Αθήνα Καιρός

Απόβαση στην Ελλάδα από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ – Μιλούν στον Ε.Τ. οι πρυτάνεις ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ

8 λεπτά
Απόβαση στην Ελλάδα από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ – Μιλούν στον Ε.Τ. οι πρυτάνεις ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΣΟΕΕ

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας 30 αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο μιας κοινής -μεταξύ Πολιτείας και ιδρυμάτων- προσπάθειας για εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων. Μιας προσπάθειας που ξεκίνησε μετ’ εμποδίων το 2019 λόγω των απαγορεύσεων που προέκυψαν από την πανδημία, έχει όμως ήδη προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα με δεκάδες συνεργασίες των ελληνικών ιδρυμάτων με κορυφαία αμερικανικά ιδρύματα.

Τρεις πρυτάνεις από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μιλούν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τις ευκαιρίες που δίνονται στην ακαδημαϊκή και τη φοιτητική κοινότητα μέσα από τη συνεργασία με τα αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά και για τη δυνατότητα νέων συνεργασιών με την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Τον Δεκέμβριο του 2019 το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) των ΗΠΑ εγκαινίασε το Πρόγραμμα Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας έπειτα από επαφές και στενή συνεργασία με την υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως. Παρά τις δυσκολίες και τις συνεχείς αναβολές λόγω των απαγορεύσεων, τα ελληνικά πανεπιστήμια πέτυχαν να προχωρήσουν σε κοινά διδακτορικά προγράμματα, θερινά προγράμματα, ερευνητική συνεργασία, ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων μέχρι και σεμινάρια με τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον κορυφαίων πανεπιστημίων, όπως το Yale, το Columbia, το Harvard, το Johns Hopkins, ήταν πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα μεγάλα κεντρικά πανεπιστήμια αλλά και περιφερειακά, όπως τα πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιονίου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, να συνάψουν μνημόνια συνεργασίας και να προχωρήσουν στη σύσταση κοινών προγραμμάτων.

Ηδη το ΙΙΕ έχει αναφέρει ότι οι τομείς συνεργασίας από την πλευρά των αμερικανικών πανεπιστημίων έχουν φτάσει τους 102, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και στις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες που αφορούν και φλέγοντα τρέχοντα θέματα, όπως για παράδειγμα η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Η επίτευξη των συνεργασιών οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό και στις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή και απλοποίησαν τις διαδικασίες, ώστε να προχωρήσουν τα προγράμματα και κάποια εξ αυτών να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους πολύ νωρίτερα από την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Ανδρέας Μπουντουβής Πρύτανης ΕΜΠ

Κοινά διδακτορικά

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναπτύξει, ειδικά την τελευταία τριετία, έντονη δραστηριότητα σε συνεργασίες με πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, κοινά διδακτορικά με το Michigan State University, κινητικότητα ακαδημαϊκού προσωπικού και εκπαιδευτική συνεργασία με το University of Kentucky, ερευνητική και εκπαιδευτική συνεργασία με το University of Texas Α&Μ.

Η συμφωνία με το Columbia University ξεχωρίζει διότι αφορά σε προπτυχιακές σπουδές και απονομή διπλού διπλώματος. Είναι η μόνη στο είδος της για ελληνικό πανεπιστήμιο και συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις, που δεν αντιμετωπίζουν άλλου είδους συμφωνίες για συνεργασίες, όπως συνδιοργάνωση θερινών σχολείων, κινητικότητα φοιτητών μικρής διάρκειας, μεμονωμένα internships κ.λπ.

Βασική πρόκληση, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, ήταν η σύγκλιση των δύο πλευρών αναφορικά με τις διαφορές προγραμμάτων σπουδών μηχανικών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, δηλαδή οι μεν 5ετείς, οι δε 4ετείς. Πέραν αυτού, είναι το θέμα των διδάκτρων και του κόστους ζωής στις ΗΠΑ και ειδικά στις παρυφές του Μανχάταν που δημιουργούν δυσκολίες, δεδομένου ότι η παραμονή των φοιτητών θα είναι τουλάχιστον δωδεκάμηνη. Οι συγκεκριμένες θα αντιμετωπιστούν με διασφάλιση χρηματοδότησης από πρόσφορες πηγές, κυρίως από κοινωφελή ιδρύματα από Ελλάδα αλλά και ΗΠΑ, με στόχο να μη βαρύνουν τους φοιτητές και να μην περιορίσουν το δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες. Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας θα ξεκινήσει σε πιλοτική κλίμακα, ώστε η όλη κινητικότητα, αφενός, να είναι διαχειρίσιμη από πλευράς μεγέθους και κόστους και, αφετέρου, να αποτιμηθεί πριν από την κλιμάκωσή της.

