Τι ήταν αυτό όμως που στέρησε τη ζωή από τον κορυφαίο Ελληνα ορειβάτη; Την απάντηση δίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο γιος του, Γιάννης, ο οποίος εξήγησε ότι ο πατέρας του δεν είχε εγκλιματιστεί σωστά, μιας και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. «Ολο το ζήτημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι δεν είχε γίνει σωστός εγκλιματισμός. Διότι έπρεπε να φύγουν άμεσα για την τελευταία προσπάθεια, λόγω του λεγόμενου “παραθύρου” στον καιρό, δηλαδή θα ήταν οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για να γίνει η προσπάθεια. Είχαν κάνει μονάχα δύο δοκιμαστικές και ενώ έπρεπε να ξεκουραστούν μετά την τελευταία δοκιμαστική έφυγαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χρόνος ξεκούρασης. Στην κατάβαση ήταν αρκετά καταπονημένος, πήγαιναν αργά, τελείωσε το οξυγόνο και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία…».
Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Αντώνης Συκάρης, ο οποίος πήρε μέρος σε 66 αποστολές, είχε αναφέρει σχετικά με τον εγκλιματισμό: «Το στάδιο του εγκλιματισμού κρατάει 20-40 ημέρες και γίνεται για να συνηθίσει, όσο γίνεται, ο οργανισμός στο υψόμετρο. Με απλά λόγια, πηγαίνεις ψηλά και επιστρέφεις χαμηλότερα αρκετές φορές, προκειμένου να προσαρμοστείς. Μέχρι τα 7.000-7.500 μ. Από εκεί και πέρα, το υψόμετρο δεν κατακτιέται. Αρχίζεις να χρησιμοποιείς συμπληρωματικό οξυγόνο, μπορεί να έχεις δύο-τρεις φιάλες μαζί σου, και όσο αντέξεις. Σε αυτό το σημείο έχεις 24 ώρες να φτάσεις στην κορυφή. Μετά δεν αντέχεις περισσότερο, πεθαίνεις».
Το «βουνό των Ελλήνων»
Ο Αντώνης Συκάρης είχε προσπαθήσει να πατήσει στην κορυφή του Νταουλαγκίρι άλλες τέσσερις φορές. Και δεν ήταν ο μόνος. Μάλιστα, το αποκαλούν «βουνό των Ελλήνων», γιατί κανείς μέχρι και τις 11 Απριλίου 2022 δεν είχε καταφέρει να πατήσει στην κορυφή του. Το 1998 είχαν χάσει τη ζωή τους οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς, στις οικογένειες των οποίων ο Αντώνης Συκάρης αφιέρωσε την κατάκτηση της χιονισμένης βουνοκορφής. Κατεβαίνοντας και αφού είχε μιλήσει με την οικογένειά του, όταν η κατάσταση, με την έλλειψη οξυγόνου και τη σωματική κούραση, άρχισε να δυσκολεύει, έκανε μία κλήση από το δορυφορικό του τηλέφωνο στον γιο του, Γιάννη. Του εξήγησε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα, αλλά πίστευε ότι θα έφτανε στο Camp 3. Ενώ αργότερα μίλησε με μεγάλη δυσκολία και με τη σύζυγό του, Πόπη.
«Στην κάθοδο μίλησα μαζί του και το αξιοπερίεργο είναι πως το κινητό του έπιασε 4G και μου έστειλε μία φωτογραφία του που ήταν λίγο μετά την κορυφή. Είναι η τελευταία φωτογραφία του πριν φύγει από τη ζωή. Οταν μιλήσαμε, ήταν στα 7.500 μέτρα περίπου και μου είπε ότι δεν έχει αρκετό οξυγόνο γιατί πήγαιναν αργά, ενώ με δυσκολία καταλάβαινες αυτά που έλεγε λόγω της εξάντλησης», ανέφερε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Γιάννης Συκάρης.
