Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε ο 39χρονος δράστης, ξεσπά για μία ακόμη φορά, μέσω του Star και στέλνει το δικό του μήνυμα σε γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
«Ξαναλέω και ζητώ από όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες να μιλούν. Μιλήστε, μιλήστε. Μιλήστε στους δικούς σας. Μην φοβάστε κανέναν! Η κορούλα μου δε θα γυρίσει πίσω αλλά μπορούν να σωθούν άλλα κορίτσια» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «αυτό που μου έχει συμβεί είναι το χειρότερο που μπορεί να τύχει στον γονιό που καλείται να θάψει το παιδάκι του, μετά από τόσες θυσίες που έκανε να το μεγαλώσει και να το φτάσει στην ηλικία των 28 χρονών». «Μιλήστε, μιλήστε. Μιλήστε στους δικούς σας. Μην φοβάστε κανέναν»
«Ζω τον χειρότερο εφιάλτη και δεν μπορώ να ξυπνήσω. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει και δεν το εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου. Βασανίστηκα και παιδεύτηκα να μεγαλώσω και τα δύο κορίτσια μου από την ηλικία των 5 και 6 χρονών η καθεμιά τους, μόνος μου και να τα αποδώσω στην κοινωνία χρήσιμους ανθρώπους και ξαφνικά ήρθε ο δολοφόνος και μου σκότωσε την Κυριακή μου» συμπλήρωσε ο πατέρας της Κυριακής.
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Έρευνα εισαγγελέα για την απόπειρα αυτοκτονίας του 39χρονου
Έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας των φυλακών μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε ο 39χρονος που δολοφόνησε την 28χρονη πρώην σύντροφό του έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.
Ο 39χρονος νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου «Αττικόν» μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε. Η απόπειρα αυτοκτονίας του δολοφόνου της Κυριακής έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής όταν ο δεσμοφύλακας που πέρασε έξω από το κελί διαπίστωσε ότι δεν βρίσκεται μέσα 39χρονος.
Στο κελί βρισκόταν με έναν ακόμη κρατούμενο με παρόμοιο προφίλ και στη συγκεκριμένη πτέρυγα οι κρατούμενοι ελέγχονται από σωφρονιστικό υπάλληλο ανά 10 έως 20 λεπτά. Επιστρέφοντας πάλι μετά από 10 λεπτά ο δεσμοφύλακας, δεν τον είδε στο κρεβάτι του και άνοιξε την πόρτα του κελιού βλέποντάς τον στο πάτωμα, αναίσθητο.
Αμέσως κάλεσε σε βοήθεια και ξεκίνησε να προσφέρει ΚΑΡΠΑ στον κρατούμενο για να τον επαναφέρει. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο 39χρονος είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει φτιάχνοντας έναν αυτοσχέδιο βρόγχο με γάζες που είχε τυλιγμένο στο λαιμό του από τον προηγούμενο τραυματισμό του.
H ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη από την οποία κρίθηκε ότι ο 39χρονος δεν χρήζει νοσηλείας σε ψυχιατρείο. Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε να προφυλακιστεί σε κελί ειδικής πτέρυγας στις φυλακές Κορυδαλλού.
Στο μεταξύ, θεωρείται θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ για ενδεχόμενες αποδόσεις. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων δεν είχε ενημέρωση από τον αξιωματικό υπηρεσίας και επομένως δεν φαίνεται να έχει άμεσα ευθύνη.
Είχε ενημερωθεί η υποδιοικητής και Επόπτρια Δυτικής Αττικής εκείνη τη νύχτα, η οποία φαίνεται να έχει και τη βαρύτερη ευθύνη εκ της θέσεώς της. Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.
Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ΕΔΕ, χωρίς όμως ακόμα να είναι απολύτως σίγουρο, καθώς ενδεχομένως να κληθούν και άλλοι αξιωματικοί να καταθέσουν ή να υποστηρίξουν εμπλεκόμενοι να χρειαστούν και συμπληρωματικές καταθέσεις.
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Το εγχειρίδιο της ΕΛ.ΑΣ. πήγε… αδιάβαστο
«Τι ακριβώς συνέβη;», «Με ποιον τρόπο συνέβη;», «Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε…». Πρόκειται για μερικές από τις προτεινόμενες ερωτήσεις και φράσεις που αναγράφονται στο εγχειρίδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την πρώτη υποδοχή των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας από τους αξιωματικούς Υπηρεσίας στα κατά τόπους Τμήματα.
Τα τροποποιημένα άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας προβλέπουν ρητά την «ατομική αξιολόγηση του θύματος», τη «διαχείριση του κινδύνου» και τη λήψη των «κατάλληλων μέτρων άμεσης προστασίας του θύματος». Τίποτα, όμως, από τα παραπάνω δεν φαίνεται να ακολουθήθηκε το βράδυ της 1ης Απριλίου, στην περίπτωση της Κυριακής, που βρήκε τραγικό θάνατο, δίπλα από το φυλάκιο του σκοπού του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων. Οι αστυνομικοί, σε άλλες περιπτώσεις, αγνόησαν επιδεικτικά τις οδηγίες και τους Δικονομικούς Κώδικες και σε άλλες τις ακολούθησαν με… υπερβολικό ζήλο, αφήνοντας στο τέλος αβοήθητη την 28χρονη. Τις προτεινόμενες ερωτήσεις του εγχειριδίου αντικατέστησαν οι φράσεις: «Κάνε μήνυση», «Το περιπολικό δεν είναι ταξί».
«Ατομική αξιολόγηση του θύματος, με σκοπό την εκτίμηση του κινδύνου να υποστεί επανάληψη της βίας ή δευτερογενή θυματοποίηση και διαχείριση του κινδύνου, με τον προσδιορισμό των κατάλληλων μέτρων άμεσης προστασίας του θύματος, προκειμένου να αποτραπούν η επανάληψη της βίας και η δευτερογενής θυματοποίηση».
Αυτό προβλέπει το άρθρο όσον αφορά στην υποδοχή και τη διαχείριση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές Αρχές, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες Υγείας και τις εξειδικευμένες δομές υποστήριξης. Οσον αφορά στην ατομική αξιολόγηση, οι αστυνομικοί οφείλουν να συγκεντρώνουν λεπτομερώς πληροφορίες για το ιστορικό προηγούμενης θυματοποίησης, αλλά και τη σχέση του θύματος με τον δράστη, τον βαθμό βλάβης του θύματος, το είδος, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της βίας. Παράλληλα οι Αρχές προβλέπεται να εξετάζουν όλους τους παράγοντες επικινδυνότητας που συντρέχουν στο πρόσωπο του δράστη, «όπως ιδίως απειλές για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, την κατοχή πυροβόλου όπλου, προηγούμενες καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία, εξακολουθητική παρακολούθηση, εξαρτήσεις από αλκοόλ ή άλλες ουσίες».
Στην κατάθεση της αξιωματικού υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, όπου περιγράφονται οι ενέργειες και οι συνομιλίες που έγιναν με την 28χρονη το βράδυ της Δευτέρας, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να έχουν εξεταστεί αυτοί οι παράγοντες επικινδυνότητας, με τη συζήτηση να περιορίζεται σε λιγοστές λεπτομέρειες για το παρελθόν του δράστη και του θύματος.
– «Το αστυνομικό προσωπικό που θα υποδεχθεί το θύμα πρέπει να ενεργεί πάντοτε με κατανόηση, υπομονή, ευαισθησία, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα», αναφέρει, όσον αφορά στην υποδοχή θυμάτων στα Αστυνομικά Τμήματα, το εγχειρίδιο ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ. Ο οδηγός 21 σελίδων δημιουργήθηκε, το 2022, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών, με ενιαία και συντονισμένη διαχείριση των σχετικών υποθέσεων. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διευκρινίσεις για βασικά σημεία της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και ειδικότερες δικονομικές και υπηρεσιακές ενέργειες, στις οποίες ενδείκνυται να προβαίνει το αστυνομικό προσωπικό, κατά περίπτωση. Μέσα σε αυτές τις σελίδες αναγράφονται οδηγίες προς τους αξιωματικούς υπηρεσίας που θα βρίσκονται αντιμέτωποι με περιστατικά όπως αυτό που κατήγγειλε η 28χρονη Κυριακή ζητώντας φοβισμένη βοήθεια το βράδυ της Δευτέρας.
