Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ
Μόλις τους τρεις τελευταίους μήνες απολύθηκαν με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεκατρείς δικαστές λόγω ανεπάρκειας, αφού οι καθυστερήσεις που σημείωναν στην έκδοση αποφάσεων υπήρξαν παροιμιώδεις. Αν και η βραδύτητα με την οποία κινείται η Δικαιοσύνη δεν είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη, ο Αρειος Πάγος έχει αναγνωρίσει, όπως φαίνεται, την ύπαρξη προβληματικών στην απόδοση περιπτώσεων, ενώ στον αντίποδα το Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται πως παρακολουθεί τις υποθέσεις να «στοιβάζονται» με μεγαλύτερη ανοχή.
Τρεις από τους επτά δικαστές που απολύθηκαν με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για τον λόγο αυτό ζήτησαν οι ίδιοι την απόλυσή τους και τον διορισμό τους σε υπηρεσία του δημόσιου τομέα, όπως έχουν τη δυνατότητα από τον νόμο. «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Δικαιοσύνη είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου», σχολίασε μία από τις δικαστικές λειτουργούς. Οι αρεοπαγίτες ήρθαν αντιμέτωποι με απίστευτες περιπτώσεις καθυστερήσεων, όπως για παράδειγμα μία πρωτοδίκης, η οποία είχε πέντε πειθαρχικές ποινές και της είχαν αφαιρεθεί 400 υποθέσεις λόγω των καθυστερήσεων από το έτος 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018.
«Δεν βλέπονται…»
Μία ακόμη περίπτωση που οδηγήθηκε εκτός δικαστικού σώματος ήταν ένας πρωτοδίκης, ο οποίος είχε εις βάρος του 7 πειθαρχικές αποφάσεις και του είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο, καθώς και προσωρινή παύση. «Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται. Eίναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών. Βρίσκεται στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για τον δημόσιο τομέα», σχολίασε κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Μία άλλη πρωτοδίκης δημοσίευσε μόλις 10 αποφάσεις σε μία χρονιά, ενώ σε μία περίπτωση έκανε 4 χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις. Η ίδια επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας της, με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου να απαντά ότι όλοι οι συνάδελφοί της έχουν προβλήματα πάσης φύσεως. «Εχετε φανταστεί, εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση;», ανέφερε η κ. Γεωργίου απευθυνόμενη στην πρωτοδίκη. Ανάμεσα στις υποθέσεις υπήρξε και περίπτωση πρωτοδίκη που υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα και είχε εκκρεμείς περίπου 200 δικογραφίες, σε μερικές εκ των οποίων είχε επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.
Σε αντίστοιχη συνεδρίαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τον Δεκέμβριο του 2021, απολύθηκαν ακόμη έξι δικαστές. Εντυπωσιακότερη περίπτωση ήταν μίας ειρηνοδίκου, η οποία είχε απολυθεί για ανεπάρκεια και επικυρώθηκε η απόφαση απομάκρυνσής της από την Ολομέλεια. Η πρώην ειρηνοδίκης ευχαρίστησε τους δικαστές που την απέλυσαν, εξηγώντας ότι έχει αλλάξει η ζωή της προς το καλύτερο και ετοιμάζεται να κάνει οικογένεια.
Αντίστοιχα, μία πρωτοδίκης που απολύθηκε για ανεπάρκεια είχε ξεκινήσει τις καθυστερήσεις από το 2015 και από τότε μέχρι σήμερα της είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια δέκα πειθαρχικές ποινές, αφού είχε στο συρτάρι της 115 υποθέσεις και αιτείτο αναρρωτικές άδειες τις ημέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο. Η ατέρμονη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων οδήγησε πριν από λίγες εβδομάδες σε παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας έπειτα από καταγγελία δικηγόρου για αναμονή 34 μηνών για την έκδοση απόφασης από το Πρωτοδικείο της Αθήνας.
