Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους φοιτητές του Τμήματος, αναφέρεται αναλυτικά ότι «Εξ αιτίας της αδυναμίας διενέργειας εξετάσεων λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της Σχολής, η εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έλαβε τέλος».
Αναφορικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου γνωστοποιείται προς τους φοιτητές ότι θα αρχίσει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ενώ εφόσον συνεχιστεί η κατάληψη και την επόμενη εβδομάδα, τα μαθήματα από τις 26/2 και μετά θα διεξάγονται διαδικτυακά για όσο χρόνο παραμένει κλειστή η Σχολή.
Ειδική μέριμνα για την εξέταση κάποιων μαθημάτων μετά το τέλος της κατάληψης λαμβάνεται μόνο για τις περιπτώσεις φοιτητών που είναι κοντά στη λήψη του πτυχίου τους.
Συγκεκριμένα, μόλις ανοίξει η Σχολή, θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που δεν εξετάστηκαν, λόγω κατάληψης, σε κάποια από τα μαθήματα της εμβόλιμης εξεταστικής που διενεργήθηκε μετά τις 22 Ιανουαρίου, να το πράξουν διά ζώσης στα μαθήματα αυτά.
Επίσης, μόλις ανοίξει η Σχολή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτητές χρωστούν μέχρι και τρία μαθήματα για να λάβουν το πτυχίο τους (πλέον αυτών που δεν κατάφεραν ενδεχομένως να δώσουν στην εμβόλιμη εξεταστική), να εξεταστούν σε αυτά τα μαθήματα με φυσική παρουσία στη Σχολή.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Κατάληψη Νομικής ΑΠΘ: 30 άτομα «αποκλείουν» 6.000 φοιτητές
Κωμικοτραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες τα ξημερώματα στο ΑΠΘ με το κτίριο της Νομικής Σχολής να εκκενώνεται από τους καταληψίες και στη συνέχεια να… ανακαταλαμβάνεται!
Η Πρυτανεία του ΑΠΘ αναφέρει ότι δεν είχε εμπλοκή στην εκκένωση και υπογραμμίζει ότι «εδώ και δύο χρόνια, με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, δεν απαιτείται άδεια ή και κλήση από τις πρυτανικές Αρχές προς τις δημόσιες Αρχές για να επέμβουν στο χώρο του Πανεπιστημίου, όταν οι τελευταίες διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Η επέμβαση στο κτίριο της Νομικής Σχολής φαίνεται να έγινε σε αυτό το πλαίσιο».
Επίσης, σε σχετική ανακοίνωση, η Πρυτανεία τονίζει ότι αποβλέπει και αγωνίζεται για να επανέλθουν όλες οι πανεπιστημιακές λειτουργίες σε καθεστώς κανονικότητας. «Για να διαφυλάξουμε το αγαθό της κοινωνικής ειρήνης, επιθυμούμε, όμως, η επαναφορά αυτή να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιομορφίες της περίστασης και την υφιστάμενη κατάσταση στα πανεπιστήμια», καταλήγει.
Με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Παναγιώτης Γκλαβίνης, είχε ζητήσει τη λήξη της κατάληψης. Υπογράμμισε πως η Αστυνομία μετά την επιχείρηση του παρέδωσε τα κλειδιά και στη συνέχεια αποχώρησε, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στα πανεπιστήμια Αστυνομία. Πρόσθεσε πως ο κοσμήτορας είχε ζητήσει εκ νέου να εκκενωθεί η κατάληψη και είχε υπάρξει και παρέμβαση του εισαγγελέα αναζητώντας ποινικές ευθύνες. Η Αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει.
Περίπου στις 05:30 χθες τα ξημερώματα, ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκαν στο κτίριο της Νομικής Σχολής. Ζήτησαν από τους περίπου… 18 καταληψίες να αποχωρήσουν. Δεν έγιναν προσαγωγές, συλλήψεις, ούτε προκλήθηκε ένταση. «Πριν λίγο, η Δημόσια Δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή και έθεσε τέλος στην πολυήμερη κατάληψη του κτιρίου της. Οπως τόνισε η Συνέλευση των Καθηγητών της Σχολής στις 7/2/2024, η κατάληψη δημοσίων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, φοιτητικών ή άλλων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Πριν λίγο, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους και άνοιξαν τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου», είπε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γκλαβίνης.
Ομως, λίγα λεπτά αργότερα και αφού αποχώρησαν οι αστυνομικοί από τη Σχολή, οι φοιτητές προχώρησαν και πάλι σε κατάληψη της Νομικής(!), απαιτώντας την παραίτηση του κ. Γκλαβίνη! «Η Αστυνομία γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. Δεν μπορούσαμε να ξανακλειδώσουμε τη Σχολή. Αν γίνει ξανά ορμητήριο καταληψιών, αντιλαμβάνεστε ότι το μήνυμα δεν ελήφθη και ενδεχομένως να χρειαστούν πιο δυναμικά μέσα. Ως Νομική Σχολή έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο πειθούς απέναντι στους φοιτητές μας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε 6.000 φοιτητές έξω από ένα κτίριο για 30-40 άτομα ή για πολύ λιγότερα άτομα που βρίσκονταν το πρωί μέσα στο κτίριο. Φοιτητές και συνάδελφοι προσπάθησαν να μπουν και παρεμποδίστηκαν από τους νέους καταληψίες», τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με απόφαση της Σχολής, δεν θα διενεργηθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις, άρα στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να μη χαθεί η εξεταστική. Κάτι που η Κοσμητεία προσπαθεί να αποτρέψει, απευθύνοντας έκκληση στους καταληψίες φοιτητές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να λήξουν την κατάληψη.