Ο κ. Καλδής αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία μη νόμιμη, με το Ιδρυμα να παραμένει τις τελευταίες ώρες σε ένα καθεστώς νεφελώδες σχετικά με τη διοίκησή του.
Σε αυτό το διάστημα υπήρξε πλούσιο παρασκήνιο, με τους πανεπιστημιακούς του Ιδρύματος να βρίσκονται εν μέσω ενός καταιγισμού αλληλοαναιρούμενων emails, με το Συμβούλιο Ιδρύματος αλλά και τους αντιπρυτάνεις να εμφανίζονται χωρισμένοι στα δύο, οι μεν στο πλευρό του πρύτανη, οι δε στο απέναντι μέτωπο.
Αποκορύφωμα του αλαλούμ που επικράτησε ήταν η αποστολή διαπιστωτικής πράξης παύσης των καθηκόντων του πρύτανη με υπογραφή ενός αντιπρύτανη και η ανάκλησή της λίγη ώρα αργότερα από άλλη πράξη με υπογραφή άλλου αντιπρύτανη.
Από την πρώτη στιγμή, το υπουργείο Παιδείας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο, με τον υπουργό, Κυριάκο Πιερρακάκη, να ζητάει την έκδοση γνωμοδότησης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σχετικά με την απαιτούμενη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος για τη λήψη απόφασης παύσης πρύτανη, σε συνέχεια της υποβολής πρότασης δυσπιστίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Σημειώνεται ότι επικρατεί σύγχυση σχετικά με το αν τηρήθηκε η πλειοψηφία που ορίζει ο νόμος (8 στα 11 μέλη θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, για να γίνει δεκτή), ενώ δεν επιβεβαιώνεται ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου που συμμετείχαν και ψήφισαν στην κρίσιμη συνεδρίαση.
Αγορά ακινήτου
Μεταξύ διαφόρων θεμάτων που αναπτύσσονται στην πρόταση δυσπιστίας, τα έξι μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος αναφέρονται και στο χειρισμό από τον πρύτανη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά ακινήτου, το οποίο θα στέγαζε το «Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Από το υπουργείο Παιδείας απεστάλη αναφορά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη διερεύνηση -στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της- των αποφάσεων των οργάνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε σχέση με την αγορά του εν λόγω ακινήτου.
Τα μέλη του Συμβουλίου κάνουν λόγο για επιμονή του πρύτανη αγοράς ενός ακινήτου σε ακατάλληλη για φοιτητές περιοχή, το οποίο στερείται μελέτης στατικής επάρκειας και το οποίο είναι υπερτιμημένο (η αγορά του κοστολογείται στα 8.500.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία -όπως υποστηρίζουν τα μέλη- είναι στα 3.700.000 ευρώ).
Ο κ. Καλδής απάντησε στις κατηγορίες, αναφέροντας ότι οι απαντήσεις για το κτίριο έχουν δοθεί από την Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έλεγξε το σύνολο των διαδικασιών νομιμότητας, όπως σημείωσε, κι έκανε λόγο για απρεπή, προσβλητική και αήθη επίθεση εναντίον του.