Υποθέσεις στο… περίμενε ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ
«Εκτροχιασμένη» σε επίπεδο αναβολών μοιάζει η κατάσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού υπάρχουν υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί επί τουλάχιστον 10 χρόνια! Υπάρχει δικαστής, ο οποίος σε μία μόνο υπόθεση έχει δώσει 48 αναβολές, ενώ περίπου 20 δικαστές έχουν αναβάλει περίπου 1.500 φορές 59 υποθέσεις, που περιμένουν να συζητηθούν από 5 έως 14 χρόνια. Μάλιστα, πρόκειται για υποθέσεις που προέκυψαν έπειτα από αναιρέσεις που έχουν ασκηθεί επί αποφάσεων των Διοικητικών Εφετείων και, κατά συνέπεια, έχουν ήδη διανύσει τουλάχιστον μία πενταετία ακόμη στις πρώτες βαθμίδες της Δικαιοσύνης.
Αν και γίνεται σημαντική προσπάθεια από τους εκάστοτε προέδρους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και τους προέδρους των Τμημάτων προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των οίκοθεν αναβολών, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ενδεικτικά, υπάρχει δικαστής που σε 14 υποθέσεις που χειρίζεται έχει δώσει 438 αναβολές, ενώ άλλη συνάδελφός του έχει δώσει σε 10 υποθέσεις συνολικά 290 αναβολές. Τρίτη δικαστής έχει δώσει σε 7 υποθέσεις 206 αναβολές και παραμένουν στο συρτάρι της για διάστημα που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 11 χρόνια. Περίπου 13 χρόνια κρατά άλλος δικαστής 4 υποθέσεις στο γραφείο του δίνοντας συνολικά 115 αναβολές, ενώ μία συνάδελφός του επί 9 χρόνια δεν δικάζει 3 υποθέσεις, δίνοντας περισσότερες από 80 αναβολές. Η λίστα τέτοιων περιπτώσεων είναι τεράστια και το πρόβλημα μοιάζει να μην έχει λύση.
19.739 καταδικαστικές αποφάσεις μέσα σε 60 χρόνια
Οι παθογένειες και οι «αναπηρίες» του δικαστικού συστήματος της χώρας μας έχουν, φυσικά, και ευρωπαϊκό αντίκτυπο, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να έχει εκδώσει τα τελευταία 60 χρόνια (1959-2020) συνολικά 19.739 καταδικαστικές αποφάσεις. Από αυτές, οι 5.950 αφορούν καταδίκες για παραβίαση εύλογου χρόνου, δηλαδή καθυστερήσεις στην εκδίκαση μιας υπόθεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2020, τη θλιβερή πρωτιά κατείχε η γειτονική Ιταλία με 1.202 καταδικαστικές αποφάσεις, δεύτερη η Τουρκία με 608 και τρίτη η Ελλάδα με 542 καταδικαστικές αποφάσεις, επί συνόλου 1.047 καταδικαστικών ελληνικών αποφάσεων. Μάλιστα, αν παρατηρήσει κάποιος το ποσοστό καταδικών της χώρας για παραβίαση του εύλογου χρόνου, θα δει ότι υπερβαίνει το 52% των συνολικών καταδικαστικών αποφάσεων.
Παναγιώτης Πικραμμένος: Μεταρρυθμίσεις και σύσταση Παρατηρητηρίου
Τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, το οποίο θα συλλέγει στοιχεία ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, ώστε με αντικειμενικά κριτήρια να διαμορφωθεί ο δικαστικός χάρτης της χώρας, γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, Παναγιώτης Πικραμμένος. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η αργή και μη ορθή απονομή της δικαιοσύνης διασπά την κοινωνική συνοχή, κάνει τον πολίτη να μην έχει εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και, τελικά, στην ίδια τη Δημοκρατία», ανέφερε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η «Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Πικραμμένος υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που προϋποθέτουν αλλαγές στο συνταγματικό πλαίσιο, οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν σύντομα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη ύπαρξης προέδρων ανώτατων δικαστηρίων με εκσυγχρονιστική βούληση, που να μη μένουν για ένα μόνο έτος θητείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση στο θέμα. «Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει, αλλά το εύχομαι, γιατί έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια», σχολίασε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στις απολύσεις δικαστικών λειτουργών: «Δεν φθάνει να κατηγορήσουμε τους δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν, βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Δεν υπάρχει μόνο ευθύνη των δικαστικών λειτουργών που δεν ήταν επιμελείς στα καθήκοντά τους, αλλά και εκείνων που τους άφησαν να εξελιχθούν έτσι ή που δεν τους διαπαιδαγώγησαν ή δεν τους κατηύθυναν σωστά ή που “έκαναν και τα στραβά μάτια” ακόμα».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr