Το Ασμα ζήτησε να μπει άμεσα κρατικός επίτροπος που θα αναλάβει τη διοίκηση της ΑΕΠΙ πλαισιωμένος από ενισχυμένο εποπτικό συμβούλιο των δημιουργών και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνδιοίκησης με τους νυν μετόχους της εταιρίας, δηλαδή την οικογένεια Ξανθόπουλου.
«Θέλουμε επίτροπο με ομάδα ισχυρή και άτεγκτη», είπε συγκεκριμένα ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.
Πραξικόπημα
«Ζητάμε εννεαμελές εποπτικό συμβούλιο με ουσιαστικές εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες. Βρισκόμαστε εδώ γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει η απελπισία όλων μας. Το λέω προς την κυβέρνηση αυτό. Ζούμε εδώ και δύο χρόνια ένα παρατεταμένο πραξικόπημα. Μια μειοψηφία συναδέλφων εμποδίζει με λυσσαλέο τρόπο να γίνει το αυτονόητο, η κάθαρση και το όνειρο όλων η συλλογική διαχείριση στην Ελλάδα να περάσει σε μια επόμενη νοικοκυρεμένη φάση. Αισθανόμαστε σαν να σπρώχνουμε τοίχο…». Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος τόνισε ακόμα ότι η ΑΕΠΙ δεν διαχειρίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών, αλλά τα λυμαίνεται και πρόσθεσε ότι ενώ η υπουργός Πολιτισμού τους έχει διαβεβαιώσει ότι έχουν αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή οι φωτογραφικές διατάξεις υπέρ της ΑΕΠΙ, ακόμα δεν το έχουν δει στην τελική του μορφή.
Ο Αντώνης Πλέσσας αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες εξυγίανσης της ΑΕΠΙ που έχουν κατά καιρούς γίνει και έχουν πέσει στο κενό, παρομοιάζοντας την ΑΕΠΙ με ένα βαθύ κράτος που κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει.
Πνευματικά δικαιώματα
Το Ασμα ζήτησε επίσης την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, το οποίο ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/26 που ρυθμίζει τη συλλογική διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
«Από τις αρχές του 2010 παρακολουθούσαμε τους απαράδεκτους διαχειριστικούς αυτοσχεδιασμούς του υιού Δημήτρη Ξανθόπουλου, τους τρομακτικούς ισολογισμούς της εταιρίας, την πτώση των διανομών μας κατά 70%, τα μηδενικά έσοδά μας από τις ψηφιακές πλατφόρμες κι ένα σωρό άλλα οριακά φαινόμενα», τόνισε ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Ζητήσαμε, επίσης, η ΑΕΠΙ να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, προκειμένου να αποκτήσει εποπτικό συμβούλιο από μας και να μειώσει τις πρωτοφανείς προμήθειές της (37%, ενώ παντού είναι 20%), να είναι δηλαδή λογική και ελεγχόμενη, όπως ο κάθε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να μπορούν, επίσης, να της επιβάλλονται κυρώσεις, αν παρανομεί».
Πάτρα: Παρέμβαση εισαγγελέα για το bullying κατά 17χρονου σε σχολική εκδρομή
Οπως σημείωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς, «η κυβέρνηση έχει την τελευταία ευκαιρία να αποδείξει εμπράκτως και όχι μέσα από δημιουργική ασάφεια αν είναι μαζί μας ή εναντίον μας. Αν αποδειχτεί το δεύτερο, τότε το Ασμα θα είναι επικό και η στάση μας σκληρή και ανυποχώρητη».
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αυτοδιαχείριση», συνθέτης Γιάννης Γλέζος, ο οποίος κατήγγειλε τους Φίλιππο Πλιάτσικα, Μανώλη Φάμελλο και Στάθη Δρογώση, μέλη του Μέτρον που δρούσαν ερήμην των υπόλοιπων μελών του Σωματείου και κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε ο Μανώλης Γλέζος, έκαναν επαφές με υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους Σωκράτη Φάμελλο και Χριστόφορο Παπαδόπουλο, και καθυστερούσαν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Στη διοικούσα επιτροπή του νεοσύστατου σωματείου είναι σήμερα οι: Φοίβος Δεληβοριάς, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Αντώνης Πλέσσας, οι οποίοι και μίλησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καθώς και οι Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Χατζιδάκις, Μιχάλης Αβατάγγελος, Νίκος Ζούδιαρης, Μυρσίνη Λοΐζου, οι οποίοι επίσης παραβρέθηκαν, ενώ ο Παρασκευάς Καρασούλος και η Φωτεινή Λαμπρίδη είχαν συντονιστικό ρόλο. Στο άκουσμα του ονόματος του Σταύρου Ξαρχάκου, όλοι οι παριστάμενοι χειροκρότησαν.
Στο τέλος της παρουσίασης πολλοί δημιουργοί εγγράφονταν στο νέο Σωματείο το οποίο ήδη αριθμεί 500 μέλη.
Ανάμεσα σε εκείνους που παραβρέθηκαν στη δυναμική σύσταση του Σωματείου Ασμα 450+ δημιουργοί ήταν και οι: Γιώργος Νταλάρας, Μάνος Ελευθερίου, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Θανάσης Πολυκανδιώτης, Παντελής Θαλασσινός, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νότης Μαυρουδής, Ορφέας Περίδης, Αφροδίτη Μάνου, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Τουλιάτος, Καλλιόπη Βέτα, Οδυσσέας Ιωάννου, Παύλος Παυλίδης, Πέτρος Μάλαμας, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Καλδάρας.
Μαζικές αγωγές κατά της εταιρίας
Ο νομικός εκπρόσωπος του νεοσύστατου σωματείου Γεωργανδρέας Ζάννος δήλωσε στον «Ε.Τ.» ότι θα προχωρήσουν σε λήψη ασφαλιστικών μέτρων και μαζικές αγωγές κατά της ΑΕΠΙ για δέσμευση της περιουσίας και των ακινήτων της εταιρίας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου. «Η είδηση είναι ότι έχει κατατεθεί μήνυση από τον περασμένο Οκτώβριο από τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Χατζιδάκι και τον Μιχάλη Αβατάγγελο κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με όλα τα θέματα που ελέγχονται στην ΑΕΠΙ.
Πολύ δηλαδή πριν από το πόρισμα της Ερνεστ & Γιανγκ, που έχει συσχετιστεί με τη δικογραφία που πλέον έχει γίνει ενιαία. Γίνεται τώρα η προκαταρκτική εξέταση στην οποία θα καταθέσουν μαζικά δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής οι δημιουργοί, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί στη διαδικασία και να ζητήσουν την ποινική δίωξη εφόσον προκύψει. Επίσης, θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που ευθύνονται για την κακοδιαχείριση. Ο εισαγγελέας έχει δεσμεύσει κάποιους λογαριασμούς αυτή τη στιγμή, αλλά εμείς μιλάμε για όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».
Δέσποινα Σαββοπούλου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου