Συνολικά, συνελήφθησαν από τους «Αδιάφθορους» των Εσωτερικών Υποθέσεων 21 άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι Διευθυντές των πολεοδομικών Υπηρεσιών στους Δήμους, δύο συγγενείς εργαζομένων, ένας πρώην Δήμαρχος.
Ακόμη, οι αστυνομικοί «πέρασαν» χειροπέδες και σε μηχανικούς και τοπογράφους, οι οποίοι συνεργάζονταν μεταξύ τους και τις πολεοδομικές υπηρεσίες των δήμων Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας.
Ο «τιμοκατάλογος» του κυκλώματος
Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, το κόστος έγκρισης μιας παράνομης κατασκευής ή ενέργειας ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε μέχρι και τις 20.000 ευρώ. Όσον αφορά, την τιμή για τον «γρηγορόσημο», εκείνο κυμαίνονταν από 250 ευρώ έως 1.000 ευρώ. Να σημειωθεί, ότι οι Αρχές έχουν κατασχέσει ήδη περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά, εκ των οποίων οι 600.000 ευρώ εντοπίστηκαν στους έξι από τους 21 που συνελήφθησαν.
Πώς αποκαλύφθηκε η εγκληματική οργάνωση
Η υπόθεση ήρθε στο φως ύστερα από έρευνα που αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος, το οποίο φέρεται να εκμεταλλευόταν τη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικών αδειών, προσφέροντας «διευκολύνσεις» έναντι μεγάλης χρηματικής αμοιβής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι εγκρίσεις για τις άδειες δινόταν από το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχαν αρκετά από τα άτομα που συνελήφθησαν.
Η οργάνωση παρείχε υπηρεσίες που κάλυπταν από την έγκριση πολεοδομικών αδειών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, μέχρι την πλήρη διεκπεραίωση παράνομων αιτημάτων από τους «ενδιαφερόμενους». Με την κατάλληλη χρηματική αμοιβή, τα μέλη της οργάνωσης εξασφάλιζαν την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες.
Η δράση τους περιλάμβανε συνεργασία με πολεοδόμους που φέρονται να αλλοίωναν έγγραφα ή να εγκρίνουν παράνομα αιτήματα, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που εκμεταλλευόταν πλήρως το πολεοδομικό σύστημα. Οι πολίτες που επιθυμούσαν να εκδώσουν άδειες οικοδομής ή να «κλείσουν» αυθαίρετες υποθέσεις προσέφευγαν στο κύκλωμα, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες αυτές.
Ειδήσεις σήμερα
Το Μετρό πάει στις Αχαρνές: Η παρουσίαση της χάραξης της Γραμμής 2
Δήμος Θεσσαλονίκης: «Φρένο» στη χρήση πατινιών από ανήλικους