Οπως είπε, σε δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα έως τις 15 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει το σύστημα για τα Οικολογικά Σχήματα, αφού θα έχει προηγηθεί νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα μειώνει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίησή τους, ώστε οι δικαιούχοι να διορθώσουν τις αιτήσεις τους και με τη δυνατότητα υποβολής τυχόν νέων. Στη συνέχεια ο Οργανισμός θα προβεί σε διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους και πριν το Πάσχα θα καταβληθεί στους 370.000 δικαιούχους το ποσό των 425 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, με τα eco-schemes, θα ανοίξει και η πλατφόρμα, προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις της Ενιαίας Αίτησης Ενισχύσεων του 2023 και η διορθωτική πληρωμή. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η πληρωμή ύψους 88 εκατ. ευρώ θα γίνει επίσης πριν το Πάσχα.
Εντός του Απριλίου θα πραγματοποιηθεί και η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ.
Επανέλαβε, δε, ότι από την 20ή Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς για τις ζημιές του 2023.
«Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15η Απριλίου 2024 και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί θα είχαν καταβάλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρίζονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, «σε αντίθεση με όσα διαδίδονται τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων».
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το μέτρο 5.2, για τη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και στάβλων στη Θεσσαλία, με βάση τα 45 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει στους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας τη δυνατότητα δωρεάν εκπόνησης των επενδυτικών σχεδίων και το ποσοστό της επιδότησης των επιλέξιμων δαπανών θα είναι 100%. «Στην πράξη πρόκειται για ένα γενναίο μέτρο μέσα από το οποίο θα υπάρξει δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και επίσης πλήρης -100%- κάλυψη των δαπανών για επισκευή ή ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις de minimis των αλιέων του Παγασητικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στα μέσα Φεβρουαρίου έχει συμπεριληφθεί διάταξη για το ακατάσχετο των αποζημιώσεων. Ηδη, η Διεύθυνση Αλιείας έχει ξεκινήσει να ελέγχει τις 480 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι δικαιούχοι θα έχουν αποζημιωθεί.
Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι πληρωμές από το Γεωργικό Αποθεματικό (15,75 εκατ. ευρώ) των παραγωγών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Δικαιούχοι είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών, κουνελιών, στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλώνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων, θερμοκηπίων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.
Χριστούγεννα στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας: Ποια είναι ανοιχτά και πώς λειτουργούν
Η αποζημίωση χορηγήθηκε σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημίες των γεωργών ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού.
Επιπλέον, χθες, υποβλήθηκε το τελικό διαμορφωμένο Τεχνικό Δελτίο του Μέτρου 10.01.11 που, σύμφωνα με τις υποδείξεις του, αφορά σε Αρόσιμες, Δενδρώδεις και Κηπευτικές Καλλιέργειες, προϋπολογισμού 40,4 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά στα περίπου 180.000 -παραγωγικά μέχρι πρότινος- στρέμματα που βρίσκονται κάτω από το νερό.
Παράλληλα, για τη μείωση των νιτρικών στη γεωργία, το ΥπΑΑΤ προδημοσίευσε νέα πρόσκληση ύψους 100 εκατ. ευρώ για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, ενώ για το μέτρο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και λήγει τον Φεβρουάριο του 2024, παρέτεινε τη διάρκειά του για ένα έτος, με επιπλέον προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των προγραμμάτων απονιτροποίησης για τις πληγείσες περιοχές ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και η πληρωμή του ποσού υπολογίζεται ότι θα γίνει πριν το Πάσχα.
Καιρικό «112» για τους γεωργούς
Για την πρόληψη ακραίων φαινομένων και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παραγωγών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε και τη λειτουργία του αγροτικού «112». Πρόκειται για ένα νέο σύστημα προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, το οποίο συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται από τους αγρότες μας στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή (παγετός, καύσωνας, χαλάζι, βροχόπτωση, κεραυνοί) και την έγκαιρη ενημέρωση-προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.
Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του ανάλογα με το είδος του.
Ελεγχος για τους δεσμευμένους ΑΦΜ
Σε ό,τι αφορά τους περίπου 16.000 δεσμευμένους ΑΦΜ, ο κ. Αυγενάκης είπε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ξεκινήσει με βάση την αιτία δέσμευσή τους μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020-2023). Στόχος του Οργανισμού είναι όσοι νόμιμα το δικαιούνται να τους καταβληθούν τα χρήματα και οι υπόλοιποι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση. Πρόσθεσε ότι έχει δοθεί άμεση εντολή όσοι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κι έχουν δικαιωθεί να πληρωθούν άμεσα.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
«Παρέλαση» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη
Με σαματά, κόρνες, μαύρες και ελληνικές σημαίες, πανό και ένα… φέρετρο αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας εισέβαλαν χθες το πρωί με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη. Μέσω κεντρικών οδών κατευθύνθηκαν στη νότια πύλη της ΔΕΘ-Helexpo, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η 30ή Agrotica. Συνολικά, 200 τρακτέρ και 15 αγροτικά οχήματα παρατάχθηκαν στο πλακόστρωτο της νότιας πύλης και θα παραμείνουν στη… σκιά του Πύργου του ΟΤΕ μέχρι μεθαύριο βράδυ, οπότε και ολοκληρώνεται η κλαδική αγροτική έκθεση.
Η… «παρέλαση» των βαριών και αργοκίνητων οχημάτων άρχισε από νωρίς το πρωί. Οι αγρότες από τον Λαγκαδά και τις Σέρρες ξεκίνησαν από το Δερβένι και συνέχισαν την πορεία τους από την οδό Λαγκαδά και τη λεωφόρο Νίκης. Οι παραγωγοί από την Πέλλα, τα Κουφάλια και το Κιλκίς με περίπου 150 τρακτέρ έφτασαν στη ΔΕΘ από τη δυτική είσοδο της πόλης και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τη Χαλκιδική και την Ανατολική Θεσσαλονίκη μετέβησαν στο κέντρο από την οδό Μουδανιών με τα φορτηγά και τα αγροτικά τους οχήματα. Ενα από τα πρώτα οχήματα που έφτασαν στη ΔΕΘ ήταν ένα Unimog με μαύρες σημαίες, το οποίο μετέφερε… φέρετρο, που συμβολίζει, όπως λένε οι αγρότες, το θάνατο της αγροτιάς.
Συμπαραστάτες στον αγώνα των γεωργών ήταν και οι αλιείς του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έφτασαν με τις μηχανότρατές τους στον Θερμαϊκό, στο ύψος του Λευκού Πύργου. «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των γεωργών, διότι είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του παραγωγικού τομέα της χώρας. Ανήκουμε στο ίδιο υπουργείο και θέλουμε τη στήριξη του κράτους στον πρωτογενή τομέα», τόνισε το μέλος του Συνεταιρισμού Αλιέων Αγία Παρασκευή της Νέας Μηχανιώνας, Απόστολος Καρέλας. «Ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι είμαστε στην αρχή των κινητοποιήσεων και τώρα περιμένουμε το επόμενο βήμα από τον πρωθυπουργό. Θα μείνουμε εδώ τέσσερις ημέρες, τα ψέματα και οι υποσχέσεις έχουν τελειώσει», είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λοφίσκου της επαρχίας του Λαγκαδά, Τάσος Σοϊλεμέζης.