Το Σάββατο στις 12.00 η «απόβαση» των Θεσσαλών αγροτών στην Agrotica
Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr αποφασίστηκε:
1) Συλλαλητήριο, το Σάββατο, στην Agrotica, στις 12.00 με σημείο συνάντησης τη βόρεια είσοδο της ΔΕΘ – Helexpo.
2) Από την Τετάρτη, τα πανθεσσαλικά μπλόκα ξεκινούν ταυτόχρονους αποκλεισμούς -ακόμη και της Εθνικής Οδού- στις 16.00 και με διάρκεια κατά μέσο όρο μισή με μία ώρα. Αυτό ισχύει και Πέμπτη και Παρασκευή.
3) Στέλνουν αιτήματα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αγροτών -σε πανελλαδική εμβέλεια- προς επεξεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να οριστεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
4) Μετά την Agrotica, επαφή με τα υπόλοιπα μπλόκα ανά την Ελλάδα ώστε να προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών, φορώντας τον μανδύα, πια, ενός ενιαίου μετώπου.
Αύριο θα «παραλύσει» η Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με το grtimes, περίπου 250-300 τρακτέρ αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμα περισσότεροι αγρότες θα καταφθάσουν με αγροτικά οχήματα, μελισσοκομικά φορτηγάκια και λεωφορεία. Στόχος είναι να δώσουν βροντερό “παρών”, έχοντας ωστόσο κατά νου και τις αντιδράσεις της κοινωνίας από τα κυκλοφοριακά προβλήματα, αλλά και την… Τροχαία.
Στις 11 το πρωί το ραντεβού
«Φως στο Τούνελ»: «Μπορεί να είναι και 8 τα παιδιά» – «Βόμβα» Νικολούλη για την υπόθεση της Αμαλιάδας
Περίπου 100 τρακτέρ αναμένονται από τις Σέρρες. Λιγότερα τρακτέρ αναμένεται να κατέβουν από Χαλκιδική, από όπου οι αγρότες θα έρθουν ως επί το πλείστον με αγροτικά οχήματα. Κάποιοι από τους αγρότες της Χαλκιδικής θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο όπου ίσως κλείσουν τον κόμβο.
Οι αγροτικοί σύλλογοι Ημαθίας και Αλεξάνδρειας θα κατέβουν με αγροτικά οχήματα και ΙΧ.
Περίπου 50 τρακτέρ και κάποια ακόμα ΙΧ και αγροτικά θα συναντηθούν νωρίς το πρωί στα Κουφάλια προκειμένου να καταφθάσουν μέχρι τις 11 το πρωί στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.
Από τις 8 το πρωί θα ξεκινήσουν 70 τρακτέρ από την Πέλλα ενώ και άλλοι αγρότες αναμένονται με αγροτικά.
Οι αγρότες της Βέροιας θα συσκεφθούν σήμερα το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσουν αν θα κλείσουν συμβολικά τον κόμβο της Κουλούρας.
Οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας αναμένεται να συγκεντρωθούν κατά τις 10 στη γέφυρα της Θέρμης και με τα μελισσοκομικά φορτηγάκια τους να κατεβούν προς στον χώρο της συγκέντρωσης.
Στάση αναμονής από τους αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Το ραντεβού έχει κλειστεί για τις 11 το πρωί στον χώρο της Έκθεσης.
Αγρότες με 30 τρακτέρ από δυτική Αχαΐα κι Ερύμανθο
Στην Πάτρα καταφθάνουν σε λίγη ώρα αγρότες από την Αιγιάλεια, την Δυτική Αχαΐα και τον Ερύμανθο, με κομβόι τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων.
Πληροφορίες του thebest, επιβεβαιώνουν ότι περίπου 30 τρακτέρ και αγροτικά από την δυτική Αχαΐα και τον Ερύμανθο κατευθύνονται στην Πάτρα, ενώ ήδη έχουν φθάσει στο Ρίο αγρότες από την Αιγιάλεια. Η αστυνομία έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την κίνηση στους δρόμους και τη συνοδεία της πορείας.
Ο αγροτικός σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», ο αγροτικός σύλλογος Ερυμάνθου, ο αγροτικός σύλλογος Ωλενίας και ο σύλλογος παραγωγών λαϊκών αγορών Πάτρας, έπειτα από τα πρώτα μπλόκα που πραγματοποίησαν ανά περιοχή την Δευτέρα, σήμερα, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, θα οδηγηθούν σήμερα στις 11 το πρωί και θα αποδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Επίκεντρο της διαμαρτυρίας τους, είναι η ακρίβεια, οι μειώσεις στις επιδοτήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Αγρότες: Πότε θα δουν τα 10.000 ευρώ στον λογαριασμό τους
Μία ακόμη κίνηση ώστε να λυθεί ένα ακόμη αίτημα των αγροτών έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν θέλει για κανένα λόγο να έχουμε στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές των Παρισίων, ούτε και να κοπεί η χώρα στη μέση.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, ανακοίνωσε την απόφασή του να αυξηθεί η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και να πάει έως και τις 10.000 ευρώ, από 2.000 ευρώ που είναι σήμερα, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό και το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης και στο αγροτικό πετρέλαιο.
Ο πρωθυπουργός συγκεκριμένα ανέφερε για τα αιτήματα γεωργών και κτηνοτρόφων: «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα. Εχουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή. Για τη Θεσσαλία έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πιστεύω ότι ναι, υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε».
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι «ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα αύξηση της πρώτης αρωγής, να πάμε στις 10.000 ευρώ, για να την πάρουν πιο νωρίς. Σήμερα (σ.σ.: χθες) θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απάντησε «θα δούμε» για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου.
