε την αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε αθλητικές εγκαταστάσεις και οργανισμούς, οι αναλογίες παραμένουν ανισόρροπες στη διοίκηση. Ακόμα και στη χώρα μας, δεν έχουμε ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις. Προσωπικά, έχω την τιμή να ηγούμαι ενός από τους μεγαλύτερους οργανισμούς για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.
Σε έναν χώρο που στιγματίστηκε από τη βία και τον ετσιθελισμό μελών του απέναντι στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Σε έναν χώρο μάλιστα που έπρεπε να προάγουν, ακριβώς, τα αντίθετα πρότυπα. Σε έναν χώρο, δηλαδή, που μετατράπηκε σε εφιάλτη για γυναίκες, αντί να αποτελεί εφαλτήριο για τα όνειρα τους.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Προφανώς, και έχω έρθει αντιμέτωπη με στερεοτυπικές συμπεριφορές και ανορθογραφίες στην κρατούσα κουλτούρα για τις γυναίκες σε θέσεις ισχύος. «Δε θα συνεργαστώ με γυναίκα», «αυτή θα μου δώσει εντολές;», «και ποια είσαι εσύ;». Ερωτήσεις που τίθενται σιωπηρά ή και φανερά προς γυναίκες σε υψηλές διοικητικές θέσεις. Μια μάτσο και άξεστη κουλτούρα που τείνει να τις υποτιμά και να τις μειώνει. Η καλύτερη απάντηση είναι το έργο μας, για το οποίο στο ΣΕΦ έχουμε μοχθήσει να φέρουμε εις πέρας.
Βέβαια, η παρουσία των γυναικών στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για την προώθηση της διαφάνειας, της διαφορετικότητας και της ισότητας στον αθλητισμό. Η αύξηση της παρουσίας των γυναικών στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών απαιτεί συνεχή δράση. Αυτή περιλαμβάνει την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων μέσω πολιτικών ενθάρρυνσης, την παροχή κατάλληλης κατάρτισης και υποστήριξης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, καθώς και την υιοθέτηση πολιτικών που προωθούν την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο της γυναικείας φωνής στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών, καθώς αυτό συμβάλλει στην εμπλοκή νέων ιδεών και προοπτικών που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία των οργανισμών αυτών.
Αρχής γενομένης από σήμερα, είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα μέλλον όπου οι γυναίκες θα έχουν τη θέση και τη φωνή που τους αξίζει.
Να εργαστούμε για ένα μέλλον όπου κάθε γυναίκα θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό της. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να προάγουμε την ισότητα και να εμπνέουμε τις επόμενες γενιές να αγωνιστούν για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.
*Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι οικονομολόγος MSc, πρόεδρος ΣΕΦ, πρόεδρος EMCA, πολιτευτής ΝΔ Β’ Πειραιά, διευθύντρια Αθλητισμού Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων