Προανήγγειλε ακόμη τη σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με στόχο σε δύο χρόνια από τώρα να μην υπερβαίνουν σε κάθε τμήμα τους 22, καθώς και τη δημιουργία ενός δικτύου σχολικών βιβλιοθηκών από τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα διασυνδεθούν πάνω από 1.000 δημοτικά σε όλη τη χώρα.
Αναφερόμενος στο τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση, χαρακτήρισε βασικό πυλώνα τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, εντός της επόμενης τριετίας, τονίζοντας πως από 4 ετών και πάνω κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Για την υποχρετική φοίτηση στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των τεσσάρων ετών, σημείωσε ότι βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία είναι η 14ετής υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας. Δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από τεσσάρων ετών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, είπε.
Για τα ολοήμερα δηματικά σχολεία ο πρωθυπουργός είπε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο επεκτείνεται το μέτρο σε όλα τα σχολεία της χώρας (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια). Εντάσσονται στο δίκτυο 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές. Επίσης, μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ώστε σε δύο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε στις 13:15 και όχι στις 12:25 όπως μέχρι σήμερα, καθώς και πως θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.
Δήλωσε επίσης ότι τα προγράμματα δωρεάν σίτισης στα δημοτικά καλύπτουν σήμερα περίπου 20% του μαθητικού πληθυσμού (200.000 μαθητές), και προανήγγειλε πως άλλες 300.000 μαθητές θα καλυφθούν στο εξής με δωρεάν σχολικά γεύματα, λέγοντας πως πρόκειται για το 50% του μαθητικού πληθυσμού.
Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων, ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές, στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ανέφερε και πρόσθεσε πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.
Αναφερόμενος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση προχωρά σε διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων ΤΕΙ. Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θέλουμε μετά από διαδικασίες αξιολόγησης να συγχωνευτούν και να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ανέφερε συγκεκριμένα.