Πρόβλημα η προσέγγιση της σορού
Από την περασμένη Τετάρτη άνθρωποι της αποστολής προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο όπου βρίσκεται η σορός του Αντώνη Συκάρη. Οπως εξήγησε ο Γιάννης Συκάρης, αυτό γίνεται γιατί βρίσκεται στη διαδρομή της ανάβασης-κατάβασης και θα πρέπει να την απομακρύνουν. «Αν είχε πέσει σε κάποια πλαγιά, δεν θα έψαχνε κανείς και θα έμενε εκεί παγωμένη για πάντα. Επειδή όμως είναι στη διαδρομή πρέπει να συλλεχθεί και θα μας επιστραφεί μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Μέχρι και την Παρασκευή είχαν γίνει προσπάθειες από πέντε Σέρπα, αλλά, λόγω της αστάθειας των καιρικών συνθηκών, δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν το μέρος που βρίσκεται στα 7.400 μέτρα. Στόχος είναι να προσεγγίσουν τη σορό και να την κατεβάσουν σε σημείο όπου ελικόπτερο θα μπορέσει να την παραλάβει και αργότερα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού.
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ
Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 27χρονος που προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς
«Οταν έρθει η ώρα μου,ας γίνει πάνω σε μια χιονισμένη βουνοκορφή»
Η οικογένεια, οι συγγενείς και φίλοι του 60χρονου ορειβάτη έχουν προσκαλέσει όσους επιθυμούν να λάβουν μέρος, σήμερα, στη δενδροφύτευση που διοργανώνεται προς τιμήν του Αντώνη Συκάρη στο Μαντούδι Ευβοίας, που είναι το χωριό στο οποίο μεγάλωσε και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Ο κορυφαίος Ελληνας αλπινιστής είχε δώσει τα πάντα για να αφιερωθεί στην κατάκτηση των δεκατεσσάρων πιο ψηλών κορυφών της Γης άνω των 8.000 μέτρων. Να πετύχει το επονομαζόμενο Grand Slam.
Το 2017 σε μια επική προσπάθεια με τον Μάικ Ευμορφίδη (συνιδρυτής της COCO-MAT), που έγινε και ταινία, πάτησαν την κορυφή του Εβερεστ. Τον Δεκέμβριο του 2020 συμμετείχε ως μοναδικός Ελληνας στη διεθνή χειμερινή αποστολή στο βουνό Κ2 (8.611 μέτρα). Εκεί σταμάτησε, λόγω κρυοπαγημάτων στα δάχτυλα του ποδιού του, ενώ τρεις σχοινοσύντροφοί του που συνέχισαν έχασαν τη ζωή τους.
«Παθιασμένος»
«Ο Αντώνης ήταν ένας άνθρωπος παθιασμένος με τα βουνά. Ηταν ένας παθιασμένος ορειβάτης, ένας άνθρωπος ο οποίος ζούσε για τα βουνά, λάτρευε τις αποστολές και για εμάς είναι μεγάλη απώλεια, για όλους τους Ελληνες, μας έδινε όραμα, ελπίδα. Είχαμε συναντηθεί, το 2019, σε μια αποστολή στο Εβερεστ και σε άλλη μία στην ψηλότερη κορυφή που βρίσκεται στο Μαρόκο, την ίδια χρονιά», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η Βανέσα Αρχοντίδου, η Ελληνίδα αλπινίστρια, η οποία έχει κατακτήσει τις 7 ψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου (7 summits).
Στα 32 χρόνια εμπειρίας ο Αντώνης Συκάρης κατάφερε, εκτός από το Εβερεστ, να πατήσει στις κορυφές των Κανγκτσεντζούνγκα, Μανασλού (8.163 μέτρα), Λότσε (8.516 μέτρα), Αναπούρνα (θεωρείται το πλέον επικίνδυνο βουνό του κόσμου λόγω συνθηκών, 8.091 μέτρων) και Νταουλαγκίρι. Οπως είπαν φίλοι του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο 60χρονος αλπινιστής έφυγε από τη ζωή στο απόγειο της υπέρτατης ευτυχίας και όπως τους έλεγε «όταν έρθει η ώρα μου, ας γίνει πάνω σε μια χιονισμένη βουνοκορφή, εκεί όπου όλα αυτά γύρω σου είναι όπως πρωτοπλάστηκαν και δεν τα έχει αγγίξει κανείς!».
Ειδήσεις σήμερα
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το 2022 – Ο τρόπος ζωής τους και οι συνήθειές τους
Πάσχα 2022: Ζαλίζουν οι τιμές των ακτοπλοϊκών [infographics]