Η επικείμενη επίσκεψη της αντιπροσωπείας πανεπιστημίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα δώσει τη δυνατότητα για την εξέταση και πιθανή διευθέτηση δυσχερειών υλοποίησης, ειδικά αυτών που συνδέονται με οικονομικά θέματα.

Θάνος Δημόπουλος Πρύτανης ΕΚΠΑ

Αγγλόφωνα μεταπτυχιακά

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της συνεργασίας ελληνικών πανεπιστημίων με αμερικανικά είναι σημαντική, γιατί λειτουργεί ως η απαραίτητη και αναγκαία «θεσμική θωράκιση», έτσι ώστε κοινές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και όχι μόνο δράσεις να έχουν και τυπική αναγνώριση, λειτουργώντας προς όφελος όλων των συμμετεχόντων.

Το ΕΚΠΑ, με γνώμονα το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του, έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες με αμερικανικά πανεπιστήμια (Harvard, Yale), προσφέρει ήδη 2 αγγλόφωνα προπτυχιακά και πολλά αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, έχει ενισχύσει τις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας του με πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα εντείνει τις προσπάθειές του για στενότερες σχέσεις συνεργασίας με τα αμερικανικά πανεπιστήμια, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εξωστρέφειά του.

Δημήτρης Μπουραντώνης Πρύτανης ΟΠΑ

Ερευνα και τεχνογνωσία

Εσωτερική εικόνα άρθρου

Ο στρατηγικός προσανατολισμός του ΟΠΑ στην εξωστρέφεια έχει ως βασικό πυλώνα τη διεθνοποίηση. Οι συνεργασίες με επιλεγμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ήδη ξεκινήσει και επεκτείνονται διαρκώς. Παραδείγματα αποτελούν διακεκριμένα πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως το Indiana και το William & Mary, της Κίνας, όπως το Hebei, το Audencia της Γαλλίας και άλλα. Σκοπός μας είναι οι συνεργασίες αυτές να ξεκινούν και να αναπτύσσονται με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και με αμοιβαίο όφελος, ώστε να αποκομίζουν τα βέλτιστα οφέλη οι φοιτητές και φοιτήτριές μας, αλλά και το διδακτικό και ερευνητικό μας δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό το γεγονός ότι, με τη βοήθεια του υπουργείου Παιδείας, ανοίγεται ο δρόμος συνεργασίας ποιοτικών πανεπιστημίων της Αμερικής με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι πολλαπλές: Ερευνητικές συνεργασίες και προγράμματα, μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, ανταλλαγές φοιτητών-καθηγητών, κοινά projects και διπλά πτυχία. Το κυριότερο, όμως, από όλα είναι η αλλαγή κουλτούρας που διαμορφώνεται σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την εξωστρέφεια, γεγονός που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για την περαιτέρω διεθνή διάκριση και αναγνώριση των πανεπιστημίων μας όσο και για το οικοσύστημα της οικονομίας της χώρας.

Τομείς συνεργασίας

Ενδεικτικοί τομείς που συνεργάζονται τα ελληνικά και αμερικανικά πανεπιστήμια:

  • Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε μεταναστευτικές και προσφυγικές σπουδές.
  • Συνεργασία ΕΚΠΑ-Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health).
  • Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters).
  • Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική.
  • Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων στον τομέα της μηχανικής μεταφορών.
  • Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης.
  • Συνεργασία Πανεπιστημίου Πειραιώς και NYU για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.
  • Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της Αμερικανικής Φιλολογίας.
  • Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley.
  • Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για τη διεξαγωγή σεμιναρίου στη διεθνή εμπορική διαιτησία.

Εσωτερική εικόνα άρθρου

ΤΑ 30 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  1. California Polytechnic State University
  2. Carnegie Mellon University
  3. Columbia University
  4. George Mason University
  5. Harvard University
  6. Indiana University
  7. Johns Hopkins University
  8. Joliet Junior College
  9. Lehigh University
  10.  Michigan State University
  11.  Ohio Northern University
  12.  Princeton University
  13.  Roger Williams University
  14.  Rutgers University
  15.  Stockton University
  16.  Tufts University
  17.  University of Alabama
  18.  University of California, Berkeley
  19.  University of Cincinnati
  20.  University of Delaware
  21.  University of Illinois at Urbana-Champaign
  22.  University of Kentucky
  23.  University of South Alabama
  24.  University of Southern California, Viterbi School of Engineering
  25.  University of Texas – Health Science Center
  26.  Wayne State University
  27.  Widener University
  28.  William & Mary
  29.  Yale University
  30.  York College of Pennsylvania

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]