– «Ο αξιωματικός υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχική κατάσταση του θύματος, πρέπει να παρέχει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να βρεθεί σε κατάσταση ηρεμίας, πριν ξεκινήσει να υποβάλει ερωτήσεις για το περιστατικό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το εγχειρίδιο, στις πρώτες ενδεικτικές και ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να εκδηλώνονται κατά την υποδοχή του θύματος στο Αστυνομικό Τμήμα.
«Κάνε μήνυση», φέρεται να είπαν οι τρεις γυναίκες αστυνομικοί που υποδέχθηκαν την Κυριακή, στα περίπου 15 λεπτά ανούσιων συνομιλιών, αγνοώντας τις προτροπές των πρωτοκόλλων για υπομονετική και ευαίσθητη διαχείριση. Η αξιωματικός υπηρεσίας δεν κράτησε την 28χρονη στο Τμήμα για να ειδοποιήσει η ίδια την Αμεση Δράση προκειμένου να τη συνοδεύσουν στο σπίτι της, αλλά αρκέστηκε στην προθυμία του θύματος να το κάνει. Δεν ενημέρωσε ούτε τον διοικητή της για την καταγγελία, αλλά το έκανε όταν η 28χρονη ήταν νεκρή δίπλα στη σκοπιά του Τμήματος.
Αντίστοιχη απουσία ευαισθησίας επέδειξε και η υποδιοικητής του Α.Τ., αστυνόμος, η οποία εκτελούσε χρέη επόπτριας τη συγκεκριμένη νύχτα. Βρισκόταν εκεί το περιπολικό, καθώς και η οδηγός, προκειμένου να τη μεταφέρει σε Τμήματα ευθύνης της για την εποπτεία τους, όμως δεν φαίνεται να ασχολήθηκε με το περιστατικό, παρότι ήταν σε γνώση της, ούτε προθυμοποιήθηκε να μεταφέρει ή να συνοδεύσει την 28χρονη προς το σπίτι της.
Την ίδια ώρα στο εγχειρίδιο δεν φαίνεται να αναγράφονται σημαντικές λεπτομέρειες για την αλληλουχία ενεργειών που ενδεχομένως θα είχαν αποβεί σωτήριες. Αγκυλωμένες σε μια αδικαιολόγητη τυπολατρία, οι τρεις αστυνομικοί δεν προχώρησαν σε κανενός είδους ανθρώπινη πρωτοβουλία με σκοπό να προστατέψουν και να βοηθήσουν τη φοβισμένη Κυριακή, που έφυγε άπραγη από το Τμήμα.
– «Πρέπει ο τηλεφωνητής ή η τηλεφωνήτρια να διαχειρίζεται την κλήση με κατανόηση και υπομονή, επιδεικνύοντας ευσυνειδησία, ψυχραιμία και επαγγελματισμό», αναφέρει το εγχειρίδιο στην ενότητα για το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης και τη διαχείριση των κλήσεων από θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Κάθε συνομιλία που πραγματοποιείται με τους εμπλεκομένους ή/και μάρτυρες του περιστατικού πρέπει να γίνεται με την επίδειξη της προσήκουσας ευγένειας και σεβασμού. Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τις περισσότερες φορές, βρίσκονται σε κατάσταση φόβου, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η αποτελεσματική επικοινωνία με αυτά. Γι’ αυτό, το αστυνομικό προσωπικό πρέπει να τα καθησυχάζει, να παρέχει επαρκή χρόνο, να εξασφαλίσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην επίτευξη κατάστασης ηρεμίας και να τα ενθαρρύνει να περιγράψουν αυτό που συνέβη. Δεν είναι δεδομένο ότι όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τη νομοθεσία και τις συνήθεις διαδικασίες που ακολουθεί η Αστυνομία. Γι’ αυτό: Πρέπει ο τηλεφωνητής ή η τηλεφωνήτρια να επιδεικνύει κατανόηση».
