Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Φάμελλος κάλεσε για ακόμη μια φορά μέσω επιστολής που έστειλε χθες στους δήμους και στην ΚΕΔΕ να επισπεύσουν τη διαδικασία αποστολής στοιχείων των περιοχών κατοικίας στους δασικούς χάρτες. Αξίζει να τονίσουμε πως δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση και για αυτό τον λόγο είναι ύψιστης σημασίας οι ΟΤΑ να στείλουν εντός χρονικών ορίων τις αντιρρήσεις γιατί, σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία, οι πολίτες με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα για τις ιδιοκτησίες τους.
Καμπανάκι
Αναλυτικότερα, στην επιστολή σημειώνεται ότι «δεδομένης της μέχρι σήμερα περιορισμένης ανταπόκρισης των Δήμων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αμφισβητήσεων για περιοχές κατοικίας, τη συνακόλουθη ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και την υπονόμευση, μελλοντικά, των έργων των ΕΠΕΑ, ο Αν. ΥΠΕΝ, καλεί τους Δήμους, ειδικά αφού οι προτάσεις τους λήφθηκαν υπ’ όψη από την Πολιτεία, να δράσουν άμεσα, μέχρι και την τελική προθεσμία στις 12/06/2017, έτσι ώστε να μην υπονομευτεί περαιτέρω το συμφέρον των πολιτών και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία κύρωσης του περιεχομένου των δασικών χαρτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι τα Δημοτικά Συμβούλια είναι τα μόνα αρμόδια όργανα που μπορούν να λάβουν τις αποφάσεις προσδιορισμού των οικιστικών πυκνώσεων, με βάση τις προϋποθέσεις της σχετικής ΚΥΑ, και ως εκ τούτου να υποστηρίξουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τη δέσμευσή μας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, έχουμε ήδη προχωρήσει στη δημοσίευση σε ΦΕΚ της σχετικής ΚΥΑ, που εντάσσει σε ατέλεια τις αντιρρήσεις που υποβάλλουν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού».
Χειροποίητα πήλινα πιάτα από 30χρονο στη Θεσσαλονίκη - Τι λέει στον ΕΤ ο Μπρους Ουίλις
Απώλεια δικαιωμάτων
Χαρακτηριστική είναι η αυστηρή αποστροφή του αν. υπουργού στην επιστολή προς τους δήμους, όπου τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η ως τώρα ανταπόκριση των Δήμων, στην ανωτέρω υποχρέωσή τους, είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμφισβητήσεις για περιοχές κατοικίας και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να κινδυνεύουν με απώλεια δικαιωμάτων σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων και να υπονομεύεται μελλοντικά το έργο των ΕΠΕΑ. Για τα θέματα αυτά ενημερώσαμε εγγράφως τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ από τον Φεβρουάριο με τα (γ) και (δ) σχετικά και συμμετείχαμε και σε σχετική συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ την Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου».
Αντίδραση Πατούλη
Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σύμφωνα με όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο, καθώς όπως δήλωσε αυτό που έχει σημασία είναι να σταλθούν σωστά οι αντιρρήσεις και όχι απλά να γίνει μια αποστολή. Παράλληλα, δήλωσε σε έντονο τόνο πως «καλούνται οι δήμοι να ανταποκριθούν σε διαδικασίες δεκαετιών που δεν έγιναν από το κράτος και μάλιστα πρέπει να το κάνουν χωρίς να υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά». Επιπροσθέτως ο κ. Πατούλης σημείωσε πως οι ΟΤΑ θέλουν και πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή αλλά από «αποψιλωμένους δήμους» είναι δύσκολο. Οπως και να έχει όμως, συνέχισε, «από μεριάς μου θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία».
Να υπενθυμίσουμε ότι τα κριτήρια προσδιορισμού των οικιστικών πυκνώσεων είναι ο ελάχιστος αριθμός κτιρίων (50) και με απαιτούμενη πυκνότητα, μέχρι 100 κτίρια, δηλαδή 1 κτίριο / 500 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι μία οικιστική πύκνωση θα πρέπει να έχει έκταση τουλάχιστον 25 στρ. Βέβαια, υπάρχουν και δήμοι οι οποίοι έχουν αποστείλει τις αντιρρήσεις τους αλλά δεν καλύπτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή του Καπανδριτίου όπου η «πύκνωση» είναι στην ουσία «αραιή». Στο ίδιο μοτίβο και οι οικιστικές πυκνώσεις σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο, όπου έχουν «περίεργο» σχήμα με μεμονωμένα αυθαίρετα ή με μικρές ομάδες αυθαιρέτων και φυσικά δεν σχηματίζουν την ελάχιστη απαραίτητη ομάδα που είναι τα 50 κτίρια.
Μαρίνα Ξυπνητού
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου