Από την άλλη, οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών αποφάσισαν ομόφωνα να αποχωρήσουν από το μπλόκο στον Πλατύκαμπο, ζητώντας με ανοιχτή επιστολή τους συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις επόμενες μέρες για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Θεσσαλίας.
Δυσαρεστημένοι δηλώνουν εκπρόσωποι από το μπλόκο του Αλμυρού Βόλου, αλλά και των Μαλγάρων, ενώ ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατύκαμπου τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, χθες το απόγευμα οι αγρότες της περιοχής προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Αθηνών.
Πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στον «Ε.Τ.», τυχόν «εκτόνωση» θα γίνει σε δύο φάσεις. Στα μπλόκα, που η παρουσία του ΚΚΕ είναι ισχυρή, πιθανότατα θα ληφθεί απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα και ίσως περαιτέρω παραμονή στα μπλόκα, ενώ στις περιοχές που δεν είναι τόσο έντονη η συμμετοχή εκπροσώπων του εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Το πρώτο βήμα οπισθοχώρησης πάντως έγινε από την «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων» που αποχώρησαν από το μπλόκο του Πλατύκαμπου. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ναι μεν στην πανελλαδική συγκέντρωση, που είχε γίνει στη Νίκαια με τη συμμετοχή των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, τα αιτήματά τους καταγράφηκαν, αλλά δεν έτυχαν της απαραίτητης προσοχής.
Μαξίμου: Αναμένοντας τους αγρότες
Με το… αφτί στο συντονιστικό των αγροτών και στην απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σήμερα είναι η κυβέρνηση, που διαμηνύει σε δύο τόνους τα παρακάτω: ότι η πρόταση του Μαξίμου ήταν ολοκληρωμένη και δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος και, το δεύτερο, ότι δεν θα γίνουν ανεκτές πράξεις που θα θεωρηθούν αντικοινωνικές.
Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, αποτιμώντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού και τα μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, είπε ότι «ο πρωθυπουργός έξυσε τον πάτο του βαρελιού για τους αγρότες και έδωσε ό,τι ήταν δυνατόν να δώσει το ελληνικό κράτος για τη στήριξη των αγροτών. Οτι χρειάζονται στήριξη οι αγρότες δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι ένας εξαγωγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και η μείωση του κόστους παραγωγής είναι το βασικό κίνητρο για τις εξαγωγές και θα το δούμε.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αγροτών που άκουσαν αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και θα το σκεφτούν. Μέχρι τώρα δεν προχώρησαν σε ακραίες κινητοποιήσεις και πιστεύω ότι δεν θα το κάνουν και σήμερα». Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι από την πληροφόρηση που είχε η ίδια στη δική της περιφέρεια, η αντιπροσωπεία των αγροτών που βρέθηκε στο Μαξίμου κατάλαβε ότι ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει.
Από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε συνεντεύξεις του ανακοίνωσε σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ ότι στις 26 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας, συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9. Η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023.