Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. Το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός προανήγγειλε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι άμεσα θα αναλάβει να φέρει νομοθετική ρύθμιση, στο όνομα της «προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα».
Χωρίς να διευκρινίζει τις λεπτομέρειες, μια τέτοια παρέμβαση αναμένεται να βάζει «φρένο» σε αποφάσεις των δικαστηρίων στο βαθμό που αυτές διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν ή απειλούν τη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας. Γιατί αλλιώς, «σε περίπτωση ανάγκης» όπως έλεγαν στελέχη του συνταξιοδοτικού συστήματος, «για να μπορούν να δοθούν τέτοιες αυξήσεις χωρίς να ανατραπεί ο Προϋπολογισμός που μόλις την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκε, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξοικονομήσει από αλλού τα χρήματα. Μια απευκταία λύση θα ήταν να κοπούν οι αυξήσεις 3,1%» που ανακοινώθηκαν για τις συντάξεις ή από άλλα κοινωνικά επιδόματα.
O υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα σημειώνοντας στον ΣΚΑΪ: «δεν έχουμε δυνατότητα για αναδρομικά, θα έρθει διάταξη που θα αφορά μόνο τους δικαστικούς, δεν αγνοούμε την δικαστική απόφαση αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας.
Χατζηδάκης για Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη
Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ: «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιφρονεί τη δικαιοσύνη. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μία κυβερνώσα δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατόν, απλώς και μόνο ερμηνεύοντας κάποια άρθρα του Συντάγματος να καταλήγουμε ότι πρέπει να έρθει το υπουργείο Οικονομικών και να δίνει λεφτά, ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ, τα λεφτά αφορούν μία συγκεκριμένη ομάδα, η οποία τυχαίνει να αποφασίζει και για τον εαυτό της».
«Δεν θα αμφισβητήσω τις πρόνοιες του Συντάγματος για τους δικαστικούς. Εμείς λαμβάνουμε υπόψιν μας την απόφαση αυτή, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και την ανάγκη να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Διότι, αν αρχίσουμε πάλι να έχουμε υπερβολικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και ελλείμματα για τις συντάξεις, ο λογαριασμός αυτός θα πάει στους Έλληνες πολίτες. Σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή μία ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά ακόμα περισσότερο θα λαμβάνει υπόψιν την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας», πρόσθεσε.
Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Κυρανάκης για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
«Δεν έχουμε δυνατότητα για να δώσουμε αναδρομικά. Θα δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις 3,1%, δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Τι να πούμε; Κόβουμε από τους συνταξιούχους και τα δίνουμε στους δικαστικούς; Τα δικαστήρια έχουν κρίνει για τα αναδρομικά και η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψιν της αυτές τις αποφάσεις.Το ζήτημα των αναδρομικών, ευρύτερα, έχει ήδη ρυθμιστεί. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει παρουσιαστεί, περιθώρια δεν υπάρχουν. Θα θωρακίσουμε το σύστημα και να μην έχουμε δυσμενείς επιπτώσεις στον προϋπολογισμό και την οικονομία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πιθανή εμφάνιση «ντόμινο διεκδικήσεων».
Αναδρομικά: Νέα «βόμβα» από το ελεγκτικό συνέδριο – Η απόφαση αφορά όλους τους δικαστικούς
Δημοσιοποιήθηκε, θεωρημένο, το πλήρες κείμενο των τριών πιλοτικών αποφάσεων της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ότι οι περικομμένες συντάξεις των απόμαχων δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα προ του 2012.
Οι τρεις αυτές αποφάσεις (1330 έως 1332/2023) της μείζονος Ολομέλειας του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου εκδόθηκαν μετά από προσφυγές του πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου (με δικηγόρο την Ειρήνη Παπαγεωργίου-Ράμμου), του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμύλου Κεδίκογλου, και του πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νικολάου Αγγελάρα.
Οι ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας (με μειοψηφία τριών δικαστών ως προς το χρόνο εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων), που εκδόθηκαν και αφορούν τους εν λόγω τρεις πρώην ανώτερους δικαστές, είναι πιλοτικές και έχουν μια «ουρά» 350 περίπου συνταξιούχων δικαστών, που τους καταλαμβάνει το «διά ταύτα» των τριών επίμαχων αποφάσεων της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δηλαδή το αποτέλεσμα των τριών αυτών αποφάσεων της Ολομέλειας καταλαμβάνει και τους περίπου 350 συνταξιούχους δικαστές που έχουν ήδη προσφύγει στο δικαστήριο των Αμπελοκήπων.
Ομως, οι επίμαχες αυτές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να διεκδικήσουν με αιτήσεις- καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου.