Τα λουλούδια που συνέθεταν το στεφάνι με τη φράση «Η αγαπημένη σου Αννα-Μαρία» και ο διαμαντένιος σταυρός που φορούσε στον λαιμό της συμβόλιζαν για το τέως βασιλικό ζεύγος την αρχή και το τέλος της κοινής τους ζωής. Επρόκειτο για τον σταυρό που φορούσε η Αννα-Μαρία στον γάμο της με τον Κωνσταντίνο ενώ από λουλούδια μιγκέ ήταν φτιαγμένη η νυφική ανθοδέσμη.
Η Αννα-Μαρία αποχώρησε από τους βασιλικούς τάφους κρατώντας σφιχτά στα χέρια της τη γαλανόλευκη σημαία που σκέπαζε τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και συνοδευόμενη από τα παιδιά της Παύλο, Νικόλαο, Φίλιππο, Αλεξία, Θεοδώρα, τις συζύγους τους και τα εγγόνια της, επέστρεψε στο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα με τον Κωνσταντίνο αφότου κλονίστηκε η υγεία του.
Πολυκύμαντη η ζωή τους, γεμάτη από χαρές και λύπες, ευτυχία και συγκίνηση, ροδοπέταλα και πόνο, δάκρυα και αγωνία.
Παιδικά χρόνια
Η Αννα-Μαρία γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1946 στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης. Είναι το τρίτο παιδί του Φρειδερίκου Θ’ της Δανίας και της Ινγκριντ, αδελφές της η Μαργαρίτα, νυν βασίλισσα της Δανίας και η Βενεδίκτη. Αριστη μαθήτρια, φοίτησε σε δημόσιο σχολείο, αποφοίτησε από τα ελβετικά κολέγια Chatelard και Le Mesnil.
Ηταν μόλις 18 ετών όταν ένωσε τη ζωή της με τον Κωνσταντίνο. Ο γάμος τελέστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 στη Μητρόπολη Αθηνών. Ηταν Παρασκευή. Οπως αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου «Αννα-Μαρία, η τελευταία βασίλισσα;», Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, από τις εκδόσεις «Φερενίκη», «για πρώτη φορά θα τελεστούν βασιλικοί γάμοι στην Αθήνα! Μέχρι αυτή την ημέρα δεν έχει κανένας βασιλεύς τελέσει τους γάμους του επί ελληνικού εδάφους».
Οπως σημειώνεται στο βιβλίο, «Πρώτο μέλημά της ήταν φυσικά το νυφικό της. Το είχε αναθέσει στον συμπατριώτη της σχεδιαστή Jorgen Bender. Αυτός πρότεινε νυφικό σε γραμμή empire, με στρογγυλό λαιμό, τρουά καρ μανίκια, φαρδιά φούστα από δαντέλα και ουρά έξι μέτρων από τούλι. Η Αννα-Μαρία έχει διαλέξει να φορέσει στον γάμο της το πέπλο από δαντέλα Ιρλανδίας, που είχε φορέσει στους δικούς της γάμους η μητέρα της, Ινγκριντ. Το διάδημα από διαμάντια που επέλεξε είναι επίσης οικογενειακό κειμήλιο, δώρο που το 1905 είχε χαρίσει ο κεντίβης της Αιγύπτου για τους γάμους της στην πριγκίπισσα Μαργκρέτε του Conaught, μητέρα της βασίλισσας Ινγκριντ και γιαγιά της Αννας-Μαρίας».
Ο γάμος
«Μέσα στη Μητρόπολη επικρατεί συνωστισμός αφού 1.200 προσκεκλημένοι παρίστανται στο μυστήριο ορθοί! Μεταξύ αυτών υπάρχουν 18 βασιλείς και βασίλισσες, επτά διάδοχοι θρόνου, δύο βασιλικοί σύζυγοι, δύο τέως βασιλείς, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, 20 δούκες και κόμητες και 87 αρχηγοί κρατών! Κατά τη διάρκεια της τελετής επάνω από τα κεφάλια του Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας κρατάει δύο χρυσά στέμματα που είναι τα στέφανα, η πρώτη κουμπάρα βασίλισσα Φρειδερίκη… Κατά τη διάρκεια της τέλεσης του μυστηρίου, που ακολουθεί με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, ρίπτονται 101 κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό και βολές πυροβόλων από τα πολεμικά πλοία του Στόλου που συνοδεύονται από τους συριγμούς των σειρήνων τους, ενώ κτυπούν χαρμόσυνα και οι καμπάνες των ναών».
Ακολούθησε το «Mon Repo», η γέννηση της Αλεξίας, η ταραχώδης συνέχεια. Oπως σημειώνει η συγγραφέας, «τρία χρόνια αργότερα, μετά την αποτυχία του εγχειρήματος του βασιλέως Κωνσταντίνου για την ανατροπή της χούντας των συνταγματαρχών στις 13 Δεκεμβρίου 1967 και την εσπευσμένη αναχώρηση από την Ελλάδα της βασιλικής οικογένειας, η Αννα-Μαρία έγινε «η βασίλισσα των τριών ετών και των 86 ημερών»! Μόνον τρία χρόνια και 86 ημέρες έζησε η πριγκίπισσα της Δανίας ως βασίλισσα της Ελλάδος».
Σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Χρήστο Ζαμπούνη η Αννα-Μαρία είχε πει: «Συζητούσαμε πολλά θέματα και μου εξηγούσε ο άνδρας μου την κατάσταση αλλά επειδή ήμουν νέα στην Ελλάδα προτιμούσα να ακούω παρά να εκφράζω τη γνώμη μου. Δεν ήταν η θέση μου να δίνω συμβουλές».
Παρά τις ανατροπές, η Αννα-Μαρία έζησε ευτυχισμένη στο πλευρό του Κωνσταντίνου μαζί με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Τα τελευταία χρόνια είχαν εγκατασταθεί στο Πόρτο Χέλι απολαμβάνοντας βόλτες στο Αιγαίο με την «Αφρόεσσα», δώρο του συζύγου της στα 60ά της γενέθλια.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε στα 89 του χρόνια το «παιδί του λαού» Νίκος Ξανθόπουλος
Συντάξεις: Δώρο Πάσχα 250 – 300 ευρώ για τους συνταξιούχους
Γυναικοκτονία στην Νίκαια: «Ελάτε σπίτι, σκότωσα τη γυναίκα μου» – Το παρελθόν του δράστη