Ολες τις παραπάνω οδηγίες φέρεται να αγνόησε ο τηλεφωνητής, που με απάθεια είπε στην Κυριακή: «Το περιπολικό δεν είναι ταξί, θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας». Η κλήση της 28χρονης διήρκεσε περίπου 9,5 λεπτά και έμελλε να ήταν η τελευταία κλήση. Για 2 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα μιλούσε με τον 27χρονο τηλεφωνητή, που πήγε τον περασμένο Νοέμβριο στο τηλεφωνικό κέντρο στο πλαίσιο αριθμητικής ενίσχυσής του, τα υπόλοιπα περίπου 7 λεπτά ακούγονται οι κραυγές και οι φωνές των παρευρισκομένων.
«Θολό τοπίο» η αστυνομική εκπαίδευση
«Εχουμε πάνω από 17.000 αστυνομικούς που εκπαιδεύτηκαν σε αυτό», ανέφερε, λίγα 24ωρα πριν, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφορικά με τις ικανότητες των αστυνομικών να διαχειριστούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το είδος της εκπαίδευσης που έχει ακολουθήσει το κάθε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει θολό, την ώρα που τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας μαρτυρούν μια σαφέστατη απουσία ειδικών προσόντων για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
«Ως προς την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, επισημαίνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, τόσο στο πλαίσιο σχετικών μαθημάτων όσο και διαλέξεων, εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων», σημείωνε πριν από περίπου έναν χρόνο η τότε ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τη δημιουργία, τη στελέχωση και την κατάρτιση προσωπικού στα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα περιπολικά στην υπηρεσία των πολιτών
«Πλήρωμα της ΕΛ.ΑΣ. μετέφερε πολίτη με καρδιακό στο νοσοκομείο», «Αγώνας δρόμου από περιπολικό για να φτάσει έγκυος στο νοσοκομείο». Οι προαναφερθέντες τίτλοι ειδήσεων αποτυπώνουν την εκτός πρωτοκόλλων χρήση υπηρεσιακών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., σε καταστάσεις ανάγκης για την παροχή βοήθειας σε πολίτες. Τα περιστατικά είναι αναρίθμητα. Ομως, σε όλες τις περιπτώσεις με αυταπάρνηση τα πληρώματα φρόντισαν για την ασφάλεια των πολιτών, αφήνοντας στην άκρη τα πρωτόκολλα χωρίς να υπάρξουν συνέπειες για «μη ενδεδειγμένη χρήση» του υπηρεσιακού οχήματος.
Πάνω από 50% λιγότεροι στο Α.Τ. Αγ. Αναργύρων
«Ακουσα τον άνδρα που συνόδευε τη γυναίκα να λέει “τη σπρώχνει”. Αμέσως βγήκα από τη σκοπιά και αντίκρισα τη γυναίκα και έναν άλλο άνδρα να βρίσκεται κολλημένος στο σώμα της», περιγράφει στην κατάθεσή του ο σκοπός που υπηρετούσε το βράδυ της Δευτέρας στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Στο Τμήμα βρίσκονταν συνολικά 4 αστυνομικοί, την ώρα που η Κυριακή βρέθηκε για να καταγγείλει την παρουσία του πρώην συντρόφου της έξω από το σπίτι της. Ο σκοπός ήταν ο μόνος που βρισκόταν κοντά στο σημείο της δολοφονίας, όμως δεν πρόλαβε να αντιδράσει.
Το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων-Καματερού είναι ένα μόνο από τα Τμήματα της πολύπαθης Δυτικής Αττικής, τα οποία είναι αποδεκατισμένα σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Εχει οργανική δύναμη 72 αστυνομικών αλλά παρούσα 34. Αντίστοιχοι αριθμοί αποτυπώνονται σε όλη την Αττική, όπου πολλά Τμήματα Ασφαλείας (αποδεκατισμένα έως 70%) βάζουν «λουκέτο» το βράδυ, ενώ κάποια και το απόγευμα!
Συνολικά τα Αστυνομικά Τμήματα της Δυτικής Αττικής έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικών αλλά πραγματική μόλις 430. Σημειώνεται ότι και οι αριθμοί της παρούσας δύναμης είναι ακόμη πιο μειωμένοι, από αστυνομικούς που βρίσκονται σε άδεια, ρεπό, ασθένεια ή με κώλυμα.