Η ιστορία της Αστροπαιδείας, που έλαβε άδεια ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, η οποία όμως αμέσως ανεκλήθη και επανεξετάζεται, ανακίνησε τη συζήτηση για τις σπουδές στον πολύπλοκο αυτό χώρο. Τρεις πολύ γνωστοί Έλληνες αστρολόγοι, ο Χρήστος Ντούβλης, η Αση Μπήλιου και ο Κώστας Λεφάκης, μιλούν στον «Ε.Τ.»της Κυριακής, εξηγώντας πώς γίνεται κανείς αστρολόγος, εάν θα έπρεπε να υπάρχουν αναγνωρισμένες σχολές και με τι κανόνες.
Υπέρ της πολιτειακής εποπτείας σχολών που θα διδάσκουν αστρολογία είναι ο Χρήστος Ντούβλης, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. «Το σωστό είναι να υπάρχουν σχολές για να μπει σε… καλούπι ο χώρος, να καθαρθεί. Υπάρχουν πολλοί τσαρλατάνοι. Σημαντικό όμως είναι να διδαχθεί κάποιος που τον ενδιαφέρει η αστρολογία, αλλά να μάθει όσα στέκουν. Το κράτος, δυστυχώς, δεν διασφαλίζει την επιστήμη, δεν διασφαλίζει το περιεχόμενο των όποιων σχολών, αλλά το διαδικαστικό κομμάτι. Δεν θα γίνει σωστή δουλειά εάν προσεγγίσουμε τις σχολές αστρολογίας με νοοτροπία νομικίστικη και τι κριτήρια πληροί ένα κτίριο για παράδειγμα. Πρέπει να φωνάξουν όσους έχουν γνώση του αντικειμένου και να μπουν κανόνες, όρια στο τι διδάσκουμε», επισημαίνει.
Ο ίδιος είναι μαθηματικός και έκανε σπουδές αστρολογίας στο εξωτερικό. Όπως λέει, ούτε στις χώρες της Ευρώπης υπάρχει ξεκάθαρη δομή των σπουδών αστρολογίας. Κάποιες, για παράδειγμα, δίνουν βάση στο ιστορικό κομμάτι. Οπως λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Η αστρολογία είναι μια διαδικασία συγκεκριμένη, ωστόσο είναι και αρκετά περίπλοκη. Και στο εξωτερικό δεν υπάρχει αναγνώριση των σχολών, βέβαια εκεί είναι πιο σοβαρές οι κοινωνίες».
Η συντριπτική πλειονότητα ιδιωτικών σχολών της Ευρώπης διδάσκει και μέσω αλληλογραφίας. Αυτό τον τρόπο επέλεξε τόσο η Αση Μπήλιου, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών της, όσο και ο Κώστας Λεφάκης.
«Δεν υπάρχει σχολή που να παίρνει κρατική πιστοποίηση. Δεν υπάρχει δηλαδή η έννοια “άδεια άσκησης επαγγέλματος” όπως σε άλλα επαγγέλματα. Λαμβάνεις έναν τίτλο και από εκεί και έπειτα είναι θέμα και πόσο αναγνωρίσιμος είσαι στον κόσμο, πόσο εξασκείσαι, πόσο διαβάζεις μόνος. Πάντως, ούτε το βρετανικό κράτος ούτε το γαλλικό αναγνωρίζουν τίτλο από ιδιωτικό κέντρο αστρολογίας. Δύσκολο να γίνουμε πρωτοπόροι σε αυτό εμείς εδώ στην Ελλάδα», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η γνωστή Άση Μπήλιου, που ασχολείται επαγγελματικά με την αστρολογία τουλάχιστον 20 χρόνια.
Η ίδια, που σπούδασε σε σχολή του Λονδίνου, τονίζει ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό «ρετσινιάς» γύρω από το χώρο αυτό. «Δίνουμε πολύ κακή εντύπωση στον κόσμο. Αυτό καλλιεργείται και από κάποιους στο χώρο που δηλώνουν αστρολόγοι ενώ λένε τον καφέ, τα ταρώ, είναι χειρομάντες. Επομένως, στο μυαλό του περισσότερου κόσμου είναι ένα πολύ μπλεγμένο ζήτημα η αστρολογία. Θεωρούν ότι ένας αστρολόγος μπορεί να πει τον καφέ ή να μαντέψει το μέλλον», τονίζει.
Έτσι, υποστηρίζει ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να οριστεί τι ακριβώς είναι η αστρολογία, να ξεκαθαριστεί το αντικείμενο και μετά να μελετηθεί τι σπουδές χρειάζονται και ποιοι μπορούν να διδάξουν. «Είμαστε πολύ μακριά όμως πιστεύω από το να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα», καταλήγει.
Πιστός στην άποψη ότι χρειάζεται μια συνολικότερη μόρφωση προκειμένου να μπορεί κάποιος να γίνει καλός αστρολόγος είναι ο δημοσιογράφος που ασχολείται με την αστρολογία, Κώστας Λεφάκης. Σπούδασε μέσω αλληλογραφίας στην Αγγλία, όπου κάθε τέσσερις μήνες πήγαινε εκεί προκειμένου να δίνει εξετάσεις. Οπως λέει, ιδιωτικές σχολές υπάρχουν, επίσης, στη Γερμανία, στη Γαλλία και τη Βόρεια Ιταλία. «Στην Ελλάδα υπάρχει μία ιδιωτική σχολή και απ’ όσο γνωρίζω ακόμη μία. Κατά τα άλλα, τόσα χρόνια, μικρά “κρυφά σχολεία” δίδασκαν σε όσους ήθελαν να μάθουν. Αυτά τώρα τείνουν να γίνουν πιο επίσημα, ωστόσο πιστεύω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αναμενόμενο αυτό που γίνεται με την επανεξέταση του φακέλου της Αστροπαιδείας, καθώς «σε πιο συντηρητικά πολιτικά καθεστώτα τέτοιες κινήσεις δεν έχουν μέλλον», όπως λέει. Άλλωστε, ο ίδιος θεωρεί ότι έπεται μια μεγάλη πνευματική επανάσταση, γύρω στο 2020, που θα είναι πιο ευνοϊκή περίοδος για κάθε είδους πνευματική δραστηριότητα.
«Επομένως, είμαι θετικός στο να λειτουργούν σχολές αστρολογίας, αλλά να είναι αυστηρές και να διέπονται από υπευθυνότητα. Χρειάζεται μια γενική μόρφωση η αστρολογία. Χρειάζεται να ξέρεις Ιστορία, να ξέρεις Γεωμετρία».
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Διαβάστε ακόμα:
Η πιστοποίηση σχολών αστρολογίας και το Υπ. Παιδείας που τρέχει και δεν φτάνει