Επίσης ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και εμείς ακούμε τους αγρότες. Οπου υπάρχουν καθυστερήσεις, πατάω εγώ το γκάζι για να διορθώσω αδυναμίες, όπως στην περίπτωση του ρεύματος. Να ξέρουν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αναταράξεις στην αγορά ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο και στην αγροτική παραγωγή αλλά και γενικά για το θέμα της ακρίβειας».
Η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη χώρα μας, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αφετηρία τα συσσωρευμένα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι παραγωγικοί αγρότες και συνεταιρισμοί.
Στις αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία του Covid, την ενεργειακή κρίση, τη δραματική αύξηση των εισροών και του κόστους παραγωγής, τον πόλεμο στην Ουκρανία, προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα, οι έντονες ζημιές από την κλιματική κρίση, ο ανορθολογισμός στην αγορά αγροτικών προϊόντων και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων με τα προβλήματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς για το εισόδημά τους και την επιβίωσή τους και οι κινητοποιήσεις βιωσιμότητας γίνονται από όλους αυτούς που αγωνιούν, εάν αύριο θα μπορέσουν να παράγουν. Στα χρόνια της κρίσης, η έλλειψη κεντρικής οργάνωσης των συνεταιρισμών δυσκόλευε τη θέση των αγροτών.
Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. έθεσε από την προηγούμενη χρονιά όλα τα θέματα και τις επείγουσες ενέργειες, στις οποίες έπρεπε να προβεί η Πολιτεία για να μην έλθουν σήμερα οι αγρότες σε παραγωγικό και οικονομικό αδιέξοδο.
Με αυτό τον γνώμονα η ΕΘ.Ε.Α.Σ. όρισε ως προτεραιότητα μια σειρά θεμάτων, που αναδεικνύονται σήμερα με τις κινητοποιήσεις ως αιτήματα, τα οποία και στηρίζουμε. Συγκεκριμένα:
- Μείωση του κόστους παραγωγής με τη στήριξη, τόσο με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, όσο και των άλλων μορφών ενέργειας σε συνδυασμό πάντα με τη διευκόλυνση των αγροτών και των συνεταιρισμών στη χρήση των ΑΠΕ και του net metering.
- Καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ειδικά σε Θεσσαλία, Έβρο και Ρόδο, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επιβίωσης των αγροτών αυτών των περιοχών. Αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για την κάλυψη των νέων ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που θα συνοδεύεται με την αντίστοιχη αύξηση χρηματοδότησης από την Πολιτεία και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Άμεση αναθεώρηση των αστοχιών και βελτίωση του ΣΣ ΚΑΠ 2023-27 σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχουν γίνει και από την ΕΘ.Ε.Α.Σ.. Οι μεταβολές που έχουν εισαχθεί αδόκιμα, βλάπτουν περισσότερο τους παραγωγικούς παραγωγούς. Καταβολή των καθυστερημένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τροποποίηση και προώθηση της διαφάνειας στην καταβολή τους και ειδικά των οικολογικών σχημάτων.
- Επιτάχυνση των έργων υποδομής, όπως αυτών που αφορούν το αρδευτικό νερό και τη διευκόλυνση της χρήσης της τεχνολογίας από τους αγρότες, καθώς και επιτάχυνση της αξιολόγησης και ένταξης των επενδύσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς προϊόντων για να προστατευθούν, οι παραγωγοί γάλακτος, ελαιόλαδου, σιτηρών και άλλων προϊόντων που γίνονται έρμαια εναρμονισμένων πρακτικών, καθώς και έλεγχο του μεγάλου χρόνου εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους. Θεσμοθέτηση ισχυρού αποτρεπτικού πλαισίου κυρώσεων για τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία ποιοτικών προϊόντων μας και ειδικά των ΠΟΠ.
- Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των παραγωγών και των συνεταιρισμών από το τραπεζικό σύστημα για να λυθεί το θέμα της προχρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις.
- Ρύθμιση των οφειλών στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφές, αφού οι παραγωγοί αδυνατούν να τις εξοφλήσουν.
- Προστασία της αγροτικής γης από τη σώρευσή της, ένεκα της κρίσης σε μεγαλογαιοκτήμονες και Funds που στερούν από τους αγρότες τον πολύτιμο για την επιβίωσή τους πόρο. Ρύθμιση των θεμάτων των κόκκινων δανείων, τόσο για τους αγρότες, όσο και για τους συνεταιρισμούς για να αξιοποιήσουν τις υποδομές τους για να παράγουν απρόσκοπτα τρόφιμα.
- Ενίσχυση των συνεταιρισμών και των παραγωγικών οργανώσεων των αγροτών γιατί μόνο ένα ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να εγγυηθεί την ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα για τον παραγωγό και τον καταναλωτή δίνει πραγματικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους και τη βελτίωση των εισοδημάτων τους.
Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. στηρίζει την ανάδειξη των προβλημάτων, που τίθενται με τις κινητοποιήσεις, καθώς πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αντιμετωπισθεί πιο σοβαρά αφού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση, στη στήριξη της μεταποίησης, των εξαγωγών, του τουρισμού και στην κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.
Ως εκ τούτου, η ΕΘΕΑΣ καλεί την Πολιτεία σε γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών προς εξομάλυνση και επίλυση των προβλημάτων.
Ειδήσεις σήμερα
Καρδίτσα: Συνελήφθη φυγόποινη για πλαστογραφία στους Σοφάδες
Μαχητικό αεροσκάφος F-16 των ΗΠΑ συνετρίβη στα ανοικτά της Νότιας Κορέας