«Βάζουμε τάξη στη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, με τις νέες και σαφείς υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων στις παραλίες, με τα αυστηρά πρόστιμα που θα επιβάλλονται δημιουργούμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο», τόνισε κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο υπουργός Eθνικής Oικονομίας και Oικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Ολα αυτά θα γίνουν με 5 βασικές παρεμβάσεις. Ειδικότερα:
1 Oρια παραχώρησης – απάτητες παραλίες: Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται «απάτητες παραλίες» που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στις παραλίες προς εκμετάλλευση που βρίσκονται σε περιοχές Natura προβλέπεται μικρότερο ποσοστό κάλυψης με ομπρελοκαθίσματα της έκτασης που παραχωρείται. Συγκεκριμένα το ποσοστό κάλυψης θα είναι 30% του συνολικού εμβαδού έναντι 50% στις παραλίες εκτός Natura. Ο παλιός αιγιαλός για τις παραλίες σε περιοχές Natura θα είναι κοινόχρηστος. Στον γενικότερο κανόνα, εκτός των περιοχών Natura, η παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ. Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ,λπ., το οποίο είναι μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ομπρέλες και ξαπλώστρες σε κάθε παραχώρηση δεν μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 300 τ.μ. (το 60% της έκτασης) ή 150 τ.μ. σε περιοχές Natura.
2 Παραχωρήσεις μέσω ηλεκτρονικών διαγωνισμών: Οι διαγωνισμοί παραχώρησης θα διεξάγονται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με ηλεκτρονική διαδικασία μέσω τυποποιημένων τευχών παραχώρησης και ελάχιστο τίμημα που θα προκύπτει από τις αντικειμενικές τιμές κάθε περιοχής και τη διάρκεια παραχώρησης. Οι δημοπρασίες θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας εν όψει της τουριστικής περιόδου. Κατ’ εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή το 2024 η προθεσμία είναι έως τις 15 Μαΐου. Οι συμβάσεις παραχώρησης θα διαρκούν 3 χρόνια.
3 Υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων: Θα πρέπει να διασφαλίζουν ελεύθερη απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στον αιγιαλό και τη δημιουργία sea tracks για τα ΑμεΑ. Επίσης θα πρέπει διατηρούν καθημερινά καθαρό τον αιγιαλό ή παραλία και να αναρτούν πινακίδα με τις συντεταγμένες της παραχώρησης και το QR code της κάθε σύμβασης Επίσης αναλαμβάνουν την ευθύνη να διατηρούν αποδυτήρια και ντους για τους λουόμενους, ενώ επιβάλλεται και η παρουσία ναυαγοσώστη. Επιπλέον, θεσπίζονται υποχρεώσεις για τους δήμους να αναρτούν πινακίδες, με τις συμβάσεις παραχώρησης να μεριμνούν για την πρόσληψη ναυαγοσώστη και να συμμετέχουν στο έλεγχο τήρησης των συμβάσεων παραχώρησης. Από την άλλη το Δημόσιο θα αποδίδει στους δήμους το 60% του ανταλλάγματος από τις παραχωρήσεις.
4 Ελεγχοι-αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας: Παράλληλα με τους επίσημους ελέγχους από τους φορείς του Δημοσίου, δημιουργείται σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση δωρεάν όλοι οι πολίτες μέσω ψηφιακής εφαρμογής (application) στο κινητό τους τηλέφωνο.
5 Παραβάσεις-ποινές: Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης, εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί και επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 4πλάσιο του τιμήματος παραχώρησης, το οποίο θα διαβιβάζεται εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ Επιπλέον, αν δεν υπάρχει σύμβαση, εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, που υλοποιείται εντός 24 ωρών, με ταινία και πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά, που ενημερώνει τους πολίτες για τη σφράγιση και το λόγο που έγινε.