Η Γεωργική Σχολή Μεσαράς ιδρύθηκε το 1920, αλλά η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η έντονη αστικοποίηση την οδήγησαν σε μαρασμό. Για πολλές δεκαετίες η προσφορά της στους κατοίκους της περιοχής ήταν σημαντική και πολύπλευρη: στη δενδροκομία, την οικόσιτη κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, τα σιτηρά, τις ελιές και τα καρποφόρα δέντρα.
Με ταχύρρυθμη εκπαίδευση στις σχολές μαθητείας της, οι αγρότες της περιοχής, αλλά και νέοι αγρότες από όλη την Κρήτη και πολλές φορές μαθητές από άλλα μέρη της Ελλάδας ειδικεύονταν στη γεωργία, την αμπελουργία, την εκτροφή ζώων, τη δενδροκομία και τη μελισσοκομία.
Τα περιβόλια της με τις εκλεκτότερες ποικιλίες φρούτων, από λωτούς και χουρμάδες, μέχρι αβοκάντο και γκρέιπ-φρούτ, οι πολλές ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών, τα εξωτικά καλλωπιστικά λουλούδια, οι φασιανοί, οι πέρδικες και τα παγόνια που κυκλοφορούσαν ελεύθερα ανάμεσα στους καταπράσινους κήπους και τα πάρκα με τα πανύψηλα δέντρα, έδιναν την εντύπωση στους μαθητές και τους επισκέπτες ότι βρισκόταν σε κάποιο μακρινό-εξωτικό μέρος.
«Θέλουμε να συνεργαστούμε στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς που είναι στα νότια του νομού Ηρακλείου και την αντίστοιχη Σχολή που ασχολείται με το ζωικό κεφάλαιο στον Νομό Ρεθύμνου», τόνισε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε: «Σταδιακά θέλουμε η συνεργασία να εξελιχθεί και σε άλλα επίπεδα και σε άλλα σημεία. Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ο πρωτογενής τομέας και κυρίως η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξουμε στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα θέλει δουλειά». Υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας ή να πεισθούν 60.000 νέοι να ασχοληθούν με τη γη στην Ελλάδα.
Ο υπουργός άρχισε την ξενάγησή του με επίσκεψη στο τριτοβάθμιο τμήμα της Σχολής, το Perrotis College, όπου είδε από κοντά τα υπερσύγχρονα εργαστήριά του, καθώς και τη σπουδαστική εστία «Αλίκη Περρωτή». Αμέσως μετά, επισκέφτηκε το οινοποιείο της Σχολής και συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου που έκαναν την πρακτική άσκησή τους στον αγρό και ενημερώθηκε για τα μαθήματα και τα όνειρά τους. Ακολούθησε επίσκεψη στο κατάστημα πώλησης προϊόντων της Σχολής, όπου ενθουσιάστηκε δοκιμάζοντας το νέο γάλα «Βραδινό», συνομίλησε με μαθητές του νηπιαγωγείου στο λαχανόκηπό τους, περιηγήθηκε στο βουστάσιο, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του γαλακτοκομείου, είδε τη διαδικασία συσκευασίας των αβγών Ω3 και επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο Χασιώτη, το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο.
Ειρήνη Μουρτζούκου: Αυτό το πρόσωπο «δείχνει» για τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη [βίντεο]
ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδος και των Βαλκανίων. Πλέον είναι ο μοναδικός -μη κρατικός- φορέας που παρέχει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του ελληνικού κράτους. Διαθέτει: παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, γενικό λύκειο, επαγγελματικό λύκειο, ΙΕΚ και κολέγιο (με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα). Παράλληλα, έχει αγρόκτημα με φημισμένα προϊόντα (αβγά, γάλα, γαλοπούλες κ.ά.) στην παραγωγή και μεταποίηση των οποίων συμμετέχουν οι μαθητές. Ολα τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων ενισχύουν το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Σχολής. Ακόμη, διαθέτει τρία οικοτροφεία καθώς οι μαθητές των λυκείων και οι σπουδαστές του Ι.ΙΕΚ και του κολεγίου, προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Τέλος, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εκπαιδεύει αγρότες στο πεδίο και υλοποιεί ενδιαφέροντα σεμινάρια ενηλίκων.
Ειδήσεις σήμερα
Εξάρχεια: Συνελήφθη Κούρδος με διεθνές ένταλμα σύλληψης για τρομοκρατία
Κύκλωμα ελληνοποιήσεων: Σκληροί εγκληματίες οι «πελάτες» – Οι σοκαριστικοί διάλογοι
Αθήνα: Σε κλοιό ασφαλείας ισραηλινοί στόχοι!