Οι ειδικοί σπεύδουν να καθησυχάσουν τους λουόμενους τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα είδη καρχαρία, τουλάχιστον 35, τα περισσότερα εκ των οποίων, είναι μικρού μεγέθους, οπότε και είναι φυσιολογική η εμφάνισή τους.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας: «Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα αλλά από αυτά τα είδη που βλέπουμε ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο».
«Ο πιο επικίνδυνος είναι ο «ταυροκαρχαρίας». Επιστημονικά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουμε αύξηση. Του χρόνου που θα έχουμε μαζέψει τα στοιχεία του 2023 θα ξέρουμε αν έχουμε αύξηση. Ο αριθμός των ειδών παραμένει ο ίδιος», συμπλήρωσε.
Τι κάνουμε αν δούμε καρχαρία
Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις.
«Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος στην τηλεόραση του Mega.
Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό.
Πανελλήνιες 2023: Tην Πέμπτη ανακοινώνονται οι βαθμολογίες για τα ειδικά μαθήματα
Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ στην πρώτη τους συνέντευξη: «Το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ»
Υπόθεση λέκτορα ΑΠΘ: Ένοχος και στο Εφετείο για τη διπλή δολοφονία