Με στόχο να εξακριβωθούν οι συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος, ο εισαγγελέας αναμένεται να ζητήσει τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας. Μέχρι τότε δεν θα ασκηθεί κάποια δίωξη στους εργάτες, που αφέθηκαν ελεύθεροι. Οσον αφορά τον 47χρονο εργολάβο που αντιμετωπίζει κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί αύριο στον ανακριτή.
Ο 31 ετών ειδικός φρουρός από τα Γρεβενά είχε λάβει αιμοδοτική άδεια και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν είχε υπηρεσία βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο διώροφο σπίτι της οδού Νεωρίων για να βγάλει ένα επιπλέον μεροκάματο με «μαύρη» εργασία.
Με ίδιο «μαύρο» καθεστώς, εργάζονταν και τα υπόλοιπα οκτώ μέλη του συνεργείου με καταγωγή από την Ελλάδα, τη Γεωργία και την Ακτή Ελεφαντοστού, που συνελήφθησαν για παραβίαση του οικοδομικού κανονισμού. «Ξέρω ότι κατά καιρούς έκανε μεροκάματα αλλού. Δεν έβγαινε το παιδί με τα ψίχουλα και έψαχνε πάντα μια δεύτερη δουλειά. Αλλά για την οικοδομή δεν ήξερα τίποτα», ανέφερε ο πατέρας του αστυνομικού, σε κατάσταση σοκ. Ο αστυνομικός είχε μπει στο Σώμα το 2019 και υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Νοτιοανατολικής Αττικής.
Ντελίβερι, καφετέρια, μπαρ, οικοδομή. Πρόκειται για μερικές από τις εργασίες, στις οποίες καταφεύγουν καθημερινά αρκετοί αστυνομικοί, θέλοντας με λιγοστά μεροκάματα να συμπληρώσουν το μισθό τους, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν αρκεί για να τα βγάλουν πέρα με τα πάγια έξοδά τους.
«Η Πολιτεία, η οποία αμείβει τον αστυνομικό πενιχρά, την ίδια ώρα απαιτεί από αυτόν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του να παριστάνει τον ψυχολόγο, τον δικηγόρο, τον νοσοκόμο, τον κοινωνικό λειτουργό, τον γιατρό, να μην τον θωρακίζει θεσμικά και να αδιαφορεί για το γεγονός ότι ο αστυνομικός επιστρέφει στο σπίτι του με δεκάδες προβλήματα που μεταφέρει από την Υπηρεσία και στη συνέχεια να πρέπει να ανταποκριθεί και στα δικά του καθημερινά προσωπικά – οικογενειακά ζητήματα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων σημειώνει: «ΟΧΙ, ο συνάδελφος που ριψοκινδυνεύει τη ζωή του στην υπηρεσία και καταφεύγει χρόνια τώρα σε δεύτερη και τρίτη δουλειά ΔΕΝ «παίρνει λίγο παραπάνω απ’ όσα ο δημόσιος υπάλληλος, 1.000, 1.200 ευρώ, ανάλογα με το χρόνο»!».
Το σπίτι ήταν ακατάλληλο
«Πρόσεχε γιατί είναι δικηγόρος ο ξάδελφός μου…» . Με αυτά τα λόγια φέρεται να απείλησε την τελευταία ένοικο της κατοικίας ο πρώην ιδιοκτήτης της, όταν της έκανε έξωση, έχοντας συμφωνήσει για την πώληση του ακινήτου με Λιβανέζους αγοραστές. «Εφυγα κακήν κακώς. Γινόταν παρέλαση εκεί μέσα εν αγνοία μου. Τιμή πώλησης ήταν στις 450.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην ένοικος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Οπως τονίζει μάλιστα: «Ηταν ακατάλληλο, είχα κάνει καταγγελία στο υγειονομικό. Υπήρχε μούχλα, διαρροή από τους τοίχους. Κοινοποιήθηκε και στην Πολεοδομία». Οι εργασίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα αφού εκδόθηκε ηλεκτρονική άδεια, όμως την Τρίτη το κτίριο κατέρρευσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα του θανατηφόρου ατυχήματος, το συνεργείο πραγματοποιούσε εργασίες για την κατεδάφιση τοιχίου στον δεύτερο όροφο της κατοικίας, κάτι που δεν δικαιολογείται από την άδεια για μικρής κλίμακας εργασίες. Ενας λάθος υπολογισμός πιθανότατα προκάλεσε την πτώση της κεντρικής υποστηρικτικής δοκού, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τμήμα του ορόφου να καταρρεύσει σαν «χάρτινος πύργος». Ο αστυνομικός, επιχειρώντας να γλιτώσει, πήδηξε μέσα στην καρότσα φορτηγού, όμως καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή. Τραυματίες στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τρεις ακόμα